Hot News
Responsible Statecraft: Putin și-a înăsprit poziția privind negocierile cu Ucraina
23/06
În Ucraina, la cererea Patriarhului Kirill și cu intervenția Papei Francisc, a fost eliberat mitropolitul Ionafan
23/06

Unde va duce o alianță militară între Rusia și Coreea de Nord

În timpul vizitei președintelui rus, Vladimir Putin, în Coreea de Nord/ Foto: Vedomosti

Pe 19 iunie, președintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat cu președintele afacerilor de stat al Coreei de Nord, Kim Jong Un Acord de parteneriat strategic atotcuprinzător. Potrivit liderului rus, documentul „prevede inclusiv acordarea de ajutor reciproc în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre părțile contractante”. Mai mult, Rusia nu exclude o cooperare tehnico-militară cu RPDC. Putin a calificat noul acord drept „document deschizător de drimuri noi, deoarece reflectă dorința celor două țări de a „ridica relațiile la un nou nivel calitativ”, scrie Vedomosti.

La rândul său, Kim a asigurat că acordul are ”un caracter pașnic și defensiv”, fiind destinat construirii unei lumi multipolare. Pe lângă domeniul militar, acordul presupune dezvoltarea cooperării dintre Rusia și RPDC în economie, politică și cultură. Liderul nord-coreean este convins că acordul este dovada „noului nivel înalt al relațiilor aliate” dintre cele două țări. În plus, Kim i-a descris pe membrii delegației ruse ca fiind „cei mai sinceri prieteni și camarazi”, iar pe Putin „cel mai drag prieten al poporului coreean”.

După cum a precizat anterior jurnaliștilor asistentul lui Putin, Iuri Ușakov, acordul semnat le va înlocui pe cele trei anterioare încheiate între Moscova și Phenian. Printre acestea se numără Tratatul de prietenie, cooperare și ajutor reciproc, din 1961 și Tratatul de prietenie, bună vecinătate și cooperare, din 2000, precum și Declarația de la Moscova din 2001. Primul prevedea ajutor militar în cazul unui conflict a unuia dintre state cu terțe țări. În 1996, Ministerele de Externe ale celor două țări au făcut schimb de note în care se spunea că ”acordul și-a pierdut însemnătatea” și că ”practic, nu se îndeplinește”. În documentul din 2000 se precizează doar că „în cazul aparției unui pericol de agresiune împotriva uneia dintre părți sau a unei situații care amenință pacea și securitatea <…> părțile vor intra imediat în contact una cu cealaltă”.

Înainte de publicarea textului noului acord, ar trebui să fim atenți la discuțiile potrivit cărora Rusia are acum un aliat militar, este de părere Aleksandra Zueva, cercetător la Centrul de Studii Coreene. Dar Putin a spus direct că între cele două țări va exista o colaborare în domeniul securității. Merită amintit că, la mijlocul lunii mai, președintele rus a fost în China, motiv pentru care acordul dintre RPDC și Rusia, nu a fost, cu siguranță, pentru Beijing o surpriză. Acum, în Asia de Nord-Est, Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud fac împreună presiuni asupra Rusiei și Chinei, iar acest raporta de forțe creat a necesitat încheierea unui acord între Moscova și Phenian, consideră expertul.

Cel mai probabil, acordul cu RPDC a fost discutat de Putin în mai la Beijing, subscrie Vasili Kașin, directorul Centrului pentru Studii Europene și Internaționale Complexe. Se pare că acum are loc în acest context un fel de împărțire a rolurilor între Beijing și Moscova: China încă mai are ce pierde, deoarece nu se află sub o presiune a sancțiunilor atât de puternică și se păstrează o diplomația sa activă cu Japonia și Coreea de Sud. În timp ce Rusia, deși a păstrat unele contacte cu Seulul, își poate oricum permite mai liber un parteneriat cu RPDC, spune expertul. Acordul dintre Beijing și Phenian, în vigoare din 1961, poate fi considerat mai degrabă o moștenire a Războiului Rece, iar dinspre partea chineză s-au făcut auzite declarații că acordul va fi respectat dacă Phenianul nu a provocat un atac asupra lui din partea unor terțe țări.

În discursul său pentru presă, Putin a amintit și de declarațiile reprezentanților Statelor Unite și ale altor țări NATO cu privire la livrările lor de arme cu rază lungă de acțiune, de avioane de luptă F-16 și alte arme destinate Ucrainei pentru lansarea de atacuri asupra teritoriului Rusiei.

El a catalogat asemenea măsuri drept „o încălcare flagrantă a restricțiilor asumate de țările occidentale în cadrul diferitelor obligații internaționale”. Președintele a adăugat că nici Rusia, nici Coreea de Nord „nu acceptă limbajul șantajului și dictatului”. În același timp, Moscova consideră că „regimul de sancțiuni al Consiliului de Securitate al ONU lansat de Statele Unite” împotriva RPDC trebuie revizuit.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat, ca răspuns la articolele din presa occidentală, că informațiile potrivit cărora ar fi început livrarea de muniții din Coreea de Nord în Rusia „nu se bazează pe dovezi”. Încă din 2006, Consiliul de Securitate al ONU a introdus sancțiuni internaționale împotriva Phenianului după primul test nuclear efectuat de RPDC, după care au fost extinse de mai multe ori. În prezent, acestea interzic exportul în Coreea de Nord de arme, echipamente militare, tehnologii cu dublă utilizare, combustibil pentru aviație și rachete, gaze naturale, metale, echipamente industriale, vehicule și bunuri de lux.

