Francezii, îngroziți de modul în care sunt mobilizați oamenii în Dnepropetrovsk
05/06MAE rus: Occidentul vrea sa faca din Moldova a doua Ucraina
05/06Întreaga structură statală a Ucrainei și-a pierdut legitimitatea
Reiese că Ucraina este condusă de un impostor. Mandatul de cinci ani al președintelui Volodimir Zelenski s-a încheiat pe 20 mai, Constituția Ucrainei nu permite prelungirea acestuia, iar alegerile au fost, într-un final, anulate oarecum ilegal. Într-o discuție cu jurnaliștii, președintele Putin a expus totul foarte clar, scrie Smotrim.ru.
„Constituția Ucrainei prevede prelungirea prerogativelor, dar doar ale Radei Supreme, despre prelungirea prerogativelor prezidențiale în Constituție nu se spune nimic. Asta ar fi primul aspect. Doi: într-adevăr, Legea Ucrainei privind statutul juridic, situația juridică, legea marțială spune că, pe durata legii marțiale, nu se organizează alegeri prezidențiale, ceea ce nu înseamnă că se prelungesc. Ele nu se organizează, dar cine a spus că ele se prelungesc? În Constituție nu scrie nimic în acest sens”, a spus Putin.
În cazul în care președintele nu își poate îndeplini atribuțiile, prerogativele sale sunt preluate de Președintele Radei Supreme. Care este Ruslan Stefanciuk, specialist în slăbit. Potrivit spuselor sale, a încercat totul, dar rămâne la aceeași greutate, de 180 kg care, în sport, se numește supergrea. Stefanciuk refuză prerogativele prezidențiale care i se cuvin, chiar dacă legea este de partea lui.
„Care este, de fapt, problema? Problema este că, în esența ei, statalitatea ucraineană se bazează nu pe ideea republicii prezidențiale, ci pe ideea republicii parlamentar-prezidențiale, principalele pârghii ale puterii fiind concentrate în mâinile organului reprezentativ al statului”, a explicat Putin. ”De aceea este absolut logic, pentru că așa este construită însăși Constituția țării, dar și alte acte normative, adoptate pe baza Legii fundamentale. De aceea, strict vorbind, potrivit unei evaluări preliminare – am în vedere doar o evaluare preliminară – singura autoritate legitimă rămâne parlamentul și președintele Radei. Dacă, la modul general vorbind, s-ar fi dorit organizarea de alegeri prezidențiale, trebuia anulată legea marțială, atâta tot, și se putea organiza alegeri. Dar nu au dorit să procedeze așa dintr-o serie întreagă de motive.”
În general, intriga există. Putin crede că ilegitimul Zelenski este un fel de truc al păpușarilor: „Dar eu cred (iar asta nu mai are deja legătură cu Constituția) că, poate, ideea stăpânilor de astăzi ai Ucrainei, iar ei se află peste Ocean, constă în a plasa actualei puteri executive întreaga povară a adoptării tuturor deciziilor nepopulare, inclusiv adoptarea unei noi hotărâri de scădere a vârstei de recrutare. A fost 27, acum este 25, iar următoarea etapă ar putea fi 23 sau chiar 18 direct. Iar după luarea acestei decizii nepopulare și a altora în vigoare astăzi, reprezentanții puterii executive vor fi, cred, înlocuiți de alți oameni, care nu vor purta responsabilitatea pentru adoptarea unei decizii nepopulare pentru oameni. Vor fi pur și simplu înlocuiți și gata. Dacă asta este ideea, logica este, în principiu, clară. Vedem ce se va întâmpla mai departe”.
Dar cât poate dura această impostura a lui Zelenski? Am adresat această întrebare lui Iskander Hisamov, redactorul șef al publicației online „Ukraina.Ru”, fost editor al versiunii ucrainene a revistei „Expert”. Deci, despre impostura.
