Presa: Rusia nu va fi invitată la evenimentele dedicate Debarcării din Normandia

Rusia nu va fi invitată la evenimentele dedicate împlinirii a 80 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia, a anunțat agenția Reuters, citând surse diplomatice, relatează Vedomosti.

În aprilie, organizatorii au declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va fi invitat la evenimente din Franța, dar că va fi salutată prezența unor reprezentanți ruși, „în semn de recunoaștere a sacrificiilor făcute de Rusia în timpul războiului”. Potrivit unor surse, acum însă la evenimentele comemorative, la care vor participa președinții Ucrainei și SUA, Volodimir Zelenski și Joe Biden, nu vor fi, în general, invitați oficiali ruși.

Reuters a precizat că alți trei diplomați din UE au declarat agenției de presă că o serie de state au recunoscut că vor fi neliniștite de participarea Rusiei.

O ceremonie internațională va avea loc pe 6 iunie pentru a comemora operațiunea din 1944 („D-Day”), la care au luat parte armatele americană și britanică. Rusia nu a primit din partea Franței o invitație oficială la festivități, dar organizatorii, Mission Liberation, au confirmat invitarea Moscovei. La eveniment vor mai fi prezenți regele Marii Britanii, Charles al III-lea, și cancelarul german Olaf Scholz. Putin a participat la ceremoniile de marcare a a 60 și 70 de ani de la D-Day.

Pe 18 mai, publicația Politico a scris că decizia Franței de a invita reprezentanți ai Rusiei la festivitățile din 6 iunie a amplificat tensiunea din relațiile țărilor occidentale. S-au declarat îngrijorați în special britanicii și americanii. Pe 22 mai, Politico a anunțat că Zelenski intenționează să vină în Franța, după care la reuniunea din Italia a G7. Este de așteptat ca Zelenski să folosească aceste deplasări pentru a cere Occidentului mai mult sprijin militar, dar și pentru a cere NATO să doboare rachete rusești, așa cum au făcut Statele Unite și Marea Britanie când Iranul a atacat Israelul.

Owner

View Comments

  • Cu timpul înveți să nu mai pui sufletul acolo unde nu este cazul. Înveți că atenția ta nu o merită oricine. Înveți să fii mai retras și să nu mai stai în preajma celor care nu te doresc. Rusia nu are nimic de pierdut, însă ceilalți și-au dezvăluit încă o dată caracterul josnic. Cu asemenea personaje nu poți sta alături.

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

16 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

17 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

19 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

20 de ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.