Hot News
Încetarea focului în Ucraina și semnale din SUA. Principalele declarații ale lui Putin după summitul SCO
05/07
Aproape jumătate dintre ucraineni au fost de acord cu concesii față de Rusia, cu o singură condiție
05/07

Medvedev: Tot mai multe țări vor să se elibereze de moștenirea sistemului colonial

Dmitri Medvedev/ Foto: Kommersant

Lumea occidentală va opune rezistență încercărilor de eradicare a neocolonialismului, consideră vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. În articolul său din Rossiiskaia gazeta intitulat ”Omenirea trebuie să se debaraseze definitiv de moștenirea sistemului colonial. Vremea metropolelor a trecut”, politicianul estimează că țările Occidentului vor continua să se amestece, sub diferite forme, în treburile statelor, scrie Kommersant.

Autorul subliniază că tot mai multe țări din lume năzuiesc să „trăiască într-o comunitate mondială eliberată de moștenirea sistemului colonial”. După cum este convins domnul Medvedev, aceste țări vor o viață „bazată pe principiile multilateralismului incluziv, ale egalității suverane”, precum și ale „respectului reciproc între țări cu sisteme politice și sociale diferite”.

„Răsună tot mai puternic retorica anti-neocolonială. Și-a pierdut atractivitatea însuși modelul liberal occidental. O ordine mondială policentrică care își trage forța din diversitate și nu din dogmele neocoloniale va fi pragmatică. Zălog al stabilității economice va fi diversificarea legăturilor, păstrarea libertății de manevră în contactele dintre macroregiuni”, scrie Dmitri Medvedev în articolul său.

În mai 2023, directorul Serviciului de Informații Externe din Rusia (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că țările occidentale în frunte cu Statele Unite au început să atenteze la „însăși natura umană”. În octombrie, președintele Vladimir Putin a declarat, la o ședință a Clubului de dezbateri ”Valdai”, că problemele globale ale omenirii reclamă acțiuni și soluții comune, iar egoismul și îngâmfarea vor duce inevitabil într-un impas. În opinia sa, epoca colonialismului nu se va întoarce niciodată.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Bineînțeles că lumea occidentală se opune încercărilor de eradicare a neocolonialismului. Cum s-ar mai putea îmbogăți, dacă n-ar trăi pe spinarea altor state? În primul rând Sahelul african s-a revoltat împotriva neocolonialismului occidental, eliminând trupele și bazele străine și renunțând la vechile multinaționale. Trebuia făcut acest lucru, astfel aceste țări ar fi avut mereu statutul de ,,țări din lumea a treia”, veșnic furate de occidentali, veșnic sclave. Multipolaritatea nu se poate dezvolta în condiții de neocolonialism. Rezistența față de hegemonul american și aliații săi este complementară cu multipolaritatea. Țările africane s-au săturat să mai fie colonii anglo-americane și franceze. SUA și aliații au fost forțați să-și retragă trupele dintr-o serie de țări africane după lovituri de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanțeze de guvernele americane și occidentale. Plecarea trupelor franceze din Mali și Burkina Faso a fost un coșmar și o umilință pentru Paris, așa cum trupele americane izgonite din Niger și Ciad au dat o mare durere de cap Washingtonului. Militarii americani s-au întors la bazele de origine din Germania ale Comandamentului american pentru Africa. Marea Britanie a dobândit mari averi în afaceri cu diamante și aur în Africa de Sud, ca să nu mai amintesc de felul în care au profitat de India. Iar Statele Unite să nu uite că înainte de 4 iulie 1776 a fost colonie britanică, ceea ce nu cred că a însemnat o mare bucurie pentru ele. Dacă Rusia încearcă să consolideze relațiile cu țările africane se datorează faptului că este o țară prietenoasă și fără gânduri de colonizare. Țările africane se bazează pe Rusia pentru că au văzut în ea înțelegere, susținere și respect. Cum se face că SUA și Occidentul n-au dat vina, încă, pe Vladimir Putin pentru că-și pierd coloniile? Păi, să o facă pentru că este o ,,vină” care îl onorează. Ajută niște țări să-și recapete suveranitatea și demnitatea și să iasă din statutul de colonie și sclavie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2891356