Hot News
Stoltenberg a respins ideea Poloniei de a doborî rachete rusești deasupra Ucrainei
15/07
Urmăriți-le singuri. Rusia a declarat boicot Jocurilor Olimpice de la Paris
15/07

„Strana”: Tot mai puțini elevi folosesc limba ucraineană după ce părăsesc incinta școlii

Foto: pressa24.ru

În momentul de față, mai puțin de 40% dintre copii vorbesc limba ucraineană în afara școlii, iar acest procent are tendință de scădere, scrie publicația Strana, citând un studiu al Serviciului de Stat pentru Calitatea Educației din Ucraina, relatează Rossiiskaia gazeta.

Se precizează, de asemenea, că, după începerea operațiunii militare speciale, 91% dintre școlari indicau ucraineana drept limbă maternă, iar în anul școlar 2023/24 acest procent a scăzut cu 17% – până la 74%.

Acest indicator s-a redus inclusiv printre cadrele didactice (de la 93 la 82%) și printre părinți (de la 94 la 86%).

Numărul elevilor care vorbesc exclusiv limba ucraineană în timpul orelor de curs și în pauze a scăzut cu 8%. Iar în afara școlii, mai puțin de 40% dintre elevi vorbesc ucraineana. Este o cifră medie, deoarece în estul țării doar 17% dintre ei folosesc această limbă (în vest – 74%).

„În macroregiunile de est și de sud, limba rusă predomină în comunicarea cotidiană a participanților la procesul educațional”, spun autorii studiului.

Numărul elevilor de liceu care folosesc limba ucraineană în aplicațiile de messanger pe Internet a scăzut cu 11%.

Cum explică autorii studiului motivele scăderii popularității limbii ucrainene? Problema este că „anul acesta, studiul a acoperit un număr mai mare de respondenți, cu accent pe zonele urbane”, unde în mod tradițional „componenta de limbă rusă” este mai mare, scriu ei.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Limba ucraineană se vorbește în anumite zone ale țării, nu cred că se folosește în mod curent. Limba rusă o cunosc toți ucrainenii, iar până la începerea conflictului au vorbit-o începând din familie, de la grădiniță, școli și instituții. Degeaba unii dintre ei nu mai vor să o vorbească sau fac figuri când o aud. Ei sunt ruși, de etnie ucraineană. În viața de zi cu zi majoritatea vorbesc limba rusă. Păcat că a fost eliminat din școli studiul limbii ruse, păcat că inculții au închis atâtea centre culturale în țară unde se putea învăța limba rusă. Este o limbă foarte frumoasă, puternică. Cumva, ar trebui promovată mai mult.

  2. Ioan spune:

    ”În momentul de față, mai puțin de 40% dintre copii vorbesc limba ucraineană în afara școlii, iar acest procent are tendință de scădere, scrie publicația Strana, citând un studiu al Serviciului de Stat pentru Calitatea Educației, relatează Rossiiskaia gazeta.”

    Am citit cu atenție articolul din care am citat fraza de mai sus și am rămas uimit că în Federația Rusă vorbesc limba ucrainiană circa 40% dintre copii din Rusia și numai 60% dintre copii din Federația Rusă vorbesc limba rusă.
    Am crezut că e o greșală, că e vorba poate de Donbas ori de Zaporoje. Nu reiese de nicăieri asta din articol, cel puțin în prima jumătate a lui, așa că nu am mai citit finalul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937231