Categories: MilitarRusia si lumea

Politico: Dacă va câștiga alegerile, Trump ar putea stopa extinderea NATO

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump, examinează posibilitatea renunțării la extinderea spre Est a Alianței Nord-Atlantice în cazul în care va învinge în alegerile din noiembrie, scrie publicația Politico, cu referire la experții în securitate națională care-l susțin pe Trump, relatează Vedomosti.

„În cadrul planului pentru Ucraina, despre care nu s-a anunțat nimic până acum, prezumtivul candidat republican se gândește la un acord prin care NATO s-ar angaja să nu se mai extindă spre Est, în special în Ucraina și Georgia”, se spune în articol.

În timpul posibilei președinții a lui Trump, ar urma să crească nu doar cheltuielile țărilor Europei pentru Alianța Nord-Atlantică, dar ar putea avea loc și o „reorientare radicală”, a declarat pentru Politico expertul militar Dan Caldwell, care-i cunoaște pe consilierii lui Trump pe probleme de securitate națională. „Nu mai avem altă opțiune”, a spus el, adăugând că acest lucru are legătură cu datoria de stat a SUA care continuă să crească, cu reducerea recrutărilor militare și cu provocările cărora trebuie să le facă față baza industrială de apărare.

Publicația notează că Trump și susținătorii săi nu au anunțat încă o nouă agendă pentru NATO. Dar, potrivit surselor, SUA își vor păstra aviața și bazele din Germania, Marea Britanie și Turcia, precum și marina militară. În același timp, cea mai mare parte a infanteriei, a vehiculelor blindate și a artileriei ar putea reveni țărilor europene.

O altă parte a posibilului plan al lui Trump se referă la un sistem al NATO pe două niveluri, scrie Politico, citându-l pe expertul în securitate națională. Acest lucru înseamnă că țările membre NATO care nu au atins nivelul de cheltuieli pentru apărare la 2% din PIB „nu vor putea beneficia de generoziatatea industriei de apărare americane și de garanții de securitate din partea SUA”.

Pe 27 iunie, actualul președinte american Joe Biden și Trump s-au confruntat în prima lor dezbatere prezidențială. Mulți experți consideră că Biden a eșuat din cauza lentorii de care a dat dovadă și a răspunsurilor lui bâlbâite. După dezbatere, presa americană a scris despre panica instalată în rândul democraților și chiar despre discuții privind înlocuirea lui Biden în cursa prezidențială. Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie.

Owner

View Comments

  • Donald Trump este în campanie electorală, prin urmare poate promite și luna de pe cer. Că se gândește la un acord prin care NATO nu se va mai extinde spre Est, cred că va rămâne la faza de gândire. Oricine va veni în fruntea Statelor Unite, politica internațională va fi aceeași pentru că elita care deține puterea, autoritatea și bogăția absolută conduce cu adevărat, nu președintele. Nu spun că Trump este mai rău decât Biden, ci spun că indiferent cine va fi președintele SUA, nu este decât o marionetă. Nu cred în declarațiile lui Trump privind NATO. Când Rusia a trimis forțe militare în estul Ucrainei, în februarie 2022, n-a avut nici o intenție de cucerire sau de control a teritoriului ucrainean. Inițial a dorit neutralitatea pentru Ucraina, ceea ce ar fi însemnat un fel de ,,cordon sanitar" pentru a proteja Rusia de NATO. Dar Washingtonul a finanțat nelimitat Ucraina cu arme și asistență militară. Cine garantează că nu vor finanța în continuare? Cine ar putea avea încredere în promisiunile guvernului american? Că Trump nu va mai finanța direct Ucraina, după cum se lăuda, este posibil. Dar NATO tot va fi finanțat, probabil mai mult de țările membre dar și de Statele Unite. Că, de fapt, NATO aparține americanilor. Iar trupele NATO sunt răspândite peste tot. Cei care cred că schimbarea președintelui SUA va aduce și o schimbare în politica externă americană, se amăgesc. De la prima bombă atomică aruncată de americani asupra Hiroshimei, omenirea nu a fost mai aproape ca acum de un conflict nuclear. Garanțiile din Războiul Rece au fost uitate. La nici două luni de la bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki, Departamentul de Război al SUA a lansat un plan secret, pe 15 septembrie 1945, pentru a bombarda 66 de orașe ale Uniunii Sovietice cu 204 bombe atomice. Planul lor (Proiectul Manhattan) era de a ,,șterge Uniunea Sovietică de pe hartă", într-un moment în care SUA și URSS erau aliate! Ceea ce au făcut americanii în Japonia era un fel de ,,repetiție generală." Câtă lume știe acest lucru? Iar acum când Rusia și SUA sunt inamice, cum aș putea crede promisiunile unui președinte american, indiferent cine ar fi el? Lupul își schimbă părul, dar năravul ba! Începând cu 1918 SUA și aliații lor au amenințat mereu Rusia. Operațiunea Barbarossa a lui Hitler, din 1941, ar fi eșuat dacă nu ar fi primit sprijinul americanilor de pe Wall Street și de la Standard Oil din New Jersey (deținut de Rockefeller), care a livrat petrol Germaniei naziste. Ce au sărbătorit șmecherii recent în Normandia? I-au sărbătorit pe francezii care au capitulat și pe americanii care l-au susținut pe Hitler? Iar rușii, care au avut milioane de victime și care au eliberat Europa de naziști nici măcar n-au fost invitați? În astfel de americani să cred? Ei întotdeauna au jucat la ,,două capete", iar planul lor diabolic din 1945 nu cred că l-au abandonat.

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

o oră ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

6 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

7 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

9 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

9 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

10 ore ago

This website uses cookies.