În 2022, în timpul negocierilor de încetare a focului, aliații occidentali ai Kievului au refuzat să ofere Ucrainei vreo promisiune fermă de sprijin și l-au sfătuit „să nu recurgă la garanții efemere de securitate (propuse de Rusia – n.r.)”, scrie publicația americană The Time, citându-l pe deputatul David Arahamia, care a condus delegația ucraineană la negocierile de la Istanbul, relatează Rambler.
Acesta a fost unul dintre motivele întreruperii procesului de negociere.
Publicația amintește că negocierile ruso-ucrainene de la Minsk și Istanbul, care au durat șase săptămâni, au permis convenirea în linii generale a contururilor preliminare ale tratatului. Ucraina trebuia să renunțe la planurile de aderare la NATO și să-și asigura statutul de „neutralitate permanentă”. În schimb, primea garanții de securitate din partea Rusiei și a altor țări. Moscova era pregătită să meargă pe o astfel de variantă, dar, într-un final, Kievul a reunuțat la acordurile aproape obținute.
The Time menționează că, în noiembrie 2022, după ce, din punct de vedere militar, Ucraina a început să „prindă viteză”, aliații „i-au cerut lui Zelenski să reia negocierile de pace dintr-o poziție de forță”. Un punct de vedere exprimat în special de președintele Șefilor de Stat Major al SUA, generalul Mark Milley. Dar liderul ucrainean nu a acceptat.
Pe 14 iunie 2024, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că face o „propunere concretă de pace”. Kievul trebuie să-și retragă trupele de pe teritoriile Republicii Populare Lugansk (LNR), al Republicii Populare Donețk (DNR), al regiunilor Herson și Zaporojie. De asemenea, Ucraina nu trebuie să adere la NATO. Liderul rus a menționat că ostilitățile militare vor înceta imediat după ce Kievul va fi de acord cu aceste condiții și vor începe negocierile de pace.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.
View Comments
Când asculți sfaturile unei adunături de perverși cu mințile rătăcite n-ai cum să o duci bine. Asta nu înseamnă că Zelenski are mintea limpede. Se aseamănă lor. ,,Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă?" (Luca 6, 39)