Hot News
Lavrov: Rusia, pregătită pentru dialog cu orice președinte american
19/07
Cel mai mare test al NATO de după războiul rece
19/07

Expert militar: Strategia de securitate maritimă a Ucrainei este smintită

Foto: lenta.ru

Expertul militar Sivkov a catalogat drept farsă strategia de securitate maritimă a Ucrainei, expusă de Zelenski

Strategia de securitate maritimă a Ucrainei este irealizabilă în practică și arată ca o farsă, este de părere expertul militar Konstantin Sivkov. Potrivit documentului în cauză, Kievul ar urma să organizeze în bazinul Mărilor Azov și Neagră patrule maritime comune cu țările partenere și să construiască forțe navale militare.

„Strategia de securitate maritimă ucraineană este doar o fantezie a Biroului lui Zelenski și o farsă”, consideră doctorul în științe militare Konstantin Sivkov într-un interviu pentru publicația Vzgliad. El a atras atenția asupra câtorva dintre prevederie documentului. Astfel, în text se vorbește despre desfășurarea de către țările partenere ale Kievului a unor patrule maritime în bazinul Mărilor Azov și Neagră. „Marea Azov este o mare interioară a Rusiei. Conducerea ucraineană continuă să creadă altfel, motiv pentru care ei expun pe hârtie niște gânduri aberante. Dar asta nu schimbă situația”, a subliniat interlocutorul cotidianului Vzgliad.

Interesant este și prevederea privind construirea unor forțe navale militare ale Ucrainei cu toate tipurile de trupe, a continuat expertul. „Ucraina nu dispune, în prezent, de nici o industrie a construcțiilor navale funcționabilă: practic, ea este distrusă. De aceea, inamicul poate miza, în primul rând, doar pe producția unor șalupte fără echipaj și, în al doilea rând, pe achiziționarea de nave de la țările occidentale”, a enumerat Sivkov.

Cât despre organizarea de exerciții și manevre care să asigure o prezență permanentă a forțelor NATO în Marea Neagră, această prevedere pare smintită, în opinia expertului. „Desigur, este vorba despre nave americane și britanice – este ceea ce ar dori în primul rând să vadă conducerea ucraineană în Marea Neagră. Cu totul altceva este faptul că a realiza așa ceva nu se poate măcar pentru că Turcia nu le va lăsa să treacă prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. În plus, mă îndoiesc că țările Alianței ele însele vor accepta un astfel de pas”, a explicat expertul militar.

„Apariția navelor NATO în Marea Neagră reprezintă o amenințare serioasă, în primul rând, chiar pentru aceste nave. Prin urmare, apare o întrebare rezonabilă: de ce ar trimite Alianța forțe acolo? Pentru a-i face pe plac lui Zelenski? Este hilar”, estimează expertul militar.

Strategia Ucrainei confirmă dependența ei de Occident și arată irealizabilă, a rezumat Sivkov. „Punerea în aplicarae a prevederilor depinde nu de Kiev, ci de țările partenere. Care au voința lor, interesele lor, nu se vor orienta după această strategie”, a concluzionat expertul militar.

Anterior, Volodimir Zelenski a semnat un decret care a pus în aplicare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare privind strategia de securitate maritimă a Ucrainei. Scopul documentului este „de a asigura gradul de pregătire, o prevenire și o reacție complexă și eficientă la amenințările la adresa securității maritime a țării care apar în zonele de coastă, în zonele ei maritime, precum și în alte zone ale Oceanului Mondial unde există interese economice și de altă natură ale Ucrainei.”

Printre obiectivele strategiei se numără construirea forțelor navale militare ale Ucrainei; derularea de exerciții și manevre care să asigure o prezență permanentă a forțelor NATO în Marea Neagră; organizarea de „misiuni de securitate – patrule maritime – în bazinul Mărilor Azov și Neagră în comun sau în coordonare cu țările partenere.

Documentul a fost elaborat pe parcursul mai multor ani. În 2023, fostul secretar al Consiliului de Securitate, Aleksei Danilov a declarat că scopul strategiei este de a face din Ucraina un stat maritim. Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov după ce sudul regiunii Zaporojie și o parte din regiunea Herson au intrat sub controlul Rusiei.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Nu doar strategia de securitate maritimă a Ucrainei este smintită ci întreaga conducere a țării, în frunte cu Zelenski. Visează și el, ce mai poate face acum? Mi-l închipui pe Zelenski la prora unei nave, împreună cu nevastă-sa, la fel ca protagoniștii din filmul ,,Titanic.” Doar că în acest caz nu vor avea parte de un aisberg ci de submarinele rusești. Și asta dacă Erdogan îl lasă să urce pe navă. Și să nu-și închipuie că aliații îi vor arunca un colac de salvare. Eu zic să se limiteze la întinderi de apă mai mici. Mai bine să se bălăcească viu într-o piscină sau într-un pârâu din Ucraina, decât să plutească mort în Marea Neagră sau Marea Azov. Oricum, Ucraina va pierde și accesul la Marea Neagră, nu doar la Marea Azov.

  2. Cristian spune:

    Dispretul lui Zelinsky fata de legi si tratate intrenationale este binecunoscut! Mai ales in relatia cu Romania referitoare la Delta Dunarii si navigatia pe Dunare. Ca si intodeauna si in acesta aberanta idee Zelensky nu tine cont de prevederile tratatului de la Montreux care specifica clar ce fel de nave militare pot naviga in Marea Neagra si in ce conditii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931377