Hot News
Szijjártó a condamnat reacția UE la legea agenților străini din Georgia
20/07
Zeci de cadavre de civili găsite în Torețkul abandonat de armata Ucrainei
20/07

Jurnalistul american Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare

Evan Gershkovich/ Foto: TASS

Tribunalul Regional Sverdlovsk l-a condamnat pentru spionaj pe jurnalistul cotidianului The Wall Street Journal (WSJ), Evan Gershkovich, la 16 ani de închisoare într-un centru de detenție de maximă securitate, relatează Vedomosti.

„Gershkovich Evan să fie recunoscut vinovat și să i se stabilească o pedeapsă privativă de libertate de 16 ani, executată într-un centru de detenție de maximă securitate”, a anunțat judecătorul.

Acuzarea ceruse pentru Gershkovich o pedeapsă de 18 ani executați într-o închisoare de maximă securitate. În ceea ce-l privește pe jurnalist, el nu și-a recunoscut vinovăția în instanță.

Cazul lui Gershkovich a fost judecat, în regim înschis, de Tribunalul din Ekaterinburg începând din 26 iunie. El a fost acuzat în temeiul art. 276 din Codul penal al Federației Ruse (spionaj). Jurnalistul a fost reținut în martie 2023. Ancheta a stabilit că, la indicațiile CIA, ziaristul a adunat, în Regiunea Sverdlovsk, informații secrete legate de activitatea întreprinderii de apărare ”Uralvagonzavod”, specializate în producția și repararea tehnicii militare de luptă.

WSJ a negat acuzațiile aduse angajatului lor, subliniind că jurnalistul lucrează la biroul de Moscova al cotidianului american și scrie despre evenimentele din Rusia. Ambasadorul SUA în Federația Rusă, Lynn Tracy, a declarat că acuzațiile sunt nefondate și a cerut eliberarea lui Gershkovich. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia are dovezi irefutabile privind implicarea angajatului Wall Street Journal în activități de spionaj. El a adăugat, de asemenea, că serviciile speciale al Rusiei și Statelor Unite sunt în contact pe această chestiune în vederea stabilirii unui posibil schimb și a celor care ar putea face obiectul lui, dar „este un subiect căruia nu-i place publicitatea”.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, nu a răspuns, vineri, la întrebarea privind un schimb pentru Gershkovich. Potrivit acestuia, acuzația de spionaj este un domeniu foarte sensibil, motiv pentru care și judecătorul a ales pentru acest caz un regim închis.

Pe 23 mai, fostul președinte american Donald Trump a spus că va obține eliberarea lui Gershkovich. Potrivit acestuia, acest lucru se va întâmpla aproape imediat după alegerile prezidențiale din SUA, chiar înainte de inaugurare. Trump s-a declarat convins că va câștiga alegerile și a adăugat că Statele Unite nu vor trebui să „plătească nimic” pentru asta și că Putin va fi de acord să-l elibereze pe Gershkovich pentru el, „dar nu pentru altcineva”. Comentând aceste afirmații, Kremlinul a precizat că Putin nu are niciun contact cu fostul președinte al SUA.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    A fost prins încă un elev de la școala lui George Soros. Foarte bine, felicitări Rusiei! Pe parcursul celor 16 ani îi va dispărea de pe buze și zâmbetul arogant. Dacă n-ar fi avut o misiune și n-ar atât de viclean, te-ai întreba cum de poate să fie atât de tâmpit un om? A crezut că-i poate păcăli pe ruși? Acum a aflat răspunsul. Ambasadoarea Statelor Unite în Rusia își bagă nasul unde n-ar trebui. O băgăcioasă asemănătoare avem și noi la București. Unde, naiba, le-a găsit Washingtonul? Declarațiile lui Trump sunt date sub efectul atentatului. El oprește conflictul din Ucraina în 24 de ore, el obține eliberarea acestui spion. Te minunezi câte poate face Trump într-o singură zi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931373