Lavrov: Pentru Rusia, avioane F-16 pentru Ucraina sunt ca un semnal al NATO în sfera nucleară
31/05MAE chinez: De ce Beijing nu poate participa la „summit-ul pentru pace”
01/06Lavrov, despre reacția Moscovei la posibilă desfășurare de rachete americane cu rază medie și mai scurtă de acțiune
Pe lângă renunțarea la moratoriul său unilateral privind desfășurarea de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, Rusia poate lua măsuri în domeniul descurajării nucleare dacă Statele Unite își vor desfășura rachetele în Europa sau în regiunea Asia-Pacific, a declarat ministrul de Externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenției RIA Novosti.
„Punerea în practică de către americani a planurilor de desfășurare a rachetelor terestre cu rază medie și mai scurtă de acțiune nu va rămâne fără o reacție din partea noastră. În acest caz inavitabilă va fi, în special, renunțarea la autorestricțiile unilaterale introduse de Rusia după retragerea SUA din Tratatul INF. Nu excludem pași suplimentari în domeniul descurajării nucleare, deoarece rachetele americane cu staționare avansată vor putea acoperi posturile de comandă și locurile de amplasare a forțelor noastre nucleare”, a spus Lavrov.
Șeful diplomației ruse a subliniat, totodată, că deciziile pe aceste chestiuni sunt de competența președintelui Vladimir Putin.
Potrivit ministrului, desfășurarea în Europa și în regiunea Asia-Pacific de rachete americane terestre cu rază medie și mai scurtă de acțiune „va crea pentru Rusia o serioasă provocare de securitate”. Dar astfel de acțiuni vor deveni o problemă nu numai pentru Moscova.
„În declarația comună de la încheierea recentei vizite a președintelui Rusiei în China se precizează că asemenea măsuri destabilizatoare ale Statelor Unite reprezintă o amenințare directă atât pentru țara noastră, cât și pentru China. De aceea, împreună cu partenerii chinezi am convenit să sporim cooperarea cu scopul de a respinge comportamentul iresponsabil al Washingtonului, care aruncă în aer stabilitatea internațională”, a menționat Lavrov.
RIA Novosti amintește că, în aprilie, comandantul forțelor terestre americane din regiunea Pacificului, Charles Flynn, a anunțat că SUA intenționează să desfășoare în viitorul apropiat rachete cu rază medie de acțiune în regiunea Indo-Pacific.
După cum a anunțat ministerul rus de Externe la începutul lunii mai, ca răspuns la acțiunile Washingtonului, Moscova intensifică lucrările de definitivare și va demara producția de sisteme de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune și, de asemenea, avertizează din nou SUA că, în cazul apariției unor astfel de sisteme în orice regiune a lumii, Rusia va ridica moratoriul unilateral asupra dislocării lor.
La începutul anului 2019, Washingtonul a anunțat că se retrage unilateral din Tratatul cu privire la rachetele cu rază medie și mai mică de acțiune (Tratatul INF), acuzând Moscova că a încălcat prevederile respectivului document. Rusia a calificat afirmațiile americane drept nefondate, subliniind că Moscova a îndeplinit în totalitate termenii înscriși în Tratatul INF, iar semne de întrebare se ridică în privința acțiunilor Statelor Unite însele.
La începutul lunii iulie 2019, președintele Vladimir Putin a semnat Legea privind suspