Hot News
Zaharova: Summitul pentru Ucraina a ieșit un fiasco total
18/06
Rusia va conferi un nou conținut relațiilor cu Vietnamul și Coreea de Nord
18/06

Ușakov: Summitul din Elveția a demonstrat că fără Rusia conflictul ucrainean nu se rezolvă

Iuri Ușakov/ Foto: Vedomosti

La summitul pentru Ucraina desfășurat recent în Elveția s-a conturat o clară recunoaștere a faptului că fără participarea Rusiei, conflictul ucrainean este imposibil de rezolvat, a declarat asistentul președintelui rus, Iuri Ușakov, citat de publicația Vedomosti.

„Acolo [în Elveția] a fost adoptată nu o declarație politică, ci o declarație comună finală”, a precizat Ușakov.

Conferința nu a avut nici o contribuție consistentă la progresul spre pace, în timp ce, ”chiar și printre statele occidentale s-a conturat o recunoaștere clară a faptului că fără participarea Rusiei problema ucraineană este imposibil de rezolvat”, a subliniat asistentul șefului statului.

”Fie că au dorit sau nu”, dar participanții la conferință au fost nevoiți să țină cont de propunerile președintelui rus Vladimir Putin, anunțate de acesta în ajunul evenimentului. „Mulți le-au respins imediat, dar unii au analizat varianta noastră și cred că numărul acestora din urmă va crește”, a spus Ușakov.

El a definit inițiativele Moscovei drept „o oportunitate reală nu numai de a pune capăt războiului”, dar și de a asigura o reglementare postbelică și condiții pentru ca acest conflict să nu se mai repete în viitor. În opinia părții ruse, propunerile lui Putin „au șters rezultatele” conferinței de pace din Elveția. Rusia speră ca multe țări le vor analiza, a adăugat Ușakov.

Comunicatul final al conferinței pentru Ucraina, desfășurat în perioada 15-16 iunie la Bürgenstock, în Elveția, a fost susținut de 78 din 91 de țări (marți, s-a aflat că și Rwanda și-a retras semnătura de pe document – n.r.). Rusia nu a fost invitată la summit. După eveniment, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a spus că scopul următorului summit va fi încheierea acțiunilor militare, dar pentru asta la masa negocierile trebuie să fie și Rusia.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Fără participarea Rusiei și a Chinei nu se poate vorbi despre o rezolvare a conflictului. Acest lucru va mai dura, pentru că depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Deși am mai spus că oricine va fi ales la conducerea Statelor Unite, nu se va schimba prea mult situația. Recent, senatorul american Lindsey Graham a declarat că Statele Unite ,,nu își pot permite” ca Rusia să obțină victoria în Ucraina pentru că astfel se va pierde accesul direct la vastele resurse minerale ale țării (zăcământ în valoare de 10-12 trilioane de dolari). Senatorul consideră că este ,,ridicol” ca această ,,mină de aur” să intre în posesia Rusiei. Și în ce zonă se află acest zăcământ? Tocmai în zonele din sud-estul Ucrainei, aflate acum în posesia Rusiei. Despre asta e vorba. SUA are o datorie de 34 de trilioane de dolari. Din aceste zăcăminte și-ar acoperi o parte din datorie. Conflictul din Ucraina este o afacere mizerabilă a Statelor Unite. Oriunde în lume au provocat și au finanțat un conflict, a fost doar pentru profitul și interesul lor. Doar Rusia și China îi poate opri pe americani. Și e cazul s-o facă, pentru că prea multe țări au suferit pe pe urma lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2888507