Categories: ReligieRusia si lumea

Biserica Ortodoxă Rusă vrea să pună capăt concelebrării cu ierarhii Bisericii Ortodoxe Bulgare

Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei a anunțat că a devenit imposibil să oficieze slujbe comune cu episcopii Bisericii Ortodoxe Bulgare (BOC), care au intrat recent în comuniune bisericească cu reprezentanții unei organizații religioase necanonice din Ucraina, scrie Interfax.

Pe 19 mai, la Mănăstirea Valukli din Istanbul, Patriarhul Bartolomeu a condus o liturghie, la care au participat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Printre cei care au concelebrat s-au numărat ierarhii BOC – Mitropolitul Nicolae al Plovdivului, Mitropolitul Ciprian al orașului Stara Zagora, Mitropolitul Iacov din Dorostol, Episcopul Sionius de Velich și Episcopul Vissarion din Smolian.

„Participanții la întâlnire au afirmat imposibilitatea concelebrării cu ierarhii menționați, intrați în comuniune bisericească cu schismaticii”, se precizează în jurnalul Sinodului de la Moscova, publicat joi.

Potrivit Sinodului, prin concelebrarea lor cu schismatici, ierarhii BOC „au adus serioase prejudicii relațiilor dintre Bisericile Ortodoxe Rusă și Bulgară”.

Biserica Ortodoxă Ucraineană (BOU)a fost creată pe baza organizațiilor ortodoxe necanonice din Ucraina la sfârșitul anului 2018 la inițiativa autorităților de atunci ale țării și cu sprijinul Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului. De atunci, o serie de biserici ortodoxe, în principal grecești, au recunoscut treptat BOU. La rândul său, Biserica Ortodoxă Rusă a întrerupt comunicarea cu acestea.

Owner

View Comments

  • Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei nu face decât să respecte Sfintele Canoane ale Bisericii, aprobate de Sinoadele Ecumenice. Acestea interzic rugăciunea și coliturghisirea cu ereticii și schismaticii. Aceste canoane nu sunt simple păreri ale unor Sfinți izolați, ci hotărâri ale întregii Biserici. Așa cum în lumea laică există legi care trebuie respectate, așa există în Biserică canoane care trebuie și ele respectate. ,,Părutu-s-a Duhului Sfânt și nouă" repetă, împreună cu Sfinții Apostoli, Părinții Sinoadelor. Canonul 45 al Sfinților Apostoli spune: ,,Episcopul sau prezbiterul sau diaconul, dacă numai s-a rugat împreună cu ereticii, să fie afurisit; iar dacă le-a permis acestora a săvârși ceva ca clerici (să săvârșească cele sfinte), să se caterisească." Multe Canoane ale Sinodului de la Laodiceea se referă la aceleași fapte. Despre Patriarhul Bartolomeu am mai spus că este susținător al ecumenismului, care este ,,erezia ereziilor", și este cel care a contribuit la schisma care s-a produs în Biserica Ortodoxă din Ucraina. Biserica Ortodoxă Rusă este printre puținele Biserici Ortodoxe care păstrează credința așa cum am moștenit-o de la Sfinții Apostoli și am mai spus că poate ea este singura capabilă să apere Ortodoxia de pericolul ecumenismului și al tuturor sectelor. Patriarhul Kirill spunea într-o cuvântare, din 9 martie 2014, susținută la dineul organizat în onoarea participanților la reuniunea Întâistătătorilor și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe: ,,Cu mila lui Dumnezeu am reușit, în ultimele două milenii, să păstrăm cel mai important lucru - puritatea credinței noastre ortodoxe mântuitoare și unitatea. Trebuie să protejăm această comoară ca pe lumina ochilor. Doar astfel vom putea împlini cu succes mărturia noastră, să rămânem lumina lumii și sarea pământului (v. Mat. 5, 13-14) și să fim un sprijin pentru lumea creștină." Astfel că Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei a luat hotărârea cea dreaptă și plăcută lui Dumnezeu. Lumina nu se poate amesteca cu întunericul. Patriarhul Kirill este un Întâistătător vrednic de această misiune pe care o îndeplinește cu cinste!

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

10 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

11 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

12 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

12 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

14 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.