Hot News
MAE rus: Purtătorii de valori tradiționale solicită în masă să se mute în Rusia
30/06
Ajutorul extern pentru bugetul Ucrainei, la cel mai scăzut nivel din februarie 2022
30/06

Moscova și Washingtonul nu întrevăd o dezescaladare rapidă a confruntării dintre ele

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Politologii spun că trăim într-o perioadă a incertitudinii, dar toată lumea este de acord că viața internațională se înrăutățește pe zi ce trece.

Doi analiști competenți ai politicii mondiale, din Rusia și SUA, converg în aprecierile lor recente asupra cursului primejdios pe care s-au angajat evenimentele internaționale prin confruntarea post război rece
între cele doua superputeri canonice.

„Trebile merg la vale și lumea pătimește”, scria în urma cu un secol și jumătate fabulistul clasic român Grigore Alexandrescu.

Într-un articol intitulat „Amenințare în creștere”, veteranul comentatorilor politici ruși, Serghei Karaganov, scrie: „Rusia și conducerea sa par să se confrunte cu o alegere dificilă. Devine tot mai clar că o ciocnire cu Occidentul nu se poate termina chiar dacă câștigăm o victorie parțială sau chiar zdrobitoare
în Ucraina”.

Țările occidentale, explică el, „își pierd capacitatea de cinci secole de a sifona bogăția în întreaga lume, impunând, în primul rând prin forță brută, ordine politică și economică și dominație culturală. Deci nu va există un sfârșit rapid al confruntării“.

Prin conflictul din Ucraina, susține el, Statele Unite intenționează să arunce în confruntare tarile Europei și alte țări dependente. Iar elitele locale din majoritatea acestor țări și-au pierdut orientarea și își conduc țările spre măcel.

Acest vector al mișcării Occidentului indică o alunecare către al treilea război mondial.

Iar această operațiune militară trebuie să se încheie cu o victorie decisivă care să forțeze Occidentul să se retragă strategic sau chiar să se predea și să renunțe la încercările de a păstra dominația globală, să se concentreze asupra sinelui și asupra actualei sale crize.

„Va trebui să facem descurajarea nucleară un argument convingător prin scăderea pragului de utilizare a armelor nucleare stabilit, inacceptabil de ridicat”, afirmă comentatorul rus. Primii pași au fost făcuți de declarațiile relevante ale președintelui Rusiei: desfășurarea anunțată a armelor nucleare și a purtătorilor acestora în Belarus și creșterea pregătirii pentru luptă a forțelor strategice de descurajare. „Inamicul trebuie să știe că suntem gata să lansăm o lovitură preventivă ca răzbunare pentru toate actele sale de agresiune actuale și trecute, pentru a preveni alunecarea în războiul termonuclear global”.

La rândul sau, Scott Ritter, fost analist militar de informații american, într-un comentariu cu titlul „Grabă americano-NATO către războiul nuclear cu Rusia” Scott Ritter relatează:

La 6 mai, Rusia a anunțat că va desfășura exerciții care implică utilizarea armelor nucleare nestrategice, ca răspuns la „declarațiile și amenințările provocatoare ale anumitor oficiali occidentali îndreptate către Federația Rusă” președintele francez Emmanuel Macron, la 2 mai: „dacă Rusia a decis să meargă mai departe [avansarea în Ucraina], va trebui să ne punem această întrebare” – dacă să trimită trupe).

Putin a avertizat că NATO se joacă cu focul propunând să lase Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a lovi adânc în Rusia, remarcă analistul american. Putin a spus că atacurile ucrainene asupra Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune vor avea nevoie de asistență occidentală, făcând Occidentul un participant direct la conflict.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că membrii NATO se consultă cu privire la desfășurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozit și punerea lor în așteptare în fața unei amenințări din partea Rusiei și a Chinei.

Iar Pranay Vaddi, directorul principal pentru controlul armelor la Consiliul Național de Securitate al SUA, a anunțat o „nouă eră” pentru armele nucleare în care SUA vor desfășura arme nucleare „fără constrângeri numerice”.

Declarațiile lui Stoltenberg și Vaddi, indică o schimbare periculoasă a focalizării atât în cadrul NATO, cât și al SUA, de la conceptul de arme nucleare reprezentând o forță de descurajare și sunt tot mai mult văzute în Occident că o armă utilizabilă în război.

Intrucât Occidentul a „scăzut pragul” pentru utilizarea armelor nucleare împotriva Rusiei, a spus
președintele Putin, Rusia trebuie să-și reconsidere poziția nucleară, dat fiind dorința aparentă a NATO de
a face arme nucleare tactice, continua autorul american . Doctrina armelor nucleare a Rusiei prevede că
Moscova ar putea folosi arme nucleare dacă un inamic „amenință existența statului rus” prin utilizarea
armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei.

Concluziile comentatorilor de la Moscova și Washington converg în ideea că, în actualul moment,
ambele părți se mentin pe o abordare dura și nu întrevăd, cel puțin în viitorul apropiat, o dezamorsare a
conflictului dintre ele prin metode politico-militare.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Statele Unite, ,,jandarmul mondial” care a făcut dezastru în lume în ultimii 20 de ani, sunt conduse de o marionetă care nu știe ce vorbește și nici unde se află. O caricatură pusă să conducă un stat de niște păpușari demenți este în stare să provoace un război nuclear pentru că nici nu cred că realizează ceea ce face. Alegerea Rusiei nu trebuie să fie dificilă. Ceea ce trebuie să facă este să nu ezite și să anticipeze loviturile. Iar o lovitură preventivă, de descurajare, din partea Rusiei nu cred că este necesară. Președintele Putin a declarat recent la Hanoi: ,,Nu avem nevoie de o lovitură preventivă, pentru că printr-o lovitură de răzbunare inamicul este garantat că va fi distrus.” Dar atâta timp cât Pranay Vaddi (încă unul din zona Oceanului Indian?) anunță că SUA vor desfășura arme nucleare ,,fără constrângeri numerice”, nu văd de ce Rusia ar sta pasivă. Existența statului rus este amenințată, prin urmare Rusia trebuie să acționeze corespunzător. Nu există nici o dezamorsare a conflictului, ci o escaladare. Dumnezeu să ne ajute, dacă vrea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2886536