Hot News
Orban le-a trimis liderilor UE soluția sa pentru Ucraina
16/07
Răspunsul dat de ministrul Lavrov în cadrul emisiunii „Moscova. Kremlin. Putin”
16/07

Arabia Saudită a amenințat UE în legătură cu confiscarea activelor rusești

Foto: AP/ Gazeta.ru

Arabia Saudită a amenințat că va vinde titlurile de creanță ale Uniunii Europene în cazul confiscării activelor rusești din Occident, relatează agenția RIA Novosti, citată de Gazeta.ru.

Se precizează că Riadul a dat un „semnal clar” Occidentului cu privire la necesitatea respectării normelor de drept internațional. În același timp, Ministerul de Finanțe al Regatului nu susține astfel de măsuri.

Oficialii ministerului au declarat pentru Bloomberg că relațiile Arabiei Saudite cu țările G7 și cu alte state se bazează pe respect reciproc, motiv pentru care continuă dialogurile pe chestiuni care contribuie la creșterea globală și care ridică gradul de rezistență a sistemului financiar internațional.

Investițiile totale ale țărilor din Golf în euro și în titluri de valoare ale UE se ridică la aproximativ 15,1 miliarde de euro. În același timp, rezervele Băncii Centrale Europene (BCE) sunt estimate la 69 de miliarde de euro, dintre care 51 sunt denominate în valută, restul de 18, în aur.

Bloomberg a scris că, la începutul anului 2024, Arabia Saudită a dat de înțeles, în discuții private, că ar putea vinde o parte din obligațiunile europene dacă țările G7 ar decide confiscarea activelor înghețate ale Rusiei, în valoare de aproape 300 de miliarde de dolari. Potrivit surselor agenției, Ministerul de Finanțe al Regatului și-a exprimat unor țări din G7 dezacordul față de ideea de a folosi activele rusești pentru a ajuta Kievul. Una dintre surse a subliniat că această declarație a sunat ca o amenințare voalată, deoarece Riad a menționat în mod special obligațiuni emise de Trezoreria Franței.

Sakina Nurieva

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Să le vândă, nu doar să amenințe! Occidentul merită o lecție palpabilă, că de amenințări nu se teme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2921669