Pe 18 iunie a avut loc o întâlnire între autoritățile din Coreea de Sud și China în format „2 + 2” (reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Apărării – n. Vedomosti), unde primii încercau să atragă atenția chinezilor la ce se întâmplă în relațiile dintre Rusia și RPDC, spune Zueva. Coreea de Sud nu este în mod evident mulțumită de cooperarea Moscovei cu Phenianul, Seul fiind obișnuit cu ideea că, în peninsulă, Rusia lucrează, de fapt, doar cu el. Prin urmare, din partea Seulului se manifestă o atitudine parcă de gelozie, dar și de neliniște în privința propriei securități.

Probabil că acum trebuie să ne așteptăm doar la întărirea legăturilor în interiorul triunghiului SUA-Japonia-Coreea de Sud, deși, în realitate, Moscova este cea care a făcut acum un pas logic de răspuns, inclusiv pentru permisiunea dată de americani armatei ucrainene de a ataca teritoriul Rusiei, crede analistul. În același timp, Putin a spus că tocmai Rusia „nu exclude o colaborare tehnico-militară cu RPDC”, dar că nu o va face în mod obligatoriu, subliniază Zueva. Și, cel mai probabil, Moscova va întreprinde demersurile necesare pentru anularea sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU împotriva Phenianului, care limitează acum o posibilă colaborare tehnico-militară, spune ea.

Kașin nu este de părere că Rusia va livra ceva în mod activ în Coreea de Nord atâta timp cât Coreea de Sud și Japonia nu trimit direct arme în Ucraina. Dar această abordare se poate schimba dacă Occidentul trece la o nouă spirală a escaladării, admite analistul. În același timp, în pofida sancțiunilor, Phenianul a menținut oricum colaborare tehnico-militară cu o serie de țări: principalul său partener în acest domeniu este Iranul, armele nord-coreene au fost folosite în războiul din Siria.

Teoretic, va fi dificil să pedepsești Rusia pentru încălcarea sancțiunilor ONU: are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, iar sancțiunile unilaterale instituite de Statele Unite sunt de o duritate aproape maximă, spune Kașin.

Pe lângă noul acord strategic, țările au semnat încă două acorduri: privind construcția unui pod rutier peste fluviul-graniță Tumannaia, care se varsă în Marea Japoniei și de colaborare în domeniul sănătății, a educației medicale și ştiinţei. Tumannaia a fost menționat anterior și în declarația comună de la încheierea negocierilor dintre Putin și președintele chinez Xi Jinping, de la mijlocul lunii mai: împreună cu RPDC, părțile „vor continua un schimb constructiv de opinii pe tema navigației navelor chineze în avalul râului Tumannaia.” Provincia chineză Jilin, situată lângă Marea Japoniei, nu are acces la ea.

Zueva este convinsă că, pentru creșterea schimburilor comerciale, important este acordul privind construirea podului rutier peste Tumannaia, deoarece părțile trebuie să consolideze legăturile logistice (în prezent țările sunt legate, terestru, doar prin calea ferată care traversează Podul Prieteniei – n.Vedomosti). De exemplu, China și RPDC (dependența sa comercială de Beijing este de 95%) au acum 18 puncte de control, spune expertul. În același timp, China este interesată de accesul la Marea Japoniei, dar dezvoltarea teritoriilor din această zonă depinde de deciziile suverane ale Moscovei și Phenianului. În ceea ce privește cooperarea în domeniul sănătății, ea este posibilă atât pe segmentul științific (RPDC cel puțin a anunțat dezvoltarea unui medicament împotriva cancerului de stomac), cât și în medicina populară și de reconstrucție, adaugă Zueva.

Proiectul podului rutier peste fluviul navigal Tumannaia, de mare adâncime, a fost prezentat pentru prima dată în anii ’90, spune Kașin. Dacă există voința politică a Rusiei și a RPDC, atunci, după efectuarea lucrărilor corespunzătoare, navele comerciale ale Chinei vor putea naviga direct spre Marea Japoniei, ceea ce va fi logic mai profitabil. Și teoretic, chinezii ar putea primi dreptul și la deplasarea nevelor de război, ceea ce ar schimba semnificativ situația strategică, conchide Kașin.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cred că vizitele președintelui Putin în Coreea de Nord și China sunt istorice, de o mare importanță. Prin vizita în Coreea de Nord s-au întărit cooperarea tehnico-militară cu caracter pașnic și defensiv și cooperarea în domeniul securității. Triunghiul SUA-Japonia-Coreea de Sud are un puternic concurent în triunghiul Rusia-China-Coreea de Nord. Însă acordul privind construcția unui pod rutier peste fluviul Tumannaia este de o mare importanță, nu doar comercială ci și militaro-strategică. Fluviul Tumannaia pornește din China și delimitează granița ruso-coreeană, iar pentru permiterea navigației navelor chinezești a fost nevoie și de acordul Coreei de Nord. În urma semnării acestui acord, China va avea acces direct la Marea Japoniei, ceea ce nu va bucura nici Coreea de Sud și nici Japonia. Prin accesul la zona aceasta ultra-strategică, Coreea de Sud rămâne vulnerabilă în fața Chinei. Dar și Rusia va avea un mare avantaj în urma acestui acord: accesul la șantierele navale chineze (cele mai bune din lume) pentru construcția a 100 de nave militare în următorii 15 ani. Propriile șantiere navale Rusia le va folosi pentru construcția submarinelor, o tehnologie care, evident, nu poate fi efectuată în exterior. Nu-i așa că președintele Putin e un geniu? I-a dat Americii o lovitură în moalele capului. Da, îmi place teribil de mult președintele rușilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2886593