Hot News
Răspunsul dat de ministrul Lavrov în cadrul emisiunii „Moscova. Kremlin. Putin”
16/07
MAE: SUA i-au dat lui Zelenski cec în alb pentru atacuri asupra teritoriului Rusiei
17/07

Europa va rămâne singură, iar Ucraina va fi ”ciopârțită”

Foto: Telegram/ warfakes

Cele mai proaspete prognoze geopolitice lansate de presa occidentală

Statele Unite își vor reduce prezența în Europa și ajutorul acordat Kievului, indiferent de cine va deveni următorul președinte american, scrie în comentariul său canalul warfakes de pe rețeaua Telegram.

Anterior, cei din NATO au crezut că o astfel de situație ar fi posibilă doar dacă Donald Trump revine la putere. Acum însă analiștii europeni ajung la concluzia că Europa nu va mai fi o prioritate pentru Statele Unite, chiar în cazul victoriei lui Joe Biden sau a oricărui alt candidat.

„Oficial, Statele Unite nu mai au capacitatea de a lupta concomitent din două părți”, a transmis această stare de spirit șeful diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski. Atât democrații, cât și republicanii se vor concentra pe agravarea conflictului cu China.

În același timp, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut din nou aluzie la o aderare a Ucrainei la NATO pe bucăți. Întrebat în legătură cu așa-numitul „scenariu german”, el a răspuns că, în momentul de față, esențial este ”mesajul politic puternic din partea tuturor țărilor aliate că Ucraina va deveni membru NATO și că drumul ei spre acest statut este ireversibil”.

Voina s feikami amintește că scenariul unei aderări „ciopărțite” a Ucrainei în NATO a încetat de mult să mai fie un „banc” despre iminenta divizare a țării și este discutat de ceva timp în cadrul Alianței. În urmă cu un an, Germania a sugerat să fie primite cât mai repede în NATO regiunile rămase sub controlul Kievului. Pentru că atunci, au explicat funcționarii germani, articolul cinci privind apărarea colectivă a blocului se va aplica doar lor, astfel încât Alianța nu va fi nevoită să intre în conflict militar.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Cine poate uita eternele războaie provocate intenționat, care au adus și aduc atâta prosperitate Statelor Unite? Al Doilea Război Mondial, nu a pus el, oare, capăt crizei din 1929? Războiul din Coreea nu a provocat un nou boom? Războiul din Irak și eliminarea lui Saddam Hussein nu a avut ca scop petrolul și distrugerea unei puternice țări arabe, care amenința să devină o mare putere regională? Legat de primul război asupra Irakului, din 1990, fostul președinte american Richard Nixon preciza: ,,Nu mergem acolo să apărăm democrația. Mergem acolo, și trebuie să mergem, fiindcă nu permitem să fie atinse interesele noastre vitale.” Independența irakiană era percepută de americani ca intolerabilă, capabilă să le strice jocurile. Ocupate cu reinstaurarea unei ordini coloniale altădată dirijată de britanici, Statele Unite s-au confruntat cu o problemă și atunci au provocat acel război. Cum se explică altfel intransigența nejustificată de care a dat dovadă George Bush față de cererile lui Saddam Husseindin august 1990 până în februarie 1991? Bagdadul a emis nu mai puțin de șase propuneri de pace, toate admițând retragerea irakiană din Kuweit. La toate, președintele Bush a răspuns printr-un refuz categoric. Noua ordine mondială apărută după războiul din Golf (după 1991) a fost instaurată sub conducerea exclusivă a Statelor Unite, fără ca țările europene să aibă vreun cuvânt de spus. Francezul Michael Bugnon-Mordant publica în Elveția, în 1997, o analiză în care spunea că țările europene ,,au fost trimise acasă după război fără a obține cel mai mic avantaj și au fost excluse de la toate tranzacțiile ce aveau să urmeze. SUA au deteriorat relațiile țărilor europene cu țările arabe. Imaginea Europei a fost murdărită. A fost restaurată vechea ordine colonială.” Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o nouă provocare a SUA, un nou război pe care l-a inițiat, implicând întreaga Europă. Ce avantaje va avea Europa în urma acestui conflict? Nici unul, ca și în cazul războiului din Irak. Europa este din nou folosită de SUA și va fi din nou abandonată. N-a învățat nimic din trecut. Acum are imaginea șifonată și se confruntă cu probleme. Dar, dintr-o zdreanță murdară și ruptă nu se mai poate face steag! Europa va rămâne singură pentru că SUA au acum alte preocupări: China.

  2. Ioan spune:

    O poezie interesantă

    Berlin

    Cu ochii înghețați și fețe încremenite,
    Femei, copii, bătrâni așteaptă-n recii zori:
    Trupe dușmane peste Elba, Oder trecute
    Încoace vin ca nemiloși cuceritori.

    Înfrânți sunt generalii Heinrici și Wenck și Busse,
    Merii și prunii-n floare de bombe rupți și arși,
    În suburbii mulțimea ascultă descompusă
    Mugind departe tunuri și armata rusă-n marș.

    Se zguduie pământul sub bombe și explozii,
    Din închisori surpate prizonierii ies,
    Se-alătură mulțimii și nu mai plâng nici plozii
    Și au dispărut Gestapo, Wehrmachtul și SS.

    Privesc înfiorați departe-n zări. Curând
    Acolo va apare, cred ei, chiar Anticrist
    Sub soare roșu-n flăcări, gigantic fluturând
    Pe-un tanc ‘34 drapelul comunist.

    (Ioan Popa, volumul ODĂ RĂZBUNĂRII, Editura Eliteratura, ianuarie 2022)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937241