Hot News
SVR are dovada: SUA caută alternative la Zelenski
12/07
Medvedev: Cum trebuie să se încheie drumul Ucrainei în NATO
12/07

Răspunsul MAE la intențiile Ucrainei de a invita Rusia la un al doilea summit mondial

Mihail Galuzin/ Foto: RIA Novosti

Agenția Bloomberg a anunțat, anterior, că Ucraina vrea ca până în noiembrie să organizeze un al doilea summit de pace, la care să invite și Rusia. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Moscova nu va participa la conferință, deoarece va fi pusă în discuție versiunea Kievului a procesului de reglementare, scrie RBC.

Rusia nu va participa la evenimente de genul summiturilor de pace ucrainene, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Mihail Galuzin, pentru RIA Novosti, comentând intențiile Kievului de a invita Moscova la al doilea astfel de summit.

„Astfel de ultimatumuri sunt inacceptabile și la asemenea ”summituri” nu avem de gând să participăm”, a spus diplomatul.

Potrivit spuselor sale, în ceea ce privește conținutul unui asemenea eveniment „totul este foarte clar”. Acolo va răsuna „vechea retorică în speranța deșartă de a impune ”formula” care nu duce nicăieri și ultimativă a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu ignorarea ”altor inițiative de reglementare” a situației.

Anterior, Bloomberg a anunțat, citând surse, că Ucraina are de gând să organizeze un al doilea summit până în noiembrie, când în Statele Unite vor avea loc alegeri prezidențiale și că vrea să invite și Rusia la această reuniune la vârf. Unii interlocutori dintre oficialii americani și-au exprimat îndoielile cu privire la defășurarea unei conferințe la care să participe și Kievul și Moscova.

Primul summit de pace a avut loc în Elveția în perioada 15-16 iunie, fără prezența Rusiei. La ea au participat peste 90 de state și opt organizații internaționale.

În comunicatul final al summit-ului au fost reflectate poziții la trei dintre punctele ”formulei de pace” a lui Zelenski: nuclear, securitate alimentară și schimb de prizonieri. În special, s-a spus că centralele nucleare ucrainene, inclusiv Zaporojie, trebuie să funcționeze sub controlul Kievului și sub supravegherea AIEA și că orice amenințare sau utilizare a armelor nucleare este inacceptabilă; că trebuie repatriați în Ucraina toți militarii, toți copiii și cilivi care au fost luați prizoneri, care au fost ”deportați, strămutați cu forța sau reținuți”; că produsele agricole din Ucraina trebuie să fie livrate în condiții de siguranță și libere țărilor terțe interesate etc. Documentul de la finalul summitului nu a fost semnat de toți participanții, ci de aproximativ 80 de țări.

Președintele Zelenski a promis că Rusia va primi prin intermediari documentele după încheierea conferinței și admis că la următorul summit va fi și ea invitată.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Ce să caute Rusia la aceste pseudo-summit-uri de doi bani? E pierdere de vreme. Și cine e Zelenski să organizeze summit-uri, ce funcție are? Mandatul i-a expirat, alegeri n-au fost în Ucraina. Vrea să pară ceea ce nu este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937231