Hot News
Serghei Riabkov avertizează: Risc ridicat de ciocnire a puterilor nucleare
26/06
Bucățile de rachetă neexplodate s-ar fi putut împrăștia prin Sevastopol
27/06

Peskov, despre disponibilitatea lui Putin de a vorbi cu Macron

Președintele Vladimir Putin/ Foto: TASS

Putin a repetat de multe ori că este deschis la dialog, dar inițiatorul întreruperii relațiilor a fost Franța, a declarat Peskov, comentând declarația lui Macron despre planurile de a continua dialogul cu președintele rus. El crede că este o „chestiune de timp”, scrie RBC.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit în repetate rânduri despre deschiderea la negocieri, mai ales de dragul ”obținerii unui rezultat concret”. Nu Moscova a fost inițiatorul întreruperii relațiilor, a spus secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov, comentând declarația lui Macron care a anunțat că intenționează să continue dialogul cu omologul său rus.

Președintele francez nu a exclus continuarea dialogului, în special „pe tema centralelor nucleare sau alte subiecte”.

„Președintele a declarat în repetate rânduri că suntem pregătiți pentru dialog în măsura în care și omologii noștri vor fi pregătiți pentru așa ceva. Iar pentru asta nu este nevoie de absolut nici un fel de condiții.<…> Nu noi am fost inițiatorii întreruperii dialogului, întreruperii relațiilor, întreruperii a tot, până la zero, practic. În cazul Franței a fost decizia luată de partea franceză. Credem greșită o astfel de linie, lipsită de viziune, iar în privința disponibilității la dialog, președintele nostru a fost și rămâne gata de dialog”, a spus Peskov.

El a adăugat că „în afara acestor declarații timide, Moscova nu vede nici un fel de premise pentru normalizarea dialogului”. În opinia lui Peskov, este „o chestiune de timp, o chestiune care ține de poziția pe care o vor lua omologii noștri”.

Întrebat dacă poate exista un dialog ”cinstit” din partea lui Macron, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a adăugat că situația legată de Acordurile de la Minsk „a distrus, în mare parte, atmosfera de încredere” construită în ani, ba uneori chiar în decenii.

RBC amintește că, în decembrie 2022, fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a declarat că Acordurile de la Minsk au fost încheiate pentru „a acorda timp Ucrainei”, folosit de Kiev „pentru a deveni mai puternic”. Francois Hollande, pe atunci președinte al Franței, a susținut-o pe Merkel, spunând că Acordurile au „înghețat” conflictul dintre Moscova și Kiev, ceea ce a permis Ucrainei să-și întărească armata și „pentru o vreme a oprit ofensiva rusă”.

Putin a declarat că vorbele politicienilor l-au dezamăgit, că toți participanții la Acord au „înșelat” Rusia, iar negocierile s-au purtat pentru a „pompa” în Ucraina arme occidentale. Faptul că regimul de la Kiev a refuzat Acordurile de la Minsk, a fost, în opinia lui Putin, „declanșatorul direct” pentru începerea amplelor acțiuni militare în Ucraina.

De la începutul operațiunii militare ruse în Ucraina, Macron a vorbit de cel puțin 14 ori la telefon cu Putin. Chiar Macron a spus că, din decembrie 2021 până în iunie 2022, el a purtat „o sută de ore” de convorbiri cu președintele rus. Ultima dată a fost în septembrie 2022. Potrivit Kremlinului, discuția a avut loc după inițiativa părții franceze.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Macron îl sună pe Putin:
    – Vladimir, trebuie să vorbim ca între bărbați!
    – Bine, Emmanuel. Dă-mi-o la telefon pe Brigitte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2884873