Începând din ianuarie 2024, cinci țări au aderat la BRICS. Lavrov a spus că, printr-un vot majoritar ”cei zece” au decis să fie luată o pauză în privința noilor membri. De asemenea, el a anunțat noul sistem de categorii pentru țările partenere: „trepte”
Cu o majoritate covârșitoare de voturi, țările BRICS au decis să „ia o pauză” în problema aderării la organizație de noi membri, a anunțat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la întâlnirea cu președintele Consiliului Republicii (Camera Superioară) al Adunării Naționale a Belarusului, Natalia Kocianova, scrie RBC.
„Cu o majoritate covârșitoare de voturi în cadrul ”celor zece” s-a decis să fie luată o pauză în privința noilor membri, pentru a-i „digera” pe noii venți, care au mărit componența de două ori”, a spus ministrul.
Lavrov a precizat că, în paralel, se lucrează la un sistem de categorii pentru țările partenere – ”trepte”, pe care țările vor trebuie să le treacă înainte de a adera pe deplin la BRICS. „Cu siguranță îi vom promova pe prietenii noștri din Belarus, precum și pe o serie de alte țări care împărtășesc aceleași opinii”, a asigurat el.
În 2024, președinția BRICS a fost preluată de Rusia. Anul acesta, summitul BRICS va avea loc la Kazan, în perioada 22-24 octombrie. După cum a explicat asistentul președintelui Rusiei, Iuri Ușakov, „misiunea specială” a președinției ruse la BRICS este de a „înregistra” noii membri ai organizației.
El a mai anunțat că peste 30 de țări au solicitat să se alăture BRICS. „Thailanda și Malaezia se numără printre cei care și-au depus recent cererile. În total, există deja peste 30 de astfel de cereri”, a spus Lavrov cu o zi înainte.
BRIC a fost fondată în 2006 și includea inițial Brazilia, Rusia, India și China. În 2010, Africa de Sud s-a alăturat organizației, care a devenit BRICS.
La 1 ianuarie 2024, încă cinci țări s-au alăturat BRICS: Egipt, Iran, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia. Totuși, numele organizației a rămas același.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.
View Comments
BRICS este un mare rival geopolitic al G7, pe care l-a depășit. Șmecherii de la G7 au crezut că dacă au exclus Rusia din grupul lor, în 2014, rămân în continuare mari și tari. Însă Rusia le-a demonstrat că e puternică. Acum e înghesuială mare la BRICS pentru că statele lumii și-au dat seama de importanța acestei organizații și de avantajele de a face parte din ea.