Farsorii Vovan și Lexus au obținut de la Hillary Clinton o declarație halucinantă
06/07Premierul Orban a reamintit NATO care au fost obiectivele înființării Alianței
06/07Putin și Orban au făcut o declarație după discuțiile de la Moscova
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Ungariei, Viktor Orban, au făcut o declarație la încheierea discuțiilor purtate la Kremlin. Cei doi au stat de vorbă mai bine de 2,5 ore, scrie Vedomosti.
Putin și-a început discursul precizând că negocierile purtate au fost consistente și a amintit despre colaborarea dintre Rusia și Ungaria în sectorul energetic, medicină și industria farmaceutică.
Putin a definit ca ”detaliat și onest” schimbul de păreri pe probleme internaționale, inclusiv în privința conflictului ucrainean și a soluționării acestuia. Potrivit lui Putin, Orban i-a vorbit despre negocierile pe care le-a avut la Kiev.
Președintele Federației Ruse a subliniat încă o dată angajamentul său pentru o soluționare politică și diplomatică a conflictului, menționând că partea adversă nu vrea să rezolve astfel problema. Kievul, a spus Putin, își folosește poporul în calitate de berbece pentru a se confrunta cu Rusia. Cei de la Kiev nu sunt pregătiți să renunțe la desfășurarea de acțiuni militare ”până la finalul glorios”. De asemenea, la Kiev nu se dorește ridicarea legii marțiale și, respectiv, organizarea următoarelor alegeri prezidențiale. În opinia lui Putin, șanse de victorie pentru ”conducătorii ucraineni” sunt ”aproape zero”.
Putin a amintit și de propunerile lui de reglementare pașnică a situației din Ucraina. El a explicat că nu este vorba despre un simplu armistițiu sau o pauză, pe care Kievul ar putea să o folosească, ci despre încheierea definitivă a conflictului. Este vorba despre retragerea totală a tuturor trupelor din cele patru noi regiuni și despre alte condiții care ar putea deveni subiect de lucru comun.
Putin a vorbit cu Orban despre starea relațiilor cu Uniunea Europeană, care se află ”la cel mai de jos punct”. Potrivit spuselor sale, au vorbit despre viitoarea arhitectură de securitate în Europa.
Președintele a afirmat că discuțiile au venit la timpul potrivit, exprimându-și recunoștința pentru vizita efectuată de Orban la Moscova. Federația Rusă percepe acest lucru ca pe o încercare de a restabili dialogul și de a-i oferi un impuls suplimentar.
La rândul său, Orban a subliniat importanța întâlnirii într-un moment în care Europa „are nevoie de pace”. Potrivit acestuia, existența în „umbra” conflictului din Europa generează „dificultăți uriașe”, influențând creșterea economică și a competitivitatea.
„În ultimii doi ani și jumătate, am înțeles că fără diplomație, fără canale de comunicare, nu vom obține pacea. Pacea nu vine de la sine, pentru ea trebuie să muncești. Iar eu astăzi am analizat cu domnul președinte exact modul de obținere a păcii”, a explicat Orban.
Premierul ungar a declarat că „a vrut să afle care este cea mai scurtă cale” spre obținerea păcii, a vrut să audă și a auzit punctul de vedere al lui Putin pe trei chestiuni: ce crede el despre inițiativele de pace existente în momentul de față, ce crede despre încetarea focului și despre negocierile de pace, în ce ordine se pot desfășura ele, precum și viziunea Europei după încheierea conflictului. Orbán i-a mulțumit lui Putin pentru dialogul deschis și sincer.
Orban a constatat că pozițiile Kievului și Moscovei sunt foarte departe una de cealaltă și trebuie făcuți mulți pași pentru a se apropia de încheierea conflictului.
„Dar pasul principal a fost, totuși, făcut: am stabilit un contact Și voi continua să lucrez în această direcție”, a conchis Orban.
Orban a sosit la Moscova pe 5 iulie. El a spus că vizita este o continuare a misiunii de pace. Pe 2 iulie, premierul ungar a fost în Ucraina, unde l-a rugat pe președintele țării, Volodimir Zelenski, să se gândească la o încetare a focului, deoarece acest lucru ar aduce mai aproape demararea negocierilor cu Rusia. Kievul a respins propunerea. Orban a raportat că vizita sa la Kiev a fost legată de rezolvarea problemelor cu care se confruntă Uniunea Europeană.
