Pentru prima dată în ultimii aproape doi ani, livrările de gaze rusești în Europa au depășit, în luna mai, exporturile de gaze ale SUA, informează Financial Times, citând compania de consultanță ICIS.
Publicația a amintit că Statele Unite au depășit Federația Rusă ca principal furnizor de gaze pentru Europa în septembrie 2022. Mai mult, din 2023 Statele Unite au asigurat 20% din totalul importurilor de gaze europene. Totuși, în luna mai, conform ICIS, livrările de gaze rusești prin conducte și transporturile de gaz natural lichefiat (GNL) pe mare au depășit indicatorii Statele Unite la acest capitol, reprezentând 15% din totalul livrărilor în Uniunea Europeană, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Macedonia de Nord și Bosnia si Hertegovina. GNL din SUA a reprezentat 14% din totalul importurilor de gaze europene luna trecută, cel mai scăzut nivel din august 2022.
„Este uimitor să vedem cum ponderea gazelor rusești pe piața europeană crește după tot prin ceea ce am trecut, după toate eforturile de reducere (a importurilor din Rusia) și de diminuare a riscurilor în privința livrărilor de resurse energetice”, a declarat Tom Marzek-Manser, șeful departamentului de analiză a pieței de gaze la ICIS. FT a subliniat că fluxurile de gaze din luna mai puteau fi afectate de întreruperile de activitate de la una dintre cele mai mari întreprinderi de export al GNL din Texas, dar și de creșterea livrărilor de gaze rusești prin Turcia, ținând cont că pentru iunie a fost planificată verificarea tehnică a conductelor.
Marzek-Manser s-a declarat sceptic în privința șanselor Rusiei de a menține supremația în chestiunea livrărilor de gaze în Europa, având în vedere restricțiile impuse și creșterea producției de GML în SUA. Ziarul a subliniat că pe termen lung, Comisia Europeană este interesată de extinderea livrărilor de gaz în UE prin Azerbaidjan de-a lungul Coridorului sudic de transport al gazelor, dar în momentul de față nu sunt suficiente pentru a înlocui cele 14 miliarde de metri cubi de gaz rusesc furnizat Uniunii Europene prin conductă de gaz prin Ucraina.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.
View Comments
Tom Marzek-Manser poate rămâne cu scepticismul lui, că nu ne interesează. Și mai poate rămâne și mirat. Livrările de gaze rusești au crescut și vor crește pentru că, în toată prostia lor, țările UE au realizat că e mai rentabil să cumperi din Rusia gaze mai ieftine decât din SUA, care le vinde de câteva ori mai scump. Cu toate restricțiile, papagalii europeni au nevoie de Rusia și nu invers.