Categories: Esential-FrontPage

Pauza s-a încheiat: majoritatea mondială a ales

Este deja oficial: Iuri Ușakov, asistentul prezidențial rus, în cadrul unei alocuțiuni susținute recent la deschiderea „Lecturilor Primakov”, a declarat că Thailanda și Malaezia se numără printre țările care și-au depus cererile de aderare la BRICS. În total, există deja peste 30 de astfel de cereri, relatează RIA Novosti.

Prin urmare, cererile formulate de Thailanda și Malaezia, două țări vecine din Asia de Sud-Est, sunt deja o certitudine. Dar aceste țări au și alți vecini – Vietnam și Indonezia (în acest caz, vorbim despre o singură regiune). Și în aceste două țări, la fel ca în Malaezia și Thailanda, dezbaterea durează de luni de zile: să aderăm sau nu la BRICS? Vietnamul încă „urmărește discuțiile privind procesul de extindere”, iar Indonezia rămâne în expectativă până când președintele deja ales Prabowo Subianto își va prelua funcția în octombrie (și el este considerat un susținător al BRICS). Și aceasta nu este întreaga listă.

Accesând următorul link (https://jakartaglobe.id/business/economist-advises-indonesia-against-joining-brics-as-malaysia-seeks-membership), puteți afla mai multe despre apelul disperat al unui economist indonezian care îndeamnă la prudență, ținând cont mai ales de faptul că, exact același lucru s-a întâmplat anterior în Thailanda (unde, din nou, au vorbit aceiași economiști de orientare clasică, pro-occidentală). Dar rămâne de precizat că, cu cât se merge mai departe, cu atât se ezită mai puțin: toată lumea dorește să se alăture BRICS. Și acest lucru este valabil nu numai pentru Asia de Sud-Est.

Ar fi trebuit să fie exact opusul. Majoritatea mondială ar fi trebuit să vadă cum Occidentul presează Rusia și China, părinții fondatori ai BRICS, cu sancțiuni de orice fel, și să se gândească serios dacă să stea sau nu pe margine. La urma urmei, nici Thailanda, nici Malaezia, nici ceilalți pretendenți la aderarea la noul club mondial nu sunt giganți militari și niciuna dintre aceste țări nu se consideră invulnerabilă din punct de vedere economic. Și totuși, vedem ceea ce vedem.

Aici trebuie să stabilim cu foarte mare precizie esența a ceea ce se întâmplă. Ea constă în faptul că majoritatea mondială manifestă maximă prudență – și din acest motiv, este cel puțin interesată de BRICS. Nu avem de-a face cu o schimbare de direcție anti-occidentală necondiționată și necruțătoare, ci cu o încercare de a paria pe toți caii simultan, iar pe lângă aceasta, calul reprezentat de BRICS pare tot mai vizat. Prin această îngăduință și reținere, Occidentului i se arată ce fel de lume dorește această majoritate. Se poate spune că este constrâns să accepte o astfel de lume.

Iată un episod elocvent de zilele trecute. Vladimir Putin pleacă din Vietnam după ce a convenit acolo – printre multe alte lucruri – că cele două țări nu vor participa la alianțe îndreptate împotriva uneia dintre ele. Și chiar a doua zi aterizează la Hanoi fostul ambasador al SUA în Vietnam, în prezent subsecretar de stat al Statelor Unite pentru afaceri din Asia de Est și Pacific, Daniel Kritenbrink (nu, nu este o replică din poveștile înfricoșătoare ale lui Hoffman, acesta este numele său). Și tocmai acest Daniel îi întreabă pe vietnamezi: cum se face că tocmai i-ați numit pe ruși partenerii voștri strategici? Cum rămâne cu noi? Cum rămâne cu vizita lui Joseph Biden la voi toamna trecută?

Dar și voi sunteți partenerii noștri strategici, răspunde ministrul vietnamez de externe, Bui Thanh Son. Și vom dezvolta acest parteneriat cu dumneavoastră – însă, într-adevăr, „pe baza respectului reciproc pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială și instituțiile politice”. Da, dar China, membru al BRICS, este de asemenea partenerul strategic al Vietnamului. Acesta este tipul de lume de care avem nevoie.