În deschiderea întâlnirii, Putin a spus că intenționează să expună viziunea Moscovei în privința reglementării pașnice a situației din Ucraina și să asculte propunerile premierului ungar. Orban a răspuns amintind că numărul țărilor gata să discute cu ambele părți ale conflictului ”scade vertiginos”. În opinia sa, Ungaria va deveni curând singura țară din Europa care poate vorbi cu toată lumea.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat că Orban nu și-a coordonat deplasarea în Rusia cu Executivul UE, că vizita lui la Moscova subminează unitatea Uniunii Europene.
Ministerul de Externe ucrainean a spus că decizia lui Orban de a veni la negocieri cu Putin a fost luată de partea maghiară fără acordul sau coordonarea cu Ucraina. Ministerul a estimat că „formula de pace” a președintelui Zelenski este „singura cale realistă pentru restabilirea unei lumi juste”, iar formatul „summit-ului pentru pace” este o platformă cheie pentru găsirea modalităților de restabilire a acesteia.
1 Comment
Vai, vai, cât au fost de afectați și cum și-au dat ochii peste cap ,,importanții” de la Bruxelles și de la Casa Albă din cauza acestei vizite a premierului Viktor Orbán la Moscova. Mă mir că n-au turbat! Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat despre alegerea lui Orbán de a face această călătorie: ,,Nu va promova cauza păcii și este contraproductivă pentru sprijinirea suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei.” Nu este nici un secret că Washingtonul nu dorește pace în Ucraina, că dorește ca acest conflict să fie prelungit la nesfârșit fiindcă are avantaje. Însă premierul ungar este singurul politician european care încearcă să aducă pacea în zonă și să salveze pe ultima sută de metri ceea ce se mai poate salva. Măcar încearcă. Pe alții nu-i interesează, ci doar dau din gură. Josep Borell a declarat că Orbán ,,nu a primit niciun mandat” și că el ,,nu reprezintă UE sub nici o formă.” Viktor Orbán s-a dus la Moscova, în primul rând, ca prieten și ca aliat al Rusiei. Nu avea nevoie de nici un mandat. Iar președintele Putin îl vede pe premierul ungar drept reprezentant al UE, în ciuda dezmințirilor de la Bruxelles. Important este cum și în ce calitate l-a primit președintele rus pe Orbán, nu ceea ce spun Ursula sau Borell. Sunt personaje de carton, părerea lor nu contează. Cel mai revoltat a fost premierul finlandez Petteri Orpo, care a descris această vizită foarte deranjantă, menționând că ,,Vizita sa arată dispreț față de îndatoririle președinției UE și subminează interesele UE.” Nu cumva indiferența revoltaților din UE și refuzul lor de a încerca un dialog cu președintele Putin demonstrează disprețul lor față de îndatoririle pe care le au în cadrul UE? Nu cumva cei de la Bruxelles fac jocurile Washingtonului și nu sunt interesați deloc de încetarea conflictului? Tocmai ei sunt de disprețuit, nu vizita premierului ungar care vede clar gravitatea momentului în care ne aflăm. Jens Stoltenberg a declarat că Alianța a fost informată despre vizita premierului ungar la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin, dar a subliniat că Orbán se află în Rusia în calitate de prim-ministru al Ungariei și nu de reprezentant NATO. Singurul care a declarat că i-ar fi făcut plăcere să-l însoțească la Moscova pe Viktor Orbán, dacă sănătatea i-ar fi permis, a fost premierul slovac Robert Fico. Deși din poziția de președinte al Consiliului European premierul ungar nu are puteri executive, el trebuie admirat că singur merge împotriva vântului, că face ceea ce crede că e bine și încearcă să schimbe cursul acestui conflict, că nu execută niște ordine venite de peste ocean. Discuțiile pe care le-au purtat Vladimir Putin și Viktor Orbán cred că au fost importante și constructive pentru ambele părți.