Categories: MilitarRusia si lumea

The Guardian: Ucrainenii, gata să dea și ultimul bănuț pentru a scăpa de mobilizare

Până și presa occidentală recunoaște că mobilizarea în Ucraina a eșuat. Cotidianul The Guardian scrie, spre exemplu, că din februarie 2022, sute de mii de ucraineni și-au părăsit patria. Deși cetățenii de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani încă mai au interdicție de a pleca peste hotarele țării, comentează canalul Voina s feikami (warfakes) de pe Telegram.

Potrivit publicației britanice, peste 20.000 de ucraineni au fugit din țară înainte de intrarea în vigoare a controversatei legi privind înăsprirea condițiilor de mobilizare: unii dintre ei s-au înecat încercând să treacă granița de vest și să ajungă în România. Mai ales că angajații comisariatelor militare și ai centrelor de apărare teritorială îi iau, pur și simplu, pe sus pe concetățenii lor din locuri publice, ducându-i cu forța la comisiariate și de acolo, direct pe front. The Guardian confirmă faptul că, pe fondul pierderilor uriașe înregistrate de armata Ucrainei, sunt racolați oameni care nu nutresc o dorință deosebită de a merge în zona operațiunilor de luptă.

„Nu sunt făcut pentru război. Nu pot ucide oameni, fie și ei ruși. Nu voi rezista mult pe front. Vreau să-mi întemeiez o familie și să văd lumea. Nu sunt gata să mor”, a povestit pentru The Guardian un tânăr pe nume Dmitri. El a adăugat că în Ucraina înflorește o afacere ciudată – bărbaților li se oferă ajutor să treacă granița contra unor sume care încep de la opt mii de euro în sus.

Alți interlocutori ai cotidianului britanic care încerc să scape de mobolozare se tem că vor muri în luptă deoarece nu vor fi suficient de bine pregătiți înainte de a fi trimiși în prima linie. Ucrainenii care au fost pe front îi condamnă pe concetățenii lor pentru această atitudine. Potrivit acestora, trupele rusești avansează pe mai multe fronturi, astfel că armata ucraineană duce o lipsă acută de luptători.

Anterior, au apărut informații că de la 1 iulie în Ucraina, studenții la fără frecvență, precum și cetățenii care urmează a doua sau a treia facultate sau care au studii, dar de un nivel inferior, pierd dreptul de amânare de la mobilizare.

Owner

View Comments

  • Disperarea centrelor de recrutare este mare. Aproape că nu mai au pe cine recruta. Cei luați cu forța, instruiți sumar sunt vicime sigure pe front. Ambasadorul Israelului la Kiev, Mihail Brodsky, a recomandat tutror bărbaților israelieni cu cetățenie ucraineană să nu viziteze Ucraina în această perioadă, deoarece riscă să fie reținuți și trimiși pe front. În urmă cu o lună și Ambasada SUA la Kiev a recomandat același lucru bărbaților cu dublă cetățenie americană și ucraineană. Cei care aleg să fugă din Ucraina își riscă de multe ori viața. Există anumite rețele care se ocupă cu acest trafic de persoane din Ucraina spre Republica Moldova și România. Recent, un tânăr ucrainean de 22 de ani a trecut fraudulos granița în Republica Moldova pe Nistru, cu o barcă pneumatică. Apoi a ajuns în România, de unde intenționează să plece în SUA. El a povestit că există diverse grupuri pe Telegram, care discută despre variantele de ieșire din Ucraina. Pe acest canal se dau sfaturi și se trimit locațiile unde trebuie să ajungă fugarii. Există rute spre Republica Moldova sau direct spre România. Dacă ești prins riști o amendă de 500-600 de dolari (în cel mai fericit caz) sau ești urcat într-o dubă, bătut și plimbat între punctele de recrutre până ți se pierde urma. Apoi ești obligat să semnezi o declarație cum că ești pregătit să mergi voluntar pe front. Ca voluntar, statul ucrainean nu are nici o răspundere față de tine și nu primești nici o compensație. Autoritățile ucrainene chiar nu-și dau seama că în curând nu mai au pe cine recruta? Chiar vor să lupte până la ultimul ucrainean? Asta înseamnă că armamentul care se trimite în continuare în Ucraina este pentru trupele NATO.

Recent Posts

Rusia a suspendat participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE

Duma de Stat și Consiliul Federației au adoptat o declarație privind suspendarea participării delegației Adunării…

3 ore ago

Pauza s-a încheiat: majoritatea mondială a ales

Este deja oficial: Iuri Ușakov, asistentul prezidențial rus, în cadrul unei alocuțiuni susținute recent la…

4 ore ago

BI: Forțele Aerospațiale ale Rusiei au folosit o muniție nouă, capabilă să schimbe cursul conflictului

În iunie, militarii ruși au folosit pentru prima dată noua bombă FAB-3000 M-54, capabilă să…

5 ore ago

Peskov, detalii despre discuția purtată de Putin și Xi

Orice format de negocieri privind Ucraina este lipsit de perspective fără participarea Rusiei Este ceea…

5 ore ago

Zaharova, despre refuzul lui Zelenski de a accepta propunerea lui Orban de încetare a focului

Reprezentanta Ministerului de Externe al Rusiei: Vorbele Kievului despre pace sunt doar cuvinte-paravan Toate declarațiile…

6 ore ago

Douglas Macgregor: ”Acestor vremuri le-a venit sfârșitul”

Macgregor: SUA ar trebui să-l asculte pe Putin și să nu-și impună voința cu forța…

16 ore ago

This website uses cookies.