Acum, despre decizia Malaeziei. În ultimele luni, prim-ministrul acestei țări, Anwar Ibrahim, a acordat mai multe interviuri ample diferitelor instituții media, explicând esența politicii sale externe (concluziile generale au fost trasate chiar și în articolele editoriale ale presei locale). Și dintre toate declarațiile sale, cel mai bine se reține următoarea frază: „Da, pentru că este profitabil pentru noi”. Am beneficiat de lansarea 5G de către compania chineză Huawei – și am făcut-o, chiar dacă americanii și europenii ne-au descurajat din toate puterile.

Formula prin care această țară, dar și alte zeci își văd viitorul este:  „la noi acasă nu ne spuneți cum să trăim, iar dincolo de granițele noastre lucrăm într-un mod care ne este favorabil” – acesta este probabil sloganul general al BRICS. Și, în special, aceeași regiune asiatică vede ce s-a întâmplat, de exemplu, cu APEC – un fel de mecanism pur economic pentru eliminarea oricărui obstacol imaginabil în calea afacerilor. De la începutul confruntării sancțiunilor Est-Vest, acest mecanism, care a inclus China cu Rusia, SUA cu Japonia și printre altele, Thailanda cu Malaezia și așa mai departe, s-a slăbit și a intrat în declin. Iar BRICS este o platformă mult mai largă, deja globală (dar fără Occident), unde este posibilă negocierea unei reveniri la normalitate. Conform aceleiași formule: Lucrăm într-un mod care ne este favorabil.

Aici, factorul temporal este foarte important: la început, majoritatea mondială s-a aflat în expectativă. Și acest lucru este valabil nu numai pentru relațiile cu Rusia după februarie 2022, ci și cu China după perioada de referință 2017-2018 (când a devenit clar că presiunea asupra economiei chineze nu a fost doar un episod). Țările mici și mai puțin puternice au urmărit rezultatele acestei presiuni. Iar ceea ce a rezultat… Ei bine, știm cu toții despre creșterea economiei rusești în pofida sancțiunilor (datorită acestora?). Dar există o situație similară și cu China.

Războiul informațional cu privire la economia Chinei, care se află „pe marginea prăpastiei” (vorbele lui Biden), continuă lent. Dar iată cifrele din luna mai pentru comerțul exterior al Chinei. Acesta a crescut cu 7,6 %. Și apoi graficele: în măsura în care acest comerț s-a redus cu SUA sau cu europenii, în aceeași măsură a crescut cu țările din majoritatea globală. Unele țări din această majoritate – Vietnam, Brazilia – cumpără produse din China și le revând occidentalilor, obținând un profit pentru ei înșiși. 

Iar acest lucru înseamnă că punctele de creștere ale economiei globale s-au deplasat dinspre Occident către alte direcții datorită sancțiunilor. Ceea ce înseamnă că este timpul să ieșim din pauză și expectativă – totul este deja clar: este mai avantajos să creăm o nouă economie globală și o nouă politică tolerantă și fără confruntări, inclusiv prin consultări în cadrul BRICS.

Owner

View Comments

  • Tot mai multă lume dorește să se alăture BRICS pentru că au văzut în ea o organizație care le este de folos. Mai ales țările mici s-au săturat să fie înșelate și jefuite de Statele Unite și Occident și de aceea au ales BRICS. Nu contează că unele țări sunt mici și mai puțin puternice, fiindcă ,,pic cu pic se face marea." Țările ,,importante" din G7 pot să-și închidă prăvălia.

Recent Posts

Riabkov a admis adaptarea doctrinei nucleare „peste ceva timp”

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că situația din jurul acțiunilor militare…

8 ore ago

VȚIOM: Încrederea rușilor în Putin a depășit 80%

Nivelul de încredere al rușilor în președintele Rusiei, Vladimir Putin, rămâne în continuare peste pragul…

8 ore ago

Premierul Orban a reamintit NATO care au fost obiectivele înființării Alianței

Orban: Participarea NATO la operațiunile militare din Ucraina amenință Alianța cu sinuciderea Pregătirile Alianței Nord-Atlantice…

16 ore ago

Putin și Orban au făcut o declarație după discuțiile de la Moscova

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Ungariei, Viktor Orban, au făcut o declarație la încheierea…

21 de ore ago

Farsorii Vovan și Lexus au obținut de la Hillary Clinton o declarație halucinantă

Ucrainenii trebuie să moară în tranșee pentru ca președintele Biden să fie reales în Statele…

23 de ore ago

Aproape jumătate dintre ucraineni au fost de acord cu concesii față de Rusia, cu o singură condiție

Aproape jumătate dintre ucraineni sunt de acord cu concesii teritoriale față de Rusia în schimbul…

o zi ago

This website uses cookies.