Hot News
Livrările de avioane F-16, un iad logistic
14/07
Budanov: Au existat tentative la viața lui Putin
14/07

De ce pregătea Kievul un atac terorist asupra portavionului ”Admiral Kuznețov”?

Foto: AP/ TASS

Anastasia KULIKOVA

FSB a dejucat o tentativă de atac terorist asupra portavionului ”Admiral Kuznețov”. Ca și în cazul eșecului cu încercarea de a deturna un bombardier strategic Tu-22M3, recrutorii ucraineni au propus unui militar rus recompense bănești. Experții sunt convinși: operațiunile au fost pregătite sub îndrumarea atentă a Occidentului, urmărind ma degrabă un efect mediatic decât militar, scrie publicația Vzgliad.

FSB (Seviciul Federal de Securitate al Rusiei – n.r.) a dejucat tentativa serviciilor secrete militare ucrainene de a lansa, la Murmansk, un atac terorist asupra crucișătorului purtător de avioane ”Admiral Kuznețov”. Potrivit Centrului pentru Relații Publice (CPR) al FSB, în luna martie a acestui an, un anume „Oleg” a contactat pe messanger un militar care-și făcea serviciul militar pe portavion.

În timpul schimbului de mesaje, el a încercat să-l convingă pe marinar să comită un atac terorist asupra navei, susținând că „operațiunea” este monitorizată personal de șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov (înscris, în Rusia, pe lista teroriştilor şi extremiştilor). Dar ofițerul s-a adresat structurilor de securitate. „Sub controlul lor total au fost întreprinse, în cadrul unui joc operativ, noi demersuri pentru a afla mai multe despre activitatea ilegată a acelui ”Oleg” și pentru identificarea unei posibile rețele de agenți și complici ai regimului de la Kiev”, a relatat FSB.

După ceva timp, militarului rus i-a fost trimise de ”protectorii” lui, prin curier, componente pentru asamblarea unui dispozitiv incendiar. Când serviciilor speciale ucrainene le-a fost trimisă înregistrarea cu înscenarea unui atac terorist la bordul crucișătorului, coordonatorul a încetat să mai răspundă.

În plus, după cum a anunțat FSB, la Moscova a fost dejucată o tentativă de asasinare a trei militari ruși de rang înalt de către serviciile speciale ucrainene. Unul dintre suspecți s-a dovedit a fi un cetățean rus în vârstă de 30 de ani, el fiind racolat de serviciile de informații militare ucrainene. Printr-o firmă de curierat, el a expediat trei dispozitive explozive puternice ascunse în cadouri pe adresele de domiciliu ale șefilor unor subunități ale Ministerului Apărării. Dispozitivele urmau să fie detonate după ce curierii ar fi anunțat livrarea coletelor.

Cu doar câteva zile înainte, amintește Vzgliad, FSB dejucase încercarea de deturnare a unui bombardier strategic rusesc Tu-22M3. Agenții de informații ucraineni intenționau să recruteze un pilot militar rus și să-l convingă să aducă în Ucraina avionul purtător de rachete în schimbul ”unei recompense bănești și a cetățeniei italiene”. În încercarea de racolare au fost implicate inclusiv serviciile secrete ale țărilor NATO.

În iunie, directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, președintele Comitetului Național Antiterorism (NAC), a atras atenție că, beneficiind de sprijinul Statelor Unite și al NATO, inamicul încearcă să-și intensifice eforturile de a comite atacuri teroriste și de sabotaj în Rusia. Așa aveau ei de gând să slăbească suportul de resurse al armatei ruse și să provoace panică în rândul populației.

Experții sunt acum convinși: serviciile de informații ucrainene lucrează în strânsă legătură cu structurile NATO pentru a obține un efect de presă maxim posibil. „Kievul a gândit o serie întreagă de operațiuni împotriva Rusiei. Este vorba despre o încercare de deturnare a unui bombardier strategic Tu-22M3, despre planuri de atac terorist, la Murmansk, asupra portavionului ”Admiral Kuznețov” și despre o tentativă de asasinare, la Moscova, a trei militari de rang înalt”, a enumerat Alksandr Bartoș, membru corespondent al Academiei de Științe Militare.

În opinia sa, pe fondul lipsei de succes pe câmpul de luptă, inamicul a intensificat activitățile de recunoaștere și de terorism. „Astfel, în ajunul summitului NATO, Kievul a încercat să demonstreze Occidentului că este pregătit să continue lupta. Desigur, Biroul lui Zelenski cere pentru aceste obiective infuzii financiare suplimentare”, a precizat interlocutorul publicației Vzgliad.

