Hot News
Pilot rus, despre încercarea ucrainenilor de a deturna un Tu-22M3
09/07
Presa: Declarația summitului NATO va specifica faptul că primirea Ucrainei este ireversibilă
10/07

Cum vor asigura Brazilia și Iranul interesele financiare ale Rusiei

Foto: TASS

La recentul summit de la Astana al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), Iranul a propus să fie luată în discuție crearea unei monede unice pentru țările care fac parte din această structură. În plus, de câteva luni este dezbătută, la sugestia președintelui Braziliei, ideea creării unei valute comune în cadrul BRICS, informează cotidianul Vzgliad.

Pentru Brazilia, această inițiativă prezintă interes nu doar pentru propria dezvoltare. Țara ar dori să implementeze proiecte de integrare în America Latină, întărind, pe de o parte, independența regiunii față de Statele Unite și, pe de altă parte, rolul său de lider în acest proces.

Spre deosebire de Brazilia, Iranul nu este prea preocupat de părerea SUA. Teheranul este pregătit să facă pași decisivi în vederea creării unui mecanism de plăți interstatale independent de dolar. Dezvoltarea coridorului de transport ”Nord-Sud” obligă, de asemenea, Teheranul să se preocupe de simplificarea plăților internaționale în interiorul OCS.

La rândul ei, China este interesată de crearea unui instrument de plăți care să nu fie controlat de Trezoreria SUA. Dar pentru China este mai simplu să adere la inițiativa altcuiva de creare a unui sistem alternativ de plăți, decât să promoveze o inițiativă proprie.

Și Rusia este interesată de crearea unor astfel de mecanisme și cât mai repede posibil, dar pentru ea este nerecomandat să apară ca inițiator principal, deoarece structurile financiare ruse pot deveni imediat obiectul unor sancțiuni secundare ale SUA. În acest sens, Iranul, aflat într-o situație și mai dificilă decât Rusia din punct de vedere al comerțului exterior, este un partener ideal pentru primul pas.

BRICS: Ideea prinde contur

Federația Rusă și statele BRICS creează un sistem financiar independent de dominația terților părți, a declarat ambasadorul Rusiei în China, Igor Morgulov, în discursul său la cel de-al 12-lea Forum Mondial pentru Pace de la Beijing.

În special, el a menționat: „Împreună cu partenerii noștri din BRICS, lucrăm pentru a crea un sistem financiar care va fi independent de orice dominație a terților părți. Facem mulți pași în această direcție”.

În același timp, în discursul său, el a acordat o atenție deosebită faptului că, astăzi, volumul decontărilor în monede naționale între Federația Rusă și statele BRICS este în continuă creștere.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Este o idee excelentă! Mult timp economia mondială, mai ales cea europeană, a fost supusă Statelor Unite care, pe cale de constrângeri de ordin financiar, a reușit să impună Europei și întregii lumi măsuri de ordin economic, și chiar social și politic, ce au satisfăcut interesele lor plutocratice. Acum lumea a început să se dezmeticească și să realizeze că dolarul și petrodolarul nu sunt decât instrumentele prin care SUA, cu ajutorul marilor bancheri, au supus și controlat economia lumii. S-au îmbogățit prin împrumuturile în dolari acordate dezvoltării națiunilor, au folosit manipularea valutară, ca apoi să provoace o devalorizare prin prăbușirea monedei naționale. Acesta este mecanismul prin care s-au produs crizele financiare. Țările membre BRICS trebuie să-și creeze o monedă proprie, tocmai pentru a preveni o astfel de situație, dar și pentru a prăbuși dolarul. E timpul, nu? O monedă numită ,,bricsel” sună foarte bine. Un bricsel, doi bricseli, o mie de bricseli. Succes!

  2. Balici Mihai spune:

    foarte bine yankey sa isi dea duhul, au dominat destul peste 120 de ani economia mondiala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931373