Categories: Context

Corneliu Vlad: Occidentul potențează conflictul din Ucraina

Corneliu VLAD

Conflictul din Ucraina a intrat într-o noua fază de escaladare după ce SUA și aliați ai lor au decis să permită Kievului să lanseze atacuri în adâncul teritoriului Rusiei cu arme occidentale.

Președintele Statelor Unite a dat undă verde Kievului, sub rezerva unor condiții, să folosească arme americane împotriva unor ținte din Rusia.

Marea Britanie, Suedia, Franța și Germania au aprobat și ele ca Ucraina să folosească armele pe care le-au furnizat pentru atacurile asupra Rusiei, iar secretarul general al NATO a afirmat că „Ucraina poate face ce vrea, poate ataca teritoriul rus acolo unde crede necesar”.

Iar Franța intenționează să trimită instructori militari în Ucraina, fiind prima care va desfășura în mod public trupe pe teren.

Oficiali de la Moscova au spus că mișcarea Franței va escalada situația spre un conflict global, iar instructorii militari francezi vor deveni ținte legitime pentru trupele ruse.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat că „atacurile asupra teritoriului Rusiei cu participarea țărilor occidentale înseamnă războiul lor direct împotriva Rusiei, iar Moscova va reacționa”.

Reprezentanți ai țărilor NATO, în special în Europa, trebuie să fie conștienți cu ce se joacă, a subliniat liderul de la Kremlin. „Nu trebuie să uite că, de regulă, este vorba despre state cu teritorii relativ mici și cu populație foarte densă. Iar acesta este un factor de care trebuie să ține cont înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în adâncimea teritoriului rus. Este un lucru serios, iar noi, desigur, urmărim cu mare atenție totul, monitorizăm”.

Liderul rus a anunțat că Rusia ar putea livra arme cu rază lungă de acțiune în regiuni ale lumii, de unde pot lansa lovituri sensibile către țările care furnizează arme Ucrainei.

„Dacă cineva consideră că este posibil să livreze astfel de arme în zona de luptă pentru a lovi teritoriul nostru, (…) de ce nu am avea dreptul să livrăm armele noastre de același tip în regiuni ale lumii unde vor fi lovite instalațiile sensibile ale țărilor care acționează astfel împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Putin.

Dar, a ținut să precizeze liderul de la Kremlin, „Rusia nu are ambiții imperiale, nu trebuie inventată imaginea unui inamic”.

Kremlinul a declarat că decizia lui Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească armele americane împotriva Rusiei demonstrează implicarea profundă a Washingtonului în conflict.

Fostul președinte Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a numit decizia lui Biden o „escaladare gravă a conflictului”.

„Rusia consideră că toate armele cu rază lungă de acțiune utilizate de Ucraina sunt deja controlate direct de militari din țările NATO. Aceasta nu este asistență militară, este participarea la un război împotriva noastră”, a spus el, adăugând că Rusia va distruge orice armament occidental folosit pentru a o ataca „atât în Ucraina, cât și pe teritoriul altor țări”.

Ar fi o „greșeală crucială” ca Occidentul să creadă că Rusia nu este pregătită să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei. Potențialul de a lovi țări ostile cu arme nucleare strategice „ nu este, din păcate, nici intimidare, nici cacealma”, a spus Medvedev.

Comentând reacția energică a Rusiei la noua escaladare a conflictului din Ucraina, prin implicarea crescândă a SUA și a unor state din NATO, presa occidentală subliniază gravitatea situației create și consecințele sale.

Publicația americană „The Seeker” a comentat că statele occidentale „folosesc Ucraina, prin înarmarea ei, ca împuternicit într-un război împotriva Rusiei și presează Rusia într-un colț în care, pentru a pune capăt conflictului, nu va avea alta opțiune decât să lovească NATO”.

Fără sprijinul alianței militare occidentale, scrie publicația menționată, Ucraina s-ar fi împăcat de mult cu Rusia .

Noua decizie a lui Biden a marcat o schimbare importantă, după avertismentele de la Moscova că această mișcare ar putea declanșa un conflict global, subliniază „The Seeker”.

