Hot News
Ambasada Rusiei din Londra, despre evoluția situației legate de Julien Assange
27/06
Analistul Weichert: FAB-3000 rusesc va frânge coloana vertebrală a apărării aeriene ucrainene
28/06

Lavrov: Decizia BRICS privind primirea de noi membri

Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Începând din ianuarie 2024, cinci țări au aderat la BRICS. Lavrov a spus că, printr-un vot majoritar ”cei zece” au decis să fie luată o pauză în privința noilor membri. De asemenea, el a anunțat noul sistem de categorii pentru țările partenere: „trepte”

Cu o majoritate covârșitoare de voturi, țările BRICS au decis să „ia o pauză” în problema aderării la organizație de noi membri, a anunțat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la întâlnirea cu președintele Consiliului Republicii (Camera Superioară) al Adunării Naționale a Belarusului, Natalia Kocianova, scrie RBC.

„Cu o majoritate covârșitoare de voturi în cadrul ”celor zece” s-a decis să fie luată o pauză în privința noilor membri, pentru a-i „digera” pe noii venți, care au mărit componența de două ori”, a spus ministrul.

Lavrov a precizat că, în paralel, se lucrează la un sistem de categorii pentru țările partenere – ”trepte”, pe care țările vor trebuie să le treacă înainte de a adera pe deplin la BRICS. „Cu siguranță îi vom promova pe prietenii noștri din Belarus, precum și pe o serie de alte țări care împărtășesc aceleași opinii”, a asigurat el.

În 2024, președinția BRICS a fost preluată de Rusia. Anul acesta, summitul BRICS va avea loc la Kazan, în perioada 22-24 octombrie. După cum a explicat asistentul președintelui Rusiei, Iuri Ușakov, „misiunea specială” a președinției ruse la BRICS este de a „înregistra” noii membri ai organizației.

El a mai anunțat că peste 30 de țări au solicitat să se alăture BRICS. „Thailanda și Malaezia se numără printre cei care și-au depus recent cererile. În total, există deja peste 30 de astfel de cereri”, a spus Lavrov cu o zi înainte.

BRIC a fost fondată în 2006 și includea inițial Brazilia, Rusia, India și China. În 2010, Africa de Sud s-a alăturat organizației, care a devenit BRICS.

La 1 ianuarie 2024, încă cinci țări s-au alăturat BRICS: Egipt, Iran, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia. Totuși, numele organizației a rămas același.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    BRICS este un mare rival geopolitic al G7, pe care l-a depășit. Șmecherii de la G7 au crezut că dacă au exclus Rusia din grupul lor, în 2014, rămân în continuare mari și tari. Însă Rusia le-a demonstrat că e puternică. Acum e înghesuială mare la BRICS pentru că statele lumii și-au dat seama de importanța acestei organizații și de avantajele de a face parte din ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2885301