Hot News
Carlson, despre discuția între patru ochi cu Putin despre Ucraina
19/07
Jurnalistul american Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare
20/07

Szijjártó a condamnat reacția UE la legea agenților străini din Georgia

Peter Szijjártó/ Foto: Global Look Press/ RBC

Legea adoptată în Georgia privind agenții străini este o încercare „cât se poate de clară” de a limita amestecul din afară și nimeni, inclusiv Uniunea Europeană, nu trebuie să critice Georgia pentru acest lucru, a declarat pentru RIA Novosti ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó.

„Este o încercare cât se poate de clară a Georgiei de a reglementa și limita posibiltatea unui amestec din afară. Am devenit martori și am trăit același lucru în Ungaria. Opoziția noastră a fost în totalitate finanțată din exterior, în principal din Statele Unite, cu milioane și milioane de dolari. A fost un amestec foarte, foarte dur la ultimele alegeri, iar de atunci opoziția și mass-media sunt finanțate din afară. Cred că acest lucru încalcă suveranitatea țării”, a spus Szijjarto în interviul acordat agenției de presă.

În același timp, el a menționat că transparența în această privință ”este importantă și nu trebuie să fie cerute nici un fel de explicații”.

„Faptul că Georgia ar dori să controleze și să contracareze amestecul extern în țara sa este de înțeles. Nu cred că există cineva, în special Uniunea Europeană, care ar avea dreptul de a-i critica pe georgieni pentru o astfel de lege”, a adăugat ministrul.

Pe 14 mai, Parlamentul georgian a adoptat legea cu privire la „Transparența influenței străine” în a treia și ultima lectură, în ciuda protestelor de stradă. Pe 18 mai, președintele Georgiei, Zurabișvili, a recurs la dreptul său de veto și a respins legea privind agenții străini, catalogând-o drept „rusă” și „neconstituțională”. Președintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuașvili, a semnat legea privind agenții străini adoptată de parlament pe 3 iunie, după ce președintele a refuzat să facă acest lucru. Tot atunci, Papuașvili a explicat că după semnarea legii, în termen de 60 de zile, Ministerul Justiției din Georgia va elabora toate actele normative necesare și va crea un portal electronic pentru organizații. După 60 de zile, organizațiile care beneficiază de o finanțare străină semnificativă vor fi obligate să se înregistreze în portal și să-și declare sursele de finanțare pentru 2023.

Adoptarea legii privind agenții străini în Georgia a provocat nemulțumirea Occidentului. SUA și UE au anunțat o revizuire a relațiilor cu Georgia. Partea americană a anulat deja exercițiile militare planificate, iar Uniunea Europeană a înghețat finanțarea Ministerului Apărării din Georgia.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Un tupeu fără margini are această ,,Uniune Europeană”, care se amestecă în treburile interne ale Georgiei. Nu-i ajunge că are sub control toată Europa? Încă cinci ani cu Ursula în fruntea UE și Europa va fi îngropată de tot. Dacă Georgia vrea să supraviețuiască, ar fi bine să se ferească de această uniune malefică de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2958005