Punctul culminant al turneului asiatic al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a prevăzut vizite în Coreea de Nord și Vietnam, a fost conferința de presă finală, în cadrul căreia liderul de la Kremlin a explicat inclusiv condițiile în care vor fi activate prevederile din acordul cu Phenianul privind acordarea de ajutor militar, scrie cotidianul economic Vedomosti.
Putin a subliniat că motivul acordării unui astfel de ajutor va fi o agresiune militară – așa scrie în documentele semnate. Șeful statului rus a precizat, totodată, că acordul încheiat cu Coreea de Nord nu este ceva nou. Textul a fost semnat pentru că vechiul acord și-a încetat existența, dar conținutul nu a fost modificat: „Firește, în condițiile actuale, acest acord pare deosebit de stringent”.
În ceea ce privește o posibilă utilizare a soldaților voluntari din RPDC în operațiunea specială din Ucraina, nu există o astfel de necesitate, a subliniat Putin. „Nu cerem nimănui așa ceva, și nimeni nu ne-a propus așa ceva”, a spus el. În același timp, ca răspuns la livrările de arme în Ucraina, Rusia nu exclude să livreze arme în alte țări, a spus Putin. „Să lăsăm Occidentul să se gândească unde va ajunge după aceea”, a adăugat președintele. Dacă arme vor fi livrate de Coreea de Sud, va fi o greșeală.
Putin a anunțat, totodată, că nu exclude livrări de arme de mare precizie în Coreea de Nord, subliniind că, pe viitor, Rusia ar putea urma exemplul țărilor ccidentale care furnizează arme Ucrainei și să declare că nu controlează cum sunt folosite aceste arme.
„Cei care livrează astfel de arme (de înaltă precizie fabricate în Occident, folosite de Ucraina pentru a bombarda Belgorod, n.r.) consideră că nu luptă împotriva noastră, dar am și spus, inclusiv la Phenian, că, atunci, ne rezervăm dreptul de a livra arme în alte regiuni ale lumii, având în vedere acordul nostru cu Coreea de Nord și nu exclus acest lucru”, a declarat Putin.
Întrebat despre sancțiunile împotriva Coreei de Nord, Putin a dat exemplul blocadei Leningradului. El a amintit că s-a născut în acest oraș și a povestit că fratele lui a murit în anii asediului. „Ce se întâmplă acum în Coreea de Nord? Poți să ai orice părere despre regim, dar să introduci restricții legate de migrația forței de muncă, asta pare cam ciudat. Asta face ca familiile <…> să nu aibă posibilitatea de a câștiga un salariu și de a-și hrăni copiii. Nu vă amintește nimic acest lucru? Este oare uman să faci așa ceva?” Potrivit președintelui, sancțiunile introduse înainte de toate din considerente politice, ”trebuie să corespundă nivelului actual de dezvoltare a omenirii”.
Încă din 11 iunie, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia poate introduce precizări în doctrima nucleară pe fondul planurilor NATO de a plasa forțele nucleare în stare de pregătire pentru luptă. Putin nu a trecut cu vederea această chestiune. „Acum ne gândim ce am putea schima în doctrina nucleară. În orice caz, știm că potențialul inamic lucrează la asta, lucrează la noile elemente legate de reducerea pragului de utilizare a armei nucleare”, a explicat Putin. El a menționat că în țările occidentale sunt în curs de dezvoltare „dispozitive nucleare explozive de putere ultra-scăzută”.
Întrebat de ce a decis să prezinte public propunerile sale de rezolvare a conflictului din Ucraina, deși în martie 2022 aceste negocieri s-au desfășurat în culise, Putin a răspuns că atunci speranțele apărute în cadrul negocierilor nu s-au justificat. „Totul va depinde de cum se va schimba situația pe teren. Iar eu cred că unii politicieni cu mintea limpede vor mai cugeta dacă propunerile făcute de mine sunt realiste, obiective și corespund intereselor părților contractante și ale întregii Europe, inclusiv dacă ea dorește cu adevărat să pună capăt conflictului din centrul Europei”, a spus președintele.
În același timp, Putin a repetat: Rusia creează o „zonă sanitară” pentru că Ucraina continuă să lanseze atacuri, dar scopul Rusiei nu este de a se apropia de Harkov. „În urmă cu o jumătate de an, am spus că dacă atacurile asupra asezărilor noastre din zonele de frontieră vor continua, vom fi forțați să creăm o zonă de securitate – o zonă sanitară pe teritoriul ucrainean”, a amintit Putin. Potrivit spuselor sale, țările occidentale obligă Ucraina ca armata ei să ”împingă” cu orice preț Forțele Armate ale Rusiei pe linia frontierei de stat. Țările occidentale intenționează să prezinte acest lucru drept un mare succes al anului 2024, pe fondul viitorului summit NATO și a alegerilor din SUA.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat Europa în legătură cu susținerea…
Cum a reacționat Occidentul la utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice La…
În Occident nu există libertatea de exprimare, articolele din ultimii ani apărute în publicațiile străine…
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
This website uses cookies.
View Comments
Ce poți spune? Este Vladimir Putin, face ceea ce trebuie și cum trebuie. Și le face foarte bine! Mulți vă invidiază că aveți un asemenea președinte. Dumnezeu să-i dea sănătate!