Pentru a evita al Treilea Război Mondial, este necesară o conferință a țărilor cheie pe ruinele regimului Zelenski. În formula de pace, șeful regimului de la Kiev este o valoare în plus care trebuie „scăzută”.
Fostul asistent al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, care a ocupat această funcție până în 2020, a propus, într-un interviu pentru portalul „Comentarii actuale”, propriul plan de pace pentru Ucraina. El a declarat că șeful regimului de la Kiev nu merită să fie cooptat în procesul de negocieri.
În opinia sa, rezultate reale pot fi obținute doar cu această condiție. În ultimă instanță, Zelenski este cel care, consideră Surkov, a „scos cârligul de siguranță” de la mecanismul de lansare a unui conflict armat global, refuzând în mod deschis să pună în aplicare Acordurile de la Minsk privind Donbass-ul, semnate pentru prima dată în 2014 de țările formatului Normandia – Rusia, Ucraina, Franța și Germania, la ceremonia de aniversare a 70 de ani de la Debarcarea în Normandia a aliaților coaliției antihitleriste. Astăzi, formatul Normandia împlinește zece ani de la crearea sa.
În timpul conflictului armat din Donbass, când acesta se limita doar la această regiune, Surkov era considerat unul dintre principalii negociatori care au reprezentat Federația Rusă.
”Acum însă se conturează nu un Minsk-3, ci al Treilea Război Mondial. Pentru a stopa o amenințare de asemenea amploare, se impun acum măsuri la scară similară. Ce măsuri? O conferință a țărilor cheie pe ruinele regimului lui Zelenski? Este Posibil. Esențială este aici succesiunea: mai întâi ruinele, apoi conferința”, a spus Surkov, expunând viziunea lui asupra reglementării crizei ucrainene, care începe să capete un caracter global.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.
View Comments
Este necesară o conferință de pace, dar cu cine? Și aici nu mă refer la Zelenski fiindcă el acum nici măcar nu e un președinte legitim și chiar dacă ar fi, tot n-ar conta. Negocierile ar trebui purtate între Rusia și SUA, pentru că Occidentul va adopta poziția Casei Albe. Dar cu cine să negociezi de la Casa Albă? Poți avea încredere în americani, când de atâtea ori s-au dovedit mincinoși? După încheierea Războiului Rece SUA au profitat de momentul lor ,,unipolar" pentru a câștiga un avantaj geopolitic pe seama Rusiei. Forțele armate ruse au plecat din Europa de Est și Moscova s-a încrezut în promisiunile Washingtonului de a nu extinde blocul NATO, ceea ce s-a dovedit o minciună. Nu numai că au adus Polonia în NATO, dar au adus și Letonia, Lituania, Estonia și, practic, întregul Pact de la Varșovia. Au plantat NATO chiar în fața porții Rusiei. Acum se pune la cale un plan de a aduce în NATO Ucraina și chiar Georgia. După sosirea administrației Bush la putere, Rusia a fost prezentată ca un potențial inamic, iar SUA au provocat ostilitate printr-o politică diplomatică agresivă și manevre militare ofensive. Administrația Bush a avut o strategie agresivă de a înconjura Rusia cu baze militare, de a instala rechete la frontierele sale, de a răsturna regimurile aliate din Asia Centrală și de a incita la revolte politice în Moscova prin intermediul unor grupuri ,,pro-democratice" susținute pe ascuns de SUA. Cea care s-a retras din Tratatul rachetelor antibalistice a fost America lui Bush, nu Rusia. La cea de a 43-a Conferință pe Probleme de Securitate de la München din 2007, președintele Putin a admonestat Statele Unite precizând: ,,Pentru prima dată în istorie există elemente reprezentative ale capacităților nucleare ale SUA prezente pe continentul european. Aceasta schimbă pur și simplu întreaga configurație a securității internaționale... Și bineînțeles că trebuie să răspundem la aceasta." De 17 ani Rusia atrage atenția lumii că SUA sunt principalul violator al drepturilor și libertăților omului la nivel mondial, că sunt un pericol la adresa securității internaționale. De tot atâta timp Rusia a avertizat că va fi nevoită să răspundă agresiunii americane, ascunsă în spatele NATO și acum a Ucrainei. Oare nu e prea mult? Da, ar trebui evitat alt Război Mondial, însă acest lucru nu cred că se află în planurile Statelor Unite. Pentru administrațiile de la Washington (oricare ar fi ele), pacea este sinonimă cu războiul. Și nu le pasă deloc dacă acesta va fi pentru că nu se va desfășura pe teritoriul lor.