România a decis să plătească pregătirea piloților ucraineni pe F-16

Ministerul Apărării al României a dispus alocarea de la buget a fondurilor necesare pentru antrenarea ucrainenilor să piloteze avioane F-16 la baza Fetesti, scrie Profit.ro. Ministerul rus al Apărării a promis să distrugă în câteva săptămâni toate avioanele de luptă livrate Kievului, scrie RBC.

România va acoperi costul cursurilor de pilotaj pentru ucrainenii care vor zbura cu avioanele F-16 și care se vor desfășura la baza aeriană din Fetești, relatează portalul Profit.ro cu referire la proiectul de decret elaborat în acest sens de Ministerul Apărării al țării.

„Cheltuielile <…> sunt destinate pentru plata contractelor necesare pregătirii personalului ucrainean, dar și pentru cazare, hrană, transport, pentru combustibilul consumat în timpul procesului de formare, echipamentele speciale și alte bunuri și servicii conexe”, se arată în documentul citat de publicație.

Proiectul de decret nu indică vreo estimare de costuri, dar exclude necesitatea alocării de fonduri suplimentare, aprobate deja în bugetul Ministerului Apărării, scrie Profit.ro. Totuși, se arată mai departe în articol, în toamna anului 2023, Guvernul României a introdus în așa-numita ″ordonanță a austerității″ mai multe derogări de la Legea finanțelor publice și cea a responsabilității fiscal-bugetare, pentru a permite Ministerului Apărării să asigure inclusiv ″fundamentul organizării și funcționării centrului de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16”.

În 2023, Țările de Jos, Danemarca și Belgia au promis că vor livra Kievului avioane de vânătoare americane F-16. La rândul ei, România a anunțat deschiderea unui centru de pregătire a piloților. Citând surse, ziarul Politico a scris că pregătirea se va face de către producătorul avioanelor de luptă, Lockheed Martin. Conform datelor de la sfârșitul anului trecut, primul grup de piloți ucraineni a încheiat programul instruirii de bază în Marea Britanie și a trecut la zborurile de antrenament. Kievul ar urma să primească avioane F-16 în cursul acestui an, condiția livrării fiind pregătirea piloților și a unei infrastructuri corespunzătoare în Ucraina.

Moscova condamnă ajutorul militar acordat Kievului, considerând că el va prelungi conflictul și nu va schimba finalul lui. Ministerul rus al Apărării a prezis distrugerea, în câteva săptămâni, a tuturor avioanelor de luptă promise Ucrainei

F-16 Fighting Falcon este un avion de luptă multirol supersonic ușor american de generația a patra, cu un singur loc. Poate îndeplini misiuni din clasa aer-aer, poate oferi sprijin de foc, poate suprima apărarea antiaeriană, poate intercepta, efectua recunoașterea aeriană, poate livra arme nucleare tactice și poate lovi în orice vreme.

Owner

View Comments

  • Suntem rupți în cur de săraci și datori pentru câteva generații, iar idioții și slugile care ne conduc plătesc din banii noștri cursuri de pilotaj pentru ucraineni! Nu vă este rușine, hoți și trădători? Chiar atât de jos ați căzut? Mai jos de atât nu puteți decât să mergeți în iad, unde vă e locul. Lipsa spitalelor, a școlilor și grădinițelor, infrastructura feroviară distrusă, bâtrâni abandonați cu pensii mizere, copii din zone defavorizate care nu pot merge la școală din cauza sărăciei - toate acestea vă spun ceva nemernicilor? Grija voastră este doar Ucraina. Sper ca Ministerul Rus al Apărării să se țină de cuvânt și să distrugă toate avioanele de luptă livrate Kievului!

Recent Posts

Pompeo vrea să readucă Rusia în Europa din cauza Chinei

Dmitri BAVÎRIN Fostul Secretar de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a pronunțat în favoarea ”readucerii…

5 ore ago

Pușkov: Răspuns tăios la declarația premierului danez privind „liniile roșii”

Șeful Comisiei pentru politica informațională și interacțiune cu mass-media a Consiliului Federației, senatorul Aleksei Pușkov,…

11 ore ago

Bortnikov: Legiunea internațională a armatei ucrainene numără 18.000 de oameni

Legiunea internațională a Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) este formată din cetățeni din peste 85…

15 ore ago

Masacrul de la Volînia: De ce se tem autoritățile de la Kiev

Autorităților ucrainene le este frică să dezgroape osemintele victimelor masacrului de la Volînia, deoarece se…

16 ore ago

Patriarhul Kirill a luat apărarea teoriei lui Darwin

Patriarhul Kirill a declarat că evoluția nu contrazice planul lui Dumnezeu și, de aceea, nu…

17 ore ago

Plângere împotriva lui Stoltenberg pentru implicare în pregătirea conflictului din Ucraina

În Belgia a fost depusă o plângere în instanță împotriva fostului secretar general al NATO,…

o zi ago

This website uses cookies.