Hot News
Fiodor Lukianov: De ce țări prietene cu Rusia au semnat o declarație privind Ucraina
19/06
Putin: Nici Rusia, nici Coreea de Nord nu acceptă limbajul șantajului în politica externă
19/06

Nebenzia: ONU a încălcat Carta prin participarea la summitul din Elveția

Vasili Nebenzia/ Foto:: alekseygraf.livejournal.com

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că participarea unui reprezentant al ONU la summitul din Elveția dedicat rezolvării conflictului din Ucraina încalcă prevederile Cartei organizației. Nebeznia a precizat că este vorba despre art. 100 din Carta ONU, relatează Kommersant.

„Regretăm că reprezentanți ai Secretariatului ONU au participat la această „adunare”, calificând-o în mod viclean participare în calitate de observator”, a spus diplomatul rus la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina.

Art. 100 din Carta ONU conține două paragrafe. În primul se spune că, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, Secretarul General și personalul Secretariatului ONU nu trebuie să solicite sau să primească indicații de la niciun guvern din afara organizației. Se precizează că ei trebuie să se abțină de la orice acțiuni capabile să afecteze poziția lor de oficiali internaționali. Al doilea punct prevede că fiecare membru al ONU se obligă să respecte caracterul internațional al atribuțiilor Secretarului General și ale personalului Secretariatului și să nu le influențeze.

Summitul privind rezolvarea conflictului din Ucraina a avut loc în Elveția în perioada 15-16 iunie. Rusia nu a fost invitată la summit. La final a fost convenit un comunicat care cere ca Centrala nucleară de la Zaporojie să fie transferată sub controlul Ucrainei, ca Ucraina să aibă acces la porturile din Marea Neagră și Azov, precum și efectuarea unui schimb complet de prizonieri de război. Comunicatul final a fost semnat de 78 din 91 de țări. Printre cei care au refuzat să semneze s-au numărat Armenia, Bahrain, Brazilia, Vatican, India, Indonezia, Columbia, Libia, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Thailanda și Africa de Sud.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dar e prima oară când ONU încalcă prevedereile Cartei organizației? Sau credeți că va fi ultima oară? Nici ONU nu mai este ce era odată…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2888477