FT: Rusia, primul furnizor de gaze al Europei. A întrecut SUA, pentru prima dată în doi ani

Pentru prima dată în ultimii aproape doi ani, livrările de gaze rusești în Europa au depășit, în luna mai, exporturile de gaze ale SUA, informează Financial Times, citând compania de consultanță ICIS.

Publicația a amintit că Statele Unite au depășit Federația Rusă ca principal furnizor de gaze pentru Europa în septembrie 2022. Mai mult, din 2023 Statele Unite au asigurat 20% din totalul importurilor de gaze europene. Totuși, în luna mai, conform ICIS, livrările de gaze rusești prin conducte și transporturile de gaz natural lichefiat (GNL) pe mare au depășit indicatorii Statele Unite la acest capitol, reprezentând 15% din totalul livrărilor în Uniunea Europeană, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Macedonia de Nord și Bosnia si Hertegovina. GNL din SUA a reprezentat 14% din totalul importurilor de gaze europene luna trecută, cel mai scăzut nivel din august 2022.

„Este uimitor să vedem cum ponderea gazelor rusești pe piața europeană crește după tot prin ceea ce am trecut, după toate eforturile de reducere (a importurilor din Rusia) și de diminuare a riscurilor în privința livrărilor de resurse energetice”, a declarat Tom Marzek-Manser, șeful departamentului de analiză a pieței de gaze la ICIS. FT a subliniat că fluxurile de gaze din luna mai puteau fi afectate de întreruperile de activitate de la una dintre cele mai mari întreprinderi de export al GNL din Texas, dar și de creșterea livrărilor de gaze rusești prin Turcia, ținând cont că pentru iunie a fost planificată verificarea tehnică a conductelor.

Marzek-Manser s-a declarat sceptic în privința șanselor Rusiei de a menține supremația în chestiunea livrărilor de gaze în Europa, având în vedere restricțiile impuse și creșterea producției de GML în SUA. Ziarul a subliniat că pe termen lung, Comisia Europeană este interesată de extinderea livrărilor de gaz în UE prin Azerbaidjan de-a lungul Coridorului sudic de transport al gazelor, dar în momentul de față nu sunt suficiente pentru a înlocui cele 14 miliarde de metri cubi de gaz rusesc furnizat Uniunii Europene prin conductă de gaz prin Ucraina.

Owner

View Comments

  • Tom Marzek-Manser poate rămâne cu scepticismul lui, că nu ne interesează. Și mai poate rămâne și mirat. Livrările de gaze rusești au crescut și vor crește pentru că, în toată prostia lor, țările UE au realizat că e mai rentabil să cumperi din Rusia gaze mai ieftine decât din SUA, care le vinde de câteva ori mai scump. Cu toate restricțiile, papagalii europeni au nevoie de Rusia și nu invers.

Recent Posts

Riabkov a admis adaptarea doctrinei nucleare „peste ceva timp”

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că situația din jurul acțiunilor militare…

9 ore ago

VȚIOM: Încrederea rușilor în Putin a depășit 80%

Nivelul de încredere al rușilor în președintele Rusiei, Vladimir Putin, rămâne în continuare peste pragul…

9 ore ago

Premierul Orban a reamintit NATO care au fost obiectivele înființării Alianței

Orban: Participarea NATO la operațiunile militare din Ucraina amenință Alianța cu sinuciderea Pregătirile Alianței Nord-Atlantice…

16 ore ago

Putin și Orban au făcut o declarație după discuțiile de la Moscova

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Ungariei, Viktor Orban, au făcut o declarație la încheierea…

22 de ore ago

Farsorii Vovan și Lexus au obținut de la Hillary Clinton o declarație halucinantă

Ucrainenii trebuie să moară în tranșee pentru ca președintele Biden să fie reales în Statele…

23 de ore ago

Aproape jumătate dintre ucraineni au fost de acord cu concesii față de Rusia, cu o singură condiție

Aproape jumătate dintre ucraineni sunt de acord cu concesii teritoriale față de Rusia în schimbul…

o zi ago

This website uses cookies.