Hot News
Apariția flotei ruse în apele Cubei a amintit Occidentului de vorbele lui Putin
14/06
Putin a prezentat condițiile pentru negocieri cu Ucraina
14/06

Putin a dat startul lansării tehnologice a accelatorului NICA de la Dubna

Președintele Vladimir Putin (dreapta) și directorul Institutului de la Dubna, Grigori Trubnikov/ Foto: TASS

În cadrul vizitei efectuate la Institutul de Cercetare Nucleară de la Dubna, președintele rus Vladimir Putin a dat startul lansării tehnologice a acceleratorului NICA (Nuclotron based Ion Collider facility), transmite TASS.

„Autorizez pornirea tehnologică”, a spus președintele.

„Dispecer, te rog să dai curent de testare în sistemul magnetic al complexului NICA”, a spus Grigori Trubnikov, directorul Institutului de Cercetare Nucleară. După aceasta, pe ecran a început, în timp real, demonstrația oscilogramei de alimentare cu electrictate a magnetului supraconductor MPD și a magneților colliderului. „Acesta este un semnal real de la magneții colliderului. Prin care a început să treacă fluxul de curent. Vedeți tensiunea în volți și amperi. Iar acum am dat curent în principalul detector salin. Astfel, îl înghețăm pentru câțiva ani, iar peste ani, vom începe să producem coliziunea fasciculelor de paricule”, a explicat omul de știință întreg procesul. „Suntem convinși că toate sistemele vor funcționa în siguranță”, a concluzionat Trubnikov.

După cum precizează TASS, citând documentație pusă la dispoziție de organizatorii vizitei, este cea mai importantă etapă a procesului de implementare a proiectului de mega-science NICA. El marchează pregătirea pentru demararea programului internațional de cercetare la complexul NICA, stabilită pentru jumătatea anului 2025. După pornirea tehnologică, începe testarea modului de funcționare a surselor de alimentare pentru magneții supraconductori ai colliderului complexului NICA, precum și testarea magnetului supraconductor al primei instalații experimentale a complexului: MPD (Multi-Purpose Detector). Pornirea magnetului solenoid supraconductor, componenta principală a instalației MPD, este cea mai importantă etapă din programul de pregătire a experimentelor pe collider și aduce pregătirile pentru lansarea întregului complex NICA până la linia de sosire.

Despre colliderul NICA

Colliderul de ioni grei NICA este unul dintre proiectele de mega-science implementate în Rusia. La crearea complexului participă oameni de știință din 30 de țări, precum și Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN). Proiectul NICA reunește peste 130 de institute științifice, universități și întreprinderi, dintre care 36 reprezintă Federația Rusă. Este vorba de 2.400 de specialiști, dintre care 1.650 de ruși.

Complexul accelerator al proiectului NICA ocupă o suprafață de 6 hectare. Constructorii au trebuit să țină cont de solurile complexe nisipoase, saturate de apă ale amplasamentului. Pentru a asigura stabilitatea pe toată suprafața lui, au fost montați 6.300 de grinzi. În total, pentru construcția complexului s-au folosit 53.000 de metri cubi de beton special.

Odată cu lansarea colliderului NICA, oamenii de știință JINR vor putea să recreeze și să studieze o stare specială a materiei în laborator – plasma cuarc-gluon. În urmă cu 14 miliarde de ani, dintr-o stare similară a materiei, s-a format materia nucleară și apoi Universul nostru. Proiectul NICA își propune să studieze transformările fazice ale materiei nucleare în condiții extreme de densități și temperaturi ridicate. Va fi recreată și studiată starea plasmei cuarc-gluoni la cea mai mare densitate nucleară posibilă, care există doar în adâncul stelelor neutronice. Participanții la proiect se străduiesc să rezolve unul din misterele științifice fundamentale și să înțeleagă cum s-a format materia nucleară și de ce este ea așa cum o observăm noi.


1 Comment

  1. Carmen spune:

    Felicitări! De acum, oamenii de știință vor putea recrea în laborator starea materiei în care se afla Universul în primele momente după Bing Bang. Încă din 2008, cercetătorul rus Viktor Matveev a declarat că Rusia va construi un accelerator de particule și că va fi mai puternic decât cel din Elveția. Uite că Rusia a reușit! La începutul anului cercetătorii de la CERN au înaintat propuneri pentru un superaccelerator, mult mai mare. Numai că prețul său de 17 miliarde de lire sterline (care reprezintă doar costul inițial a construcției) ridică anumite probleme, fiind considerat prea mare și o cheltuială nesăbuită. Dr. Sabine Hossenfelder de la Institutul de Studii Avansate din Frankfurt, precum și alți critici, a declarat că nu există nici o garanție că noul superaccelerator va reuși. Oricum, vor să adune acești bani de la țările membre CERN pentru noua mașinărie. Până adună banii (dacă îi adună), Rusia îi va depăși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978599