Categories: MilitarRusia si lumea

Ministrul slovac al Apărării: A trimite avioane MiG-29 în Ucraina este înaltă trădare

În primăvara anului 2023, Slovacia a trimis în Ucraina 13 avioane de luptă MiG-29 și componente ale sistemului de apărare aeriană Kub. Decizia a fost luată de un guvern demisionar, ceea ce contravine Constituţiei, a spus Ministerul Apărării, scrie publicația RBC.

Ministrul slovac al Apărării, Robert Kaliniak, a declarat că instituția pe care o conduce va deschide dosar penal pentru trimiterea de avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, decizie luată de predecesorul său, Jaroslav Nad.

În opinia lui Kaliniak, acest pas a slăbit Forțele Armate ale Slovaciei, încălcând Constituția țării: „Iar altfel decât înaltă trădare în dicționarul nostru politic nu poate fi definit”.

În martie 2023, guvernul slovac a decis să trimită în Ucraina 13 avioane de vânătoare MiG-29 și componente ale sistemului de apărare aeriană Kuba. În aprilie 2023, Nad a spus că toate avioanele promise sunt în Ucraina.

La acea dată, cabinetul de miniștri slovac era condus de Eduard Heger. În decembrie 2022, Consiliul Național a dat vot de neîncredere guvernului, care a continuat însă să lucreze până la formarea noului cabinet. Din octombrie 2023, premier a devenit Robert Fico, care se pronunță împotriva ajutorului militar pentru Ucraina.

După cum a precizat Igor Meliher, secretarul de stat al Ministerului Slovac al Apărării, Constituția țării interzice unui guvern demisionar să ia decizii importante de politică externă, categorie în care se înscrie „trimiterea de avioane de luptă în valoare de peste 500 de milioane de euro”. El crede că MiG-urile au fost transferate ilegal în Ucraina.

Kremlinul a afirmat că transferul avioanelor de luptă în Ucraina va atrage și mai mult statele occidentale în conflictul cu Rusia, dar nu va schimba fundamental situația de pe front.

Owner

View Comments

  • Aceste gesturi de ,,prietenie și solidaritate" față de Ucraina le fac aproape toate țările membre NATO și UE, inclusiv noi. Mai ales noi. Diferența este că în Slovacia există un ministru al Apărării care a sesizat încălcarea Constituției. S-a opus și premierul Robert Fico trimiterii de armament în Ucraina, iar nenorociții l-au împușcat, abia a scăpat cu viață. A te opune politicilor UE sau NATO nu înseamnă că ești împotriva Ucrainei sau că dorești război. Înseamnă că te gândești în primul rând la binele țării tale și că dorești pacea. O pace nu se realizează alimentând cu arme, fără nici un sens, o țară care a pierdut de mult războiul. Opoziția unui guvern față de deciziile iresponsabile venite din afară face parte din democrație. Asta dacă mai există democrație sau e doar un cuvânt de fațadă, așa cum este și cuvântul ,,pace." Guvernul din Slovacia, ca de altfel și cel din Ungaria sau Serbia, nu se lasă călcat în picioare, chiar dacă e posibil ca unul dintre guvernanți să plătească cu viața acest gest de curaj. Să te lași călcat în picioare, să lași liderul (führer-ul) occidental sau cel american să facă ce vrea el și să ia decizii pentru toată Europa, iar noi să îl urmăm obedienți și să ne supunem la orice ne poruncește el, este exact la fel cum au făcut germanii lui Hitler și uitați unde s-a ajuns apoi.

Recent Posts

Riabkov a admis adaptarea doctrinei nucleare „peste ceva timp”

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că situația din jurul acțiunilor militare…

11 ore ago

VȚIOM: Încrederea rușilor în Putin a depășit 80%

Nivelul de încredere al rușilor în președintele Rusiei, Vladimir Putin, rămâne în continuare peste pragul…

12 ore ago

Premierul Orban a reamintit NATO care au fost obiectivele înființării Alianței

Orban: Participarea NATO la operațiunile militare din Ucraina amenință Alianța cu sinuciderea Pregătirile Alianței Nord-Atlantice…

19 ore ago

Putin și Orban au făcut o declarație după discuțiile de la Moscova

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Ungariei, Viktor Orban, au făcut o declarație la încheierea…

o zi ago

Farsorii Vovan și Lexus au obținut de la Hillary Clinton o declarație halucinantă

Ucrainenii trebuie să moară în tranșee pentru ca președintele Biden să fie reales în Statele…

o zi ago

Aproape jumătate dintre ucraineni au fost de acord cu concesii față de Rusia, cu o singură condiție

Aproape jumătate dintre ucraineni sunt de acord cu concesii teritoriale față de Rusia în schimbul…

2 zile ago

This website uses cookies.