Hot News
Lavrov, despre planurile țărilor occidentale cu privire la Ucraina
26/06
Peskov, despre disponibilitatea lui Putin de a vorbi cu Macron
26/06

Serghei Riabkov avertizează: Risc ridicat de ciocnire a puterilor nucleare

Clădirea ministerului rus de Externe (în plan secund)/ Foto: RIA Novosti

Riscurile unei ciocniri armate directe între puterile nucleare sunt ridicate, a declarat ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, în marja evenimentului ”Lecturile Primakov”, scrie RIA Novosti.

„Am ajuns la concluzia că astăzi riscurile unui conflict armat direct, inclusiv între puteri nucleare, sunt ridicate”, a spus diplomatul, subliniind că Occidentul subestimează disponibilitatea Moscovei de a-și apăra interesele.

„Situația actuală nu are soluții ușoare și căi de ieșire ușoare. Aveți dreptate în privința subestimării de către oponenții noștri occidentali a disponibilității Rusiei de a se ridica în apărarea sa și de a-și asigura în orice situație propriile interese. Nici nu vreau să presupun că această subestimare poate avea un caracter tragic, fatal”, a subliniat Riabkov.

În ceea ce privește descurajarea nucleară, diplomatul a precizat că în Rusia au fost create astfel de baze, încât securitatea țării va fi garantată pentru decenii de acum înainte.

În același timp, Moscova are resurse ce-i permit să facă astfel încât la Occidentul să ajungă semnale în sfera descurajării nucleare chiar în absența dorinței celeilalte părți de a purta dialog, a adăugat Riutilizarea, Rusia, abkov.

Rusia și utilizarea armelor nucleare

La începutul lunii iunie, Vladimir Putin a declarat că Moscova nu zdrăngăne armele nucleare. Șeful statului a avertizat că problema folosirii armelor de distrugere în masă nu trebuie abordată cu ușurință.

Scenariile în care Rusia ar putea folosi teoretic arme nucleare sunt stabilite în Doctrina militară și „Fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare”.

Potrivit documentelor, acest lucru este posibil în cazul unei agresiuni împotriva Moscovei sau a aliaților ei cu folosirea de arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenționale, când este pusă sub semnul amenințării însăși existența statului. În același timp, șeful statului nu a exclus că doctrina nucleară a Rusiei va trebui ajustată.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Da, există riscul unui conflict nuclear. Dar cine-i de vină? De câte ori nu i-a avertizat președintele Putin pe amatorii de ,,senzații tari” să se liniștească și să nu subestimeze Rusia? Câtă răbdare mai poate avea, cum să riște să-și pună în pericol poporul dacă ezită să ia o decizie la momentul potrivit? Au murit milioane de ruși numai ca pământul rusesc să se scuture de năvălitori păgâni, de hoardele lui Mamai, de francezii lui Napoleon, de naziștii lui Hitler și de tot felul de invadatori. Milioane de ruși s-au contopit cu pământul Rusiei. Cum să fie lăsat acum la discreția noilor invadatori? Lui Vladimir Putin i-a fost încredințată în grijă Rusia de către popor și de Dumnezeu. Este responsabil pentru pământ și oameni. În cazul unui pericol național nu are voie să ezite, trebuie să fie o stâncă în fața dușmanilor. Decizia pe care o va lua trebuie să fie în folosul Rusiei, nu a altor țări. Este adevărat că dragostea de pace este un sentiment măreț pentru un creștin – iar președintele Putin este un creștin – însă este dezastruos pentru conducătorul unei mari puteri. Modul ,,nesângeros” de a rezolva un conflict se aplică doar atunci când ai un dușman cu care poți negocia civilizat, cu care se poate discuta cinstit. Când acesta se dovedește viclean și mincinos, conflictul se rezolvă doar în mod ,,sângeros”, altfel propriul popor poate plăti scump. Președintele Putin va lua decizia cea mai bună, la momentul potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2884884