Hot News
Academia de Balet ”Vaganova”, la a 282-a generație de absolvenți
27/06
Lavrov: Decizia BRICS privind primirea de noi membri
28/06

Ambasada Rusiei din Londra, despre evoluția situației legate de Julien Assange

Protestatarii țin un afiș cu Julian Assange în fața Înaltei Curți din Londra/ Foto: AP

Considerăm că eliberarea din arest, pe 24 iunie, a lui J. Assange a înlăturat una dintre nedreptățile cărora le-a căzut victimă fondatorul WikiLeaks. Sperăm că acest lucru îi va permite jurnalistului să-și refacă sănătatea grav zdruncinată în închisoarea britanică și să revină la o viață deplină, se spune în comentariul Ambasadei Rusiei din Marea Britanie, publicat pe rețeau Telegram.

  • În același timp, este evident că evenimentul de marți este rezultatul acordurilor convenite de J. Assange cu partea americană și rămâne de văzut dacă Washingtonul își va onora partea din acord. În orice caz, justiția britanică nu are niciun merit în acest sens. Autoritățile locale au decis mai întâi să-l priveze pe jurnalist de libertate și să-l extrădeze, după care au ratat ocazia de a lua decizia fundamentală de a abandona această linie nedreaptă și ilegitimă.
  • Toți acești ani ele au acționat în interesul Statelor Unite și și-au făcut „treaba murdară” de a-l izola pe J. Assange în cadrul unei acțiuni colective de persecutare care a încălcat principiile fundamentale ale libertății de exprimare și ale drepturilor omului. Acum nu au făcut decât să răspundă la semnalul venit de peste Ocean.
  • Pe conștiința guvernului britanic și a sistemului judiciar vor rămâne pentru totdeauna cei mai bine de cinci ani petrecuți de fondatorul WikiLeaks în cele mai dificile condiții de izolare într-o închisoare de maximă securitate, rezervată, cel mai probabil, teroriștilor, și consecințele trăite de el personal și de familia lui, dar și jurnalismul mondial, mass-media independente în ansamblul lor.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Assange este liber, dar i s-a făcut dreptate? Nu. A fost eliberat doar pentru că i s-a impus să-și recunoască vinovăția. Care vinovăție? Aceea că a dezvăluit lumii informații despre ceea ce s-a petrecut în spatele războaielor din Irak și Afganistan? A dezvăluit crimele armatei americane în Bagdad și a deranjat persoane sus-puse? A fost acuzat în SUA de publicarea unor documente militare și diplomatice clasificate. Timp de 7 ani s-a ascuns în Ambasada Ecuadorului din Londra, apoi 5 ani a fost deținut în închisoarea de maximă securitate Belmarsh din estul Londrei. Poliția britanică a spus că l-a arestat pe Assange ,,în numele Statelor Unite.” Pe conștiința guvernului britanic și a sistemului judiciar nu rămân cei 5 ani petrecuți de Assange în condiții de izolare pentru că nu au conștiință. Ca niște slugi au acționat în numele și în interesul SUA. Sunt 12 ani din viața lui pe care i-a pierdut. Cât valorează cei 12 ani? Și-a pierdut și sănătatea. Este silit să pledeze vinovat pe insula Saipan din Oceanul Pacific, aflată sub jurisdicția Statelor Unite. Un vinovat fără vină. Oare doar această recunoaștere a vinovăției i s-a impus? Oare SUA vor respecta acest acord semnat cu Assange? Primul Amendament al Constituției privind libertatea de exprimare SUA nu-l respectă de mult timp. De ce ar respecta acest acord? Nu poți avea încredere în Guvernul american. Assange este un om liber-condiționat, adică e semi-liber. Despre dreptate nici nu poate fi vorba! Ca să spui că i s-a făcut dreptate, ar fi trebuit să fie grațiat total și necondiționat, să primească milioane de dolari despăgubire pentru chinurile îndurate în închisoare, pentru anii obligați să-i petreacă la Ambasada Ecuadorului, pentru sănătatea zdruncinată, pentru 12 ani pierduți și care nu se mai întorc. Dreptate ar fi dacă SUA și-ar cere scuze oficiale pentru toate acestea lui Assange și familiei sale. Și ar mai fi dreptate dacă justiția americană ar urmări penal și ar aresta persoanele ale căror crime de război le-a dezvăluit Assange, precum și a tuturor celor care au contribuit la ruinarea vieții sale pentru dezvăluirile făcute. Asta ar însemna dreptate. Dar nu i se va face, așa cum nici liber cu adevărat nu este. Este doar un târg mizerabil impus de SUA. Că așa fac americanii acordurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2884931