Hot News
Cel mai mare test al NATO de după războiul rece
19/07
Carlson, despre discuția între patru ochi cu Putin despre Ucraina
19/07

Lavrov a prezentat propuneri de stabilizare a situației internaționale în Consiliul de Securitate al ONU

Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Daria SNEGOVA

Bazele ordinii juridice internaționale, stabilitatea strategică și sistemul politicii mondiale centrat pe ONU sunt supuse, astăzi, unui test de rezistență. Este imposibil să rezolvi tot mai multele conflicte fără a clarifica care sunt cauzele lor fundamentale și fără a restabili încrederea în capacitatea de a uni eforturile pentru binele comun și pentru dreptate, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, scrie Daria Snegova într-un articol pentru Vedomosti.

Lavrov a menționat că nu toate statele reprezentate în sala Consiliului de Securitate al ONU recunosc principiul cheie al Cartei organizației – egalitatea suverană a tuturor. Potrivit spuselor sale, acest lucru este valabil și pentru atitudinea Washingtonului față de alianții lui, cărora le cere să-l asculte fără să crâcnească, chiar în detrimentul intereselor naționale.

„Guvernează, America – aceasta este esența notoriei ordini bazate pe reguli, o amenințare directă la adresa multilateralismului și a păcii internaționale. Cele mai importante componente ale dreptului internațional – Carta ONU și deciziile Consiliului nostru – sunt interpretate de Occidentul colectiv în mod pervers și selectiv, în funcție de indicațiile venite de la Casa Albă”, a subliniat șeful MAE rus, comparând această ordine cu nuvela lui George Orwell „Ferma animalelor”.

În opinia lui Lavrov, toate schemele de securitate euro-atlantice, fără excepție, s-au bazat pe asigurarea dominației Statelor Unite, inclusiv prin supunerea Europei și descurajarea Rusiei. Rolul principal a revenit NATO, care, într-un final, și-a subordonat Uniunea Europeană și OSCE.

Ministrul rus a învinuit, de asemenea, NATO pentru începutul crizei ucrainene, începând cu „lovitura de stat organizată de Washington în februarie 2014”. El a atras atenția asupra modului în care s-a schimbat poziția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care, în 2014, nu era împotriva limbii ruse în estul țării și în Crimeea, dar care, în 2021, într-unul dintre interviurile sale, a cerut celor care se simt complici cu cultura rusă, să plece în Rusia. Federația Rusă îi îndeamnă pe toți cei care vin cu propuneri de pace pentru Ucraina să țină cont de problemele privind drepturile rușilor și ale altor minorități naționale, a spus Lavrov.

„Mă adresez stăpânilor regimului ucrainean: obligați-l să respecte articolele Cartei ONU, care garantează drepturile și libertățile fundamentale”, a spus Lavrov.

În opinia lui, Statele Unite continuă să ațâțe confruntarea, iar acum în regiunea Asia-Pacific, încercând să extindă dominația Alianței pe întreg continentul eurasiatic și în teritoriile adiacente din Oceanul Pacific.

De dragul descurajării Rusiei, a Chinei și a altor țări a căror politică independentă este percepută ca o provocare la adresa hegemoniei, Occidentul, prin acțiunile sale agresive, frânge sistemul creat de la bun început după propriile lui tipare, crede Lavrov. În acest sens, el a amintit situația cu gazoductele Nord Stream și cu desfășurarea în Germania a tehnicii americane de luptă de înaltă precizie.

Europenii trebuie, firește, să conștientizeze rolul singucigaș care le-a fost pregătit, a spus Lavrov. Punând sub arme întregul Occidentul colectiv, americanii extind războiul comercial și economic împotriva indezirabililor, declanșând o campanie fără precedent de măsuri concurențiale unilaterale care, în primul rând, lovesc ca un bumerang Europa și duc, pe viitor, la o fragmentare a economiei mondiale.

„Acțiunile Statelor Unite și ale aliaților lor sunt, desigur, un obstacol în calea cooperării internaționale și construirii unei lumi mai juste, ele fac ostatice țări și regiuni întregi, împiedică popoare să-și realizeze drepturile suverane înscrise în Cartă și distrag atenția de la atât de necesarul efort comun de soluționare a conflictelor din Orientul Mijlociu, din Africa, din alte regiuni, de la eforturile de reducere a inegalității globale, de lichidare a amenințării terorismului și traficului de droguri, a foametei”, a spus Lavrov.

Propunerile Rusiei pentru stabilizarea situației internaționale

Pentru a opri evoluția evenimentelor după un scenariu negativ, Rusia propune spre dezbatere o serie de pași care vizează restabilirea încrederii și stabilizarea situației internaționale.

