Hot News
Mass-media mondiale: În Elveția nu s-a făcut nici un prim pas
19/06
Fiodor Lukianov: De ce țări prietene cu Rusia au semnat o declarație privind Ucraina
19/06

Cele mai bune 5 adaptări cinematografice din perioada URSS

O secvență din filmul ”Razboi șipace”. Andrei Bolkonski (Viaceslav Tihonov) și Natașa Rostova (Liudmila Savelieva)/ Foto: rg.ru

Sunt capodopere ale cinematografiei sovietice pe care, fără exagerare, le cunoștea o țară întreagă și nu numai, scrie Țarigrad.

Filmele realizate după opere clasice au ocupat întotdeauna un loc de onoare în cinematografie. Ele pot respecta originalul sau pot schimba intriga. Din jocul excelent al actorilor combinat cu efecte speciale, cu costume și decoruri bine selectate se pot naște adevărate opere de artă.

Iată cinci filme pe care le cunoșteau toți locuitorii URSS.

În 1957, a fost lansat pe marele ecran filmul sovietic color „Don Quijote”, în regia lui Grigori Kozițsev și bazat pe romanul cu același nume al lui Cervantes. Povestea despre aventurile emoționante ale lui hidalgo Alonso Quejano, care a decis să devină cavaler și să plece în cruciadă, deși timpul cavalerilor trecuse de mult, a fost îndrăgită de mulți.

În 1964, a fost lansat filmul lui Serghei Paradjanov „Umbrele strămoșilor uitați” și a fost un succes! Filmul spune povestea vrăjmașiei dintre două clanuri de huțuli și cum în plină dușmănie se naște o iubire curată.

”Andrei Rublev”, filmul lui Andrei Tarkovski, apărut în 1966, nu are nevoie de nici o prezentare. Lungmetrajul ocupă și acum un loc demn în colecția oricărui cinefil.

La fel și adaptarea cinematografică a romanului lui Lev Tolstoi „Război și pace”, filmată în 1965–1967, în regia lui Serghei bondarciuk.

Încheie lista celor cinci capodopere filmul ”Anna Karenina”, regizat de Alexander Zarhi și lansat în 1967.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    În marea lor majoritate, filmele rusești (indiferent în ce perioadă au fost realizate) sunt de o mare valoare artistică. Că sunt istorice, de război, religioase sau de altă factură, caracterul profund al personajelor, trăirile și căutările lor interioare sunt redate cu mult talent artistic. După vizionarea unui film rusesc rămâi impresionat, rămâi cu ,,ceva” în suflet. Așa se întâmplă și în cazul când citești operele literare ale scriitorilor ruși. Filozoful rua Nikolai Berdiaev mărturisește: ,,Culmile literaturii ruse sunt Tolstoi și Dostoievski. În ei nu este nimic renascentist. Ei se frâng în chinuri religioase, caută mântuirea. Este o caracteristică a rușilor.” Când operele marilor scriitori ruși sunt transpuse în filme, ele devin capodopere universale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2886583