Hot News
Bancuri ”cu gust amar” despre înfrângerea echipei de fotbal a Ucrainei
18/06
Cele mai bune 5 adaptări cinematografice din perioada URSS
19/06

Mass-media mondiale: În Elveția nu s-a făcut nici un prim pas

Foto: AP/ TASS

Zelenski „a suferit un eșec în eforturile lui de a extinde sprijinul internațional”. Făcând bilanțul ”conferinței de pace” pentru Ucraina, presa internațională califică drept ”anemic” rezultatul obținut în Elveția. Publicațiile indică faptul că, din punctul de vedere al mediatizării, summitul a fost umbrit de debutul Campionatului European de Fotbal și subliniază efectul „spectrului Rusiei”, care a anunțat vineri propria inițiativă de pace, scrie Vzgliad care face o trecere în revistă a comentariilor dedicate evenimentului din Elveția.

În călătoria lui spre ”vârful muntelui elvețian, unde a adunat mai mult de o sută de țări și organizații, Zelenski a eșuat în eforturile lui de extindere sprijinului internațional”, scrie Bloomberg. Publicația subliniază, de asemenea, că „neputința de a atrage de partea sa țările Sudului Global arată că Rusia este încă departe de a fi izolată”. Potrivit agenției, conferința a demonstrat că obiectivul Kievului de a obține sprijinul lor „ar putea deveni de neatins”.

Între timp, Politico atrage atenția asupra propunerii președintelui Vladimir Putin de soluționare panică a conflictului, propunere făcută în ajunul întâlnirii din Elveția. „Spectrul Rusiei a planat deasupra summitului… Deși a fost respinsă rapid de Ucraina și de alte țări, ea a întărit realitatea că, într-un final, trebuie să se țină cont și de cuvântul Kremlinului”, a subliniat Politico.

Publicația indiană The Hindu a apreciat, la rândul ei, că „elefantul din cameră a fost absența Rusiei, întrucât domnul Putin nu a fost invitat de Elveția, gazda evenimentului, ceea ce a dus la întrebări cu privire la eficacitatea summitului”. Între timp, agenția de știri sud-africană News24 a descris procesul de dezbatere a comunicatului final drept „parte a jocului diplomatic trage sfoara”.

Cotidianul britanic Financial Times atrage atenția asupra listei țărilor ai căror reprezentanți au acceptat totuși să vină în Elveția pentru conferință. „Deși participarea la summit părea impresionantă pentru Ucraina, decizia țărilor cheie, inclusiv a Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, de a nu susține documentul reflectă puterea și influența economică internațională pe care Rusia continuă să o exercite”, scrie ziarul.

FT subliniază, de asemenea, că în comunicatul final sunt reflectate doar trei aspecte din cele zece inițiale prevăzute în „formula de pace” a lui Zelenski. „Rămâne neclar cum intenționează Ucraina să obțină sprijin pentru celelalte șapte puncte ale planului său de pace”, se întreabă jurnaliștii.

Cotidianul francez Le Monde consideră, la rândul lui, că acordul final este slab. „Așa cum era de așteptat, textul confirmă „principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale ale tuturor statelor, inclusiv ale Ucrainei”. El condamnă „militarizarea securității alimentare”, avertizează asupra pericolului nuclear, în special în jurul Centralei de la Zaporojie și face apel la restituirea copiilor ucraineni deportați de Rusia. Noțiuni de mult cunoscute care nu înseamnă nici progres în gândire, nici ”primi pași”, deplâng jurnaliștii francezii.

Pe acest fundal, liderul grupului parlamentar al Adunării Naționale, Marine Le Pen, a declarat că trebuie discutat cu Rusia pentru a încerca obținerea unei soluții pozitive pentru Ucraina în conflicltul în care este evident că regimul de la Kiev nu poate obține victoria. Într-un interviu acordat publicației spaniole El Periodico, ea a subliniat că nu poți ajunge la un acord de pace dacă una dintre părțile în conflict lipsește de la negocieri. În același timp, Le Pen a susținut inițiativele de sprijin militar sau civil pentru Kiev, dar a cerut să fie analizate minuțios sancțiunile anti-ruse.

Ziarul britanic The Telegraph arată că „nici una din țările din Asia de Sud sau de Sud-Est nu a semnat declarația summitului și doar o mână de țări africane au fost de acord cu textul”. „Deși summitul nu a reușit să întărească consensul global împotriva Kremlinului și nu s-au formulat acțiuni spre pace și nici nu a fost luată vreo decizie privind locul de desfășurare a următoarei reuniuni, analiștii au declarat că summitul din Elveția a fost, totuși, util”, adaugă ziarul.

Potrivit Reuters, decizia Chinei de a „rămîne deoparte a garantat practic că summitul nu va atinge obiectivul Ucrainei de a convinge principalele țări ale Sudului Global să se alăture la izolarea Rusiei”. Se subliniază faptul că în comunicatul final „au fost omise unele chestiuni controversate în speranța obținerii unui sprijin mai larg”, dar o serie de țări s-au abținut în continuare să semneze declarația finală. Agenția atrage atenția și asupra faptului că „nici o singură țară nu a propus organizarea unei alte întâlniri similare”.

Ziarul elvețian Neue Zurcher Zeitung scrie: „În fața rezultatelor slabe, o parte a activității de rutină de albire este să prezinte cel puțin un „prim pas important” în direcția corectă. Dar nu a fost făcut nici un prim pas. În același timp, publicația notează că „ar fi o greșeală să considerăm că Elveția și-a îndeplinit partea ei de diplomație prestigioasă și că acum se poate odihni”.

Într-un alt articol, publicația a găsit un concurent neașteptat al conferinței. „Summitul Bürgenstock a fost concurentul direct al Campionatul European de Fotbal din Germania. În condițiile în care la Koln s-a dus vestea despre trei goluri marcate de echipa națională, conferința nu a trezit o atenția deosebită a mijloacelor de informare în masă”, au concluzionat jurnaliștii.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Ehei, calul Bator a obosit, începe să îmbătrânească, intervin alte probleme mai importante. Până la urmă Fefeleaga îl va vinde la târg. Așa va fi vândut și Zelenski. Va primi un preț de mârțoagă. Nici măcar ,,pasul piticului” nu s-a făcut la acest summit. Mai degrabă a fost un fel de ,,Dans al fetelor de la Căpâlna”: pas pe loc, unul înainte și doi înapoi, apoi mers în cerc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2886593