Lavrov este de părere că trebuie înlăturate, odată pentru totdeauna, cauzele fundamentale ale crizei izbucnite în Europa. În acest sens, șeful Ministerului de Externe a amintit propunerile președintelui Vladimir Putin de instaurare a unei păci durabile în Ucraina. O soluționare politică și diplomatică trebuie să fie însoțită de pași concreți în vederea eliminării amenințărilor la adresa Federației Ruse care provin din direcția euro-atlantică vestică. La convenirea garanțiilor și acordurilor reciproce va trebui să se țină seama și de noile realități geostrategice de pe continentul eurasiatic. În același timp, Rusia este pregătită să caute un echilibru de interese.

Restabilirea echilibrului regional și global de putere trebuie să fie însoțită, potrivit lui Lavrov, de eforturi active de eliminare a nedreptății din economia globală: într-o lume multipolară nu trebuie, prin definiție, să existe monopoliști în reglementările monetar-financiare, în comerț și tehnologie.

Schimbări calitative serioase trebuie să apară și în alte instituții ale guvernării globale, astfel încât acestea să funcționeze spre binele tuturor. Acest lucru vizează, în primul rând, ONU, care, în pofida a orice, continuă și acum să fie întruchiparea multilateralismului și deține o legitimitate unică, universală și o gamă largă de competență general recunoscută. Un pas important pe calea restabilirii eficienței ONU ar trebui să fie reconfirmarea de către toți membrii a angajamentului lor față de organizație. Un element cheie al reformei organizației trebuie să devină modificarea componenței Consiliului de Securitate: trebuie consolidată reprezentativitatea Asiei, Africii și Americii Latine.

Întărirea principiilor multipolare ale vieții internaționale are menirea de a contribui, pe lângă ONU, și la alte asociații multilaterale. Printre ele – G20. Mandatul G20 este, potrivit lui Lavrov, strict limitat la probleme de economie și dezvoltare, de aceea este important ca dialogul pe fond de pe această platformă să fie lipsit de încercări de a strecura teme geopolitice. Lavrov a subliniat, de asemenea, rolurile tot mai mari ale BRICS și Organizației de Cooperare de la Shanghai: ele unesc țări care cooperează pe bază de egalitate, respect reciproc, consens și compromisuri reciproc acceptabile.

„Dacă toată lumea, fără excepție, va respecta [Carta ONU] în spiritul și litera ei, atunci națiunile unite vor putea depăși actualele divergențe și vor ajunge la un numitor comun în majoritatea problemelor. Sfârșitul poveștii nu a venit încă. Să lucrăm împreună pentru a începe istoria adevăratului multilateralism, care să reflecte toată bogăția diversității culturale și civilizaționale a popoarelor lumii”, și-a încheiat discursul șeful Ministerului de Externe al Rusiei.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Sunt convinsă că domnul Serghei Lavrov a avut un discurs excepțional la Consiliul de Securitate al ONU. Însă urechile și mințile majorității sunt astupate pentru a primi îndemnuri bune. Ei sunt conectați pe altă frecvență, una care are canale deschise la Washington. Carta ONU, ca și toate acordurile sau legile cuprinse în diferite organizații sau alianțe, nu mai sunt respectate. Mai mult, ele sunt folosite doar în beneficiul unora și în detrimentul altora. Așa sunt indicațiile. ONU, NATO, UE, FMI, BIS, G7, etc. sunt folosite de America și de elitele care stau în spatele ei doar pentru folosul propriu. Cine să-i controleze, cine să-i sancționeze? Marionetele ,,partenerului strategic” sunt ca niște oi. Iar oile nu privesc în sus, ele doar tac și execută. Grupul acestea care hotărăște destinele lumii este format din mari bancheri, speculanți, industriași, finanțiști, lideri de corporații multinaționale, membrii ai organizațiilor oculte – reprezentând elita și bogăția absolută a națiunilor anglo-americane – și este deasupra tuturor legilor sau le interpretează după bunul lor plac. Mai bine zis, legile, acordurile și toate înțelegerile internaționale sunt aplicabile doar unora. Prin bogăția lor domină lumea și doresc să stăpânească popoarele ca pe o turmă. Ei nu prea mai sunt oameni. Și ca în ,,Ferma animalelor” a lui George Orwell, azi asistăm la o imagine similară din nuvelă: ,,Vietățile din afară se uitară de la porc la om, de la om la porc și iarăși de la porc la om, dar deja nu mai era cu putință să-ți dai seama care erau unii și care, ceilalți.” Rusia nu trebuie să se amestece cu această cireadă de porci, pe care într-o zi Dumnezeu o va fi azvârli în prăpastie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931373