„Când situația va începe să se deterioreze, iar ratingul lui Zelenski va scădea și mai mult, dacă se va acumula nemulțumirea populară, atunci vor apărea exact aceste aspecte. Atunci vor lua această armă din cui și îl vor lovi cu ea”, a spus Hisamov.
De fapt, la nivelul societății, starea de spirit este grea în Ucraina. Banderoviștii au luat ostatică populația țării, ceva de genul smireniei – nici mai mult, nici mai puțin decât sindromul Stockholm, când victima și teroristul care a capturat-o devin la un moment dat un tot unitar.
„Desigur, starea de spirit este foarte dificilă”, spune Hisamov, „Știu nu numai din surse publice, soția mea este din Ucraina, are rude acolo, surori, mătuși și așa mai departe. Vorbește cu ei în fiecare zi și prietenele ei la fel. Povestesc cum soții lor se ascund, că nu știu ce să facă cu afacerile, nu știu unde să plece. Este deja un fenomen de masă. Pur și simplu, acest regim a anulat acum democrația, a anulat protestele sociale, și alegerile, și alte lucruri, iar ei nu au unde să se ducă. Dacă acum ar porni vreo campanie electorală, ar apărea și alți pretendenți, care s-ar folosi de această stare de spirit și ar începe să lucreze împotriva lui Zelenski. De aceea el nu organizează alegeri.
Dar nu are dreptul să nu le organizeze. Este clar că nu organizează făcând referire la legea marțială, care în general este ilegală în sine și nu poate anula prevederile Constituției.
„Am fost membru al Comisiei constituționale a Ucrainei și autor al mai multor texte constituționale din prima zi în care s-a înființat comisia până la adoptarea Constituției, în iunie 1996”, spune istoricul și publicistul Dmitri Tabacinik, care a fost, cândva, politician ucrainean, membru al guvernului, deputat în Rada Supremă, susținător al lui Viktor Ianukovici. ”Vreau să subliniez că actuala Constituție a Ucrainei proclamă faptul că Legea fundamentală este o lege cu efect direct, adică normele constituționale nu pot fi clarificate prin alte legi. Acest drept revine doar Curții Constituționale când apar chestiuni controversate. Deci, Constituția Ucrainei stabilește clar cadrul cronologic al prerogativelor președintelui. Ea le trasează clar – 5 ani. La expirarea celor cinci an, dacă nu au avut loc alegeri prezidențiale, președintele ca instituție, și nu doar ca persoană fizică, își pierde, firește, legitimitatea. În conformitate cu normele Constituției Ucrainei putem constata cu tristețe că domnul Zelenski este un președinte nelegitim. Ba mai mult, își pierde legitimitatea și întreaga verticală a puterii prezidențiale. Potrivit Constituției, Președintele numește șefii administrațiilor raionale și regionale, iar pe durata legii marțiale și șefii administrațiilor militar-civile, atât la nivel regional, raional, cât și la nivel de oraș. Întreaga această structură devine ilegitimă, ceea ce, în general, a subliniat și președintele Rusiei, Vladimir Putin, când a declarat că Zelenski și-a pierdut legitimitatea”.
Adică, atenție: în Rusia „nedemocratică” guvernatorii sunt aleși, dar în Ucraina „democratică”, liderii regionali sunt numiți de președinte prin decret. Odată cu pierderea legitimității de către președinte, ”zboară” și întreaga verticală prezidențială din Ucraina. Adică este vorba nu doar despre simpla ilegitimitate a unei persoane în funcție, cum ar fi Zelenski, spre exemplu, ci despre ilegitimitatea actualei structuri de stat din Ucraina.
1 Comment
Legitimitatea lui Zelenski este cea pe care i-o acordă stăpânii săi. Altă legitimitate nu are. Este un figurant, așa cum a fost de la început, doar că acum e unul ilegal. Când se va sfârși conflictul, Zelenski va fi un om mort. Știe prea multe și stăpânii nu vor risca să-și verse nemulțumirea și toate secretele în fața lumii, mai ales în fața rușilor.