În același timp, Bartoș este convins: în operațiunile serviciilor speciale ucrainene se întrevede amprenta occidentală. ”Din câte știm, Kirill Budanov, care a supravegheat tentativa de atac terorist de la Murmansk, este controlat de spionajul britanic. La Londra și Washington au fost țesute planurile pentru provocări. Tot ei i-au pregătit pe recrutorii ucraineni, au elaborat planul operațiunii”, este el de părere. Pe acest fundal, expertul subliniază acțiunile militarilor ruși care, intrând în contact cu reprezentanții GRU, au anunțat imediat comandamentul.

„Inamicul a încercat să câștige o victorie de presă, demonstrând că în rândul Forțelor Armate ale Rusiei ar exista, chipurile, trădători, gata pentru o sumă relativ mică de bani să-și trădeze Patria. Nu au reușit acest lucru”, a accentuat Bartoș. În plus, Occidentul a vrut să aducă pagube capacității de apărare a țării noastre, a adăugat el.

„Deturnarea avionului Tu-22M3 ar permite Statelor Unite să studieze bombardierul. Iar atacul terorist asupra portavionului ”Admiral Kuznețov” ar fi trebuit, conform planurilor inamicului, să reducă la zero planul de utilizare în luptă a navei. Serviciile noastre speciale au reușit să distrugă și aceste planuri”, a subliniat Bartoș.

Konstantin Sivkov, doctor în științe militare, amintește că portavionul ”Admiral Kuznețov” este singurul crucișător din clasa transportoare al flotei ruse. „Nava se afla la Murmansk, pentru reparații. Când va fi redată armatei, va deveni o amenințare serioasă pentru Statele Unite”, este convins analistul. În același timp, crucișătorul nu reprezintă o amenințare pentru Ucraina. „Portavioanul este destinat pentru operațiuni în spațiul Oceanului Pacific”, a explicat Sivkov.

El nu exclude posibilitatea ca serviciile speciale ucrainene să fi fost doar un „pion”, executanții ordinelor venite din Statele Unite și Marea Britanie.

Autorii canalului de Telegram ”Vzglia celoveka v lampasah” („Opinia omului în pantaloni cu vipușcă”) arată, de asemenea, că inamicul a încercat să provoace mai degrabă daune simbolice decât militare, pregătind un atac terorist asupra crucișatorului ”Admiral Kuznețov”. „Nava este în curs de reparație, este ancorată la cheiul uzinei. Ceea ce înseamnă că zilnic la bordul ei se aduce și se duce ceva de acolo, că pe navă urcă zeci și sute de muncitori ai șantierului naval și nu doar ei. În aceste condiții, chiar și în condițiile celui mai strict regim de pază apar oportunități suplimentare pentru a aduce pe crucișptor ceva ce nu ar trebui să fie acolo”, scriu experții.

„Toate acestea sunt lucruri deschise și clare pe care inamicul nu are cum să nu le știe. În plus, „Kuznețov” este unul dintre simbolurile Marinei Militare a Rusiei în ansamblul ei, este chiar mai important decât a fost defunctul crucișător „Moskva”. Iar Ucraina lovește intenționat exact obiectivele importante nu atât din punct de vedere militar cât simbolic, în primul rând”, au subliniat specialiștii.

„Serviciile speciale ucrainene încearcă să pătrundă pe teritoriul Rusiei din diferite direcții și să ne provoace măcar niște daune. Totul devine țintă: de la releele de pe căile ferate până la infrastructură, facilități civile și militare. Aceasta este realitatea obiectivă”, a spus expertul militar Maksim Klimov. În acest context, el a lăudat foarte mult activitatea FSB. „Forțele de securitate lucrează mult – și, după cum arată practica, foarte eficient”, a conchis interlocutorul.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Tentativa de atac terorist asupra portavionului ,,Admiral Kuznețov” a avut scopul de a lovi într-un simbol al Rusiei, așa cum a fost și în cazul Podului Kerci. SUA, Occidentul și Ucraina nu sunt în stare să facă față armatei ruse pe front și atunci recurg la tot felul de mizerii. Lupta lor este vicleană, nu eroică. Atâta pot. Dar bine că există moarte. Dacă oamenii ar fi trăit veșnic, ar fi transformat pământul într-un iad imens. Acum este un adevărat spital de nebuni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931377