Aprobarea a venit la presiunea crescândă asupra lui Biden din partea aliaților occidentali și a președintelui ucrainean Zelenski.

Promisiunile de sprijin din partea Occidentului au sustinut Ucraina să lupte peste doi ani, iar când Zelenski era în pragul unui acord de pace cu Moscova, în aprilie 2022, premierul britanic Boris Johnson l-a convins să se retragă de la acord.

„Cu alte cuvinte, continuă comentariul, războiul din Ucraina este o creație a Occidentului; scopul fiind slăbirea Rusiei prin întoarcerea fostelor republici sovietice împotriva Moscovei. Statele NATO au înarmat și antrenat armata ucraineană care a devenit astfel a doua mare armată din Europa, după Rusia”.

Publicația americană amintește că Occidentul a ignorat apelurile lui Putin pentru discuții despre preocupările de securitate ale Rusiei cu privire la estul Ucrainei. „Dacă ar fi fost de acord, se putea evita un război”.

Owner

View Comments

  • Cu un președinte al SUA, care se arăta confuz la recentul eveniment din Normandia, când nu știa unde se află și bâjbâia după un scaun iar nevastă-sa a fost nevoită să-l retragă, nu cred că a fost ideea lui de a da undă verde Kievului să folosească armele americane împotriva Rusiei. Asupra lui nu se mai poate face nici o presiune pentru că el e gata presat. Biden a repetat inconștient ceea ce i s-a comunicat. Țările occidentale care au aprobat și ele folosirea armelor furnizate Ucrainei și-au imitat stăpânul. Doar că ele nu se gândesc la faptul că Rusia va acționa pe măsură. Se pot aștepta ca Ucraina să fie lovită de rachete cu rază lungă de acțiune de către Rusia. Posibil ca Rusia să folosească și bombele termobarice, arme masiv distructive care nu au fost încă folosite pe câmpul de luptă. Sau doresc arme nucleare? Din toată această poveste Occidentul are doar de pierdut și aproape nimic de câștigat. Războiul din Ucraina nu este o creație a Occidentului, așa cum scrie publicația americană The Seeker, ci este o creație a Statelor Unite. Occidentul este manipulat, NATO este instrumentul, iar Ucraina este terenul de luptă ales. Cei mai mulți bani alocați și cele mai multe arme trimise Ucrainei provin din SUA. Este planul lor. Instructorii lui Macron? La fel au procedat SUA înainte de a desfășura forțele militare în Vietnam. Își aduce aminte cineva de incidentul sub steag fals din Golful Tonkin, din 2-3 august 1964? A fost o invenție a Casei Albe cu scopul de a împiedica Vietnamul să-și câștige independența și pentru a menține dominația americană în zonă. Și-au pierdut viețile 3 milioane de oameni în urma celei mai cumplite minciuni din istorie! Pentru Ucraina care va fi steagul fals?

Recent Posts

Rusia a suspendat participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE

Duma de Stat și Consiliul Federației au adoptat o declarație privind suspendarea participării delegației Adunării…

4 ore ago

Pauza s-a încheiat: majoritatea mondială a ales

Este deja oficial: Iuri Ușakov, asistentul prezidențial rus, în cadrul unei alocuțiuni susținute recent la…

5 ore ago

BI: Forțele Aerospațiale ale Rusiei au folosit o muniție nouă, capabilă să schimbe cursul conflictului

În iunie, militarii ruși au folosit pentru prima dată noua bombă FAB-3000 M-54, capabilă să…

6 ore ago

Peskov, detalii despre discuția purtată de Putin și Xi

Orice format de negocieri privind Ucraina este lipsit de perspective fără participarea Rusiei Este ceea…

7 ore ago

Zaharova, despre refuzul lui Zelenski de a accepta propunerea lui Orban de încetare a focului

Reprezentanta Ministerului de Externe al Rusiei: Vorbele Kievului despre pace sunt doar cuvinte-paravan Toate declarațiile…

7 ore ago

Douglas Macgregor: ”Acestor vremuri le-a venit sfârșitul”

Macgregor: SUA ar trebui să-l asculte pe Putin și să nu-și impună voința cu forța…

17 ore ago

This website uses cookies.