Categories: Context

Dilema Europei occidentale: SUA sau BRICS

Corneliu VLAD

Politologul rus Dmitri Trenin apreciază că statele din Europa occidentală încep să se confrunte cu o mare dilemă: să rămână aliate subalterne ale SUA ori să se integreze în spațiul eurasiaticc de securitate și cooperare.

Cu două decenii în urmă, Eurasia era dominată de o singură putere, care nu era eurasiatică, SUA. În vestul Eurasiei, NATO, condusă de SUA, a admis șapte noi membri între Baltică, Marea Neagră și Adriatică.

Revoluțiile colorate inspirate și susținute de SUA, în Georgia și în Ucraina, vizau includerea lor în Alianța.
În sudul Eurasiei, Statele Unite, după ce au invadat Irakul, dominau Orientul Mijlociu. După ce i-au înfrânt pe talibani, forțele americane s-au înrădăcinat și în Afganistan.

Dintre principalele puteri ale Eurasiei, China se integra cu succes în economia globală; India opta pentru globalizare, renunțând la relațiile exclusive cu America; iar Rusia, recuperând din colapsul economic, social și tehnologic postsovietic, mai spera să construiască parteneriate strategice cu SUA și NATO. Puterea americană era la apogeu.

Dar America, singura putere din istorie devenită hegemon global, și-a erodat ea însăși această poziție privilegiată. În loc să-și propună crearea unui sistem multipolar bazat pe recunoașterea intereselor fiecărui stat, că primus inter pares (metoda lui Roosevelt), și-a continuat dominația exclusivă.

A extins NATO către Est în dauna Rusiei; a distrus controlul armelor cu Moscova și acordul nuclear cu Teheranul și a provocat China în privința Taiwanului și printr-un război comercial și tehnologic împotriva Beijingului, principalul său concurent economic.

Între timp, Rusia, India și China – cele trei țări non-occidentale de top din Eurasia și alți jucători importanți, au crescut economic și și-au consolidat cooperarea.

Ca putere de cumpărare, aceste state sunt astăzi a patra, a treia și, respectiv, cea mai mare economie din lume. China a lansat vasta inițiativă Belt and Road, India și-a extins rolul mondial, iar Rusia a construit o Uniune Economică Eurasiatică.

Moscova, Beijingul, Delhi și Brasilia au fondat BRICS. Anul acesta, BRICS va primi ca membri Iranul, Egiptul, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

O altă importantă instituție eurasiatică, Organizația de Cooperare din Shanghai (OCS), cuprinde China, Rusia și statele din Asia Centrală, India, Pakistanul și Iranul, iar Belarus va fi admis în curând. Și alte țări eurasiatice, de la Turcia la Tailanda și Mongolia, au intenția să se alăture BRICS sau OCS.

Pentru a contracara această tendință în rândul statelor din Majoritatea Mondială, Washingtonul și-a consolidat alianțele în Indo-Pacific, Pacificul de Vest și Pacificul de Sud.

Aceste aranjamente multiple, dominate de SUA vizează contracararea adversarilor principali ai Washingtonului: China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

La polul opus, BRICS și OCS nu sunt dominate de o singură putere. BRICS nu aspiră să devină un grup de conducere elitist pentru lumea non-occidentală. OCS include patru puteri nucleare, cu o politică externă independentă, care promovează egalitatea suverană, dialogul, interesul național și consensul.

BRICS și OCS nu sunt neapărat anti-americane sau anti-occidentale, accentul lor principal este mai degrabă intern decât extern. Rusia, China, India, Iranul, nu vor să domine Eurasia. În Ucraina, principala problemă pentru Rusia este securitatea națională, nu o „reînvierea unui imperiu”, iar Beijingul vrea reunificarea națională pe modelul Hong Kong, nu că design imperial.

Dar SUA se tem că Rusia va predomina în Ucraina. Acest lucru va da o lovitură grea poziției lor dominante în blocul occidental și rolului lor hegemonic în alte părți ale lumii. Prin 16.000 de sancțiuni impuse Rusiei până acum și sute de miliarde de dolari cheltuite pentru războiul din Ucraina, SUA vor să submineze relațiile dintre țările BRICS/OCS.

SUA vor să compromită relațiile chino-indiene și să slăbeasca relațiile indo-ruse. Dar India are nevoie de investiții străine și de tehnologie avansată pentru a se dezvolta ca o mare putere.

Securitatea reciprocă în cadrul OCS vă face continentul – minus Europa de Vest, mai stabil. Noile aranjamente financiare din grupul BRICS vor face tranzacțiile fără dolari mai sigure. Iar țările din Europa de Vest vor trebui să rămâna pe orbita SUA sau să se apropie de Est, noua lume vastă și vibrantă de alături.

Owner

View Comments

  • Occidentul știe foarte bine că alegerea cea bună și înțeleaptă este BRICS. Însă din mândrie, din prostie și din slugărnicie va rămâne sub controlul Statelor Unite. Este masochism sau mentalitate de oaie? Acest lucru va duce la căderea Occidentului, ceea ce se vede în declinul în care se află. SUA întotdeauna au sedus și au abandonat. Greșelile și deciziile iresponsabile ale liderilor occidentali le vom suporta toți. Este omenește să greșești, dar așa cum spunea scritoarea Ileana Vulpescu, ,,Fiecare greșim, dar să nu greșim la comandă."

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

4 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

5 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

7 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

7 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

8 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

o zi ago

This website uses cookies.