Categories: CulturăRusia de azi

Sankt Petersburg: Un bric cu pânze purpurii de sărbâtoarea absolvenților de liceu

Tradiționala sărbătoare ”Pânze purpurii”, desfășurată anual la Sankt Petersburg în onoarea absolvenților de liceu s-a încheiat după miezul nopții cu spectacolul oferit de Bricul ”Rossia” care, cu pânzele lui purpurii desfășurate, a navigat pe fluviul Neva, relatează corespondentul agenției RIA Novosti.

Trecerea bricului de-a lungul Falezei Dvorțovaia pe sub podurile Troțki și Dvorțovîi a fost însoțită de un spectacol de apă și artificii. Conform tradiției, sub salvele de artificii, absolvenții și-au pus câte o dorință despre care se spune că se împlinește întotdeauna.

Foto: news.myseldon.com

Trecerea bricului ”Rossia” a fost precedată de concertul organizat în Piața Dvorțovia (Pața Palatului)și care a fost dedicat ”Anului Familiei”. Pe scenă au urcat Amirchik, IOWA, ST, Tosia Ciaikina, Alsou, Liusia Cebotina și Vania Dmitrienko, iar capul de afiș al serii a fost rapperul Mot (Matvei Melnikov).

Potrivit autorităților orașului, sărbătoarea ”Pânze purpurii” a reunit aproximativ 70.000 de elevi și însoțitori. Pe lângă absolvenții liceelor și colegiilor locale, în capitala de nord al Rusiei au venit și copii din aproximativ 40 de entități constitutive ale Federației, inclusiv din noile regiuni.

La „Pânzele purpurii” au fost invitați și absolvenți din 16 țări străine, inclusiv Belarus, Kîrgîzstan, Uzbekistan, precum și țări africane (Algeria, Angola, Burkina Faso, Camerun, Nigeria, Zimbabwe și altele).

Adolescenții care termină școala și părinții lor sărbătoresc în mod tradițional absolvirea în iunie, iar în Sankt Petersburg acest moment se transformă an de an în sărbătoarea orașului, ”Pânze purpurii”. Pentru prima dată, elevii leningrădeni au văzut pe Neva o navă cu pânze purpurii, devenite ulterior emblema sărbătorii, pe 27 iunie 1968. Tradiția a fost întreruptă în 1979 și a fost readusă la viață 25 de ani mai târziu.

Owner

View Comments

  • Foarte frumos! Este un spectacol impresionant, care culminează cu apariția vasului cu pânze purpurii, simbolizând speranțele absolvenților. Superbul joc de lumini și focuri de artificii, împreună cu bucuria celor prezenți, marchează închierea anului școlar. Atașez o înregistrare cu Shaman la sărbătoarea ,,Pânze purpurii" din 2023, interpretând melodia ,,Cu ce începe Patria?":

    https://www.dailymotion.com/video/x8y5dh6

Recent Posts

Banca Mondială: Rusia, țara unde populația are venituri mari

Rusia a intrat în categoria țărilor cu venituri mari pentru populație, se arată într-o postare…

8 ore ago

Au început filmările la lungmetrajul „Nașterea unui imperiu”

Au început filmările pentru drama istorică de anvergură „Nașterea unui imperiu” produsă de studioul TRITE…

9 ore ago

Ucraina: A fost dejucată încercarea de a ocupa clădirea Radei Supreme

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a reținut activiști care se pregăteau să…

11 ore ago

Peskov, despre declarația lui Zelenski privind negocieri cu Rusia prin mediatori

Rusia rămâne deschisă oricărei forme de dialog cu Ucraina, a declarat secretarul de presă al…

12 ore ago

The Guardian: Ucrainenii, gata să dea și ultimul bănuț pentru a scăpa de mobilizare

Până și presa occidentală recunoaște că mobilizarea în Ucraina a eșuat. Cotidianul The Guardian scrie,…

12 ore ago

Industria europeană va fi înmormântată poimâine

Serghei SAVCIUK Procesul istoric de dezindustrializare a Europei se desfășoară în ritmul său lent, dar…

o zi ago

This website uses cookies.