S-a calculat cât ar putea pierde țările G7 din confiscarea activelor rusești

Confiscarea de către țările G7 a activelor Moscovei le-ar putea costa aproape 83 de miliarde de dolari – este suma investită de respectivele state în economia rusă, a calculat RIA Novosti pe baza datelor publicate de serviciile naționale de statistică.

Conform calculelor agenției, volumul investițiilor directe în economia rusă a membrilor G7 se cifra la sfârșitul anului 2022 (nu există date mai recente în acest moment) la 82,8 miliarde de dolari.

Cel mai mare investitor a fost Marea Britanie, cu active estimate la 18,9 miliarde de dolari, conform ultimelor date disponibile. Urmează Germania (17,3 miliarde), Franța (16,6 miliarde) și Italia (12,9 miliarde dolari). Investițiile făcute de oameni de afaceri americani s-au ridicat la 9,6 miliarde de dolari, japonezi – 4,6 miliarde și canadieni – 2,9 miliarde.

Liderii țărilor G7 au confirmat oficial, vineri, în termenii unei declarații adoptate la finalul summitului din Italia, intenția de a acorda Ucrainei credite în valoare de aproape 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, împrumuturi ce vor fi rambursate cu banii obținuți din activele înghețate ale Rusiei. De asemenea, ei au cerut Moscovei să plătească 486 de miliarde de dolari pentru daunele chipurile provocate Kievului, amenințând că, până nu se va achita suma cerută, nu vor debloca fondurile rusești arestate.

De la începutul operațiunii militare rusești în Ucraina, UE și țările G7 au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare ale Moscovei, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro. Peste 200 de miliarde sunt în UE, în principal în conturile companiei belgiene Euroclear.

Ministerul rus de Externe a numit aceste demersuri drept furt și a subliniat că Bruxelles-ul vizează active de stat ale țării. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avertizat că Rusia va răspunde în cazul confiscării rezervelor sale. Potrivit spuselor sale, Moscova are și posibilitatea de a nu restitui fondurile pe care țările occidentale le-au păstrat în Rusia.

Owner

View Comments

  • Hoții din G7 și-au făcut planuri pe banii Rusiei. Eu zic să se mai gândească și să abandoneze acest plan sinucigaș.

Recent Posts

Pompeo vrea să readucă Rusia în Europa din cauza Chinei

Dmitri BAVÎRIN Fostul Secretar de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a pronunțat în favoarea ”readucerii…

9 ore ago

Pușkov: Răspuns tăios la declarația premierului danez privind „liniile roșii”

Șeful Comisiei pentru politica informațională și interacțiune cu mass-media a Consiliului Federației, senatorul Aleksei Pușkov,…

15 ore ago

Bortnikov: Legiunea internațională a armatei ucrainene numără 18.000 de oameni

Legiunea internațională a Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) este formată din cetățeni din peste 85…

19 ore ago

Masacrul de la Volînia: De ce se tem autoritățile de la Kiev

Autorităților ucrainene le este frică să dezgroape osemintele victimelor masacrului de la Volînia, deoarece se…

20 de ore ago

Patriarhul Kirill a luat apărarea teoriei lui Darwin

Patriarhul Kirill a declarat că evoluția nu contrazice planul lui Dumnezeu și, de aceea, nu…

21 de ore ago

Plângere împotriva lui Stoltenberg pentru implicare în pregătirea conflictului din Ucraina

În Belgia a fost depusă o plângere în instanță împotriva fostului secretar general al NATO,…

2 zile ago

This website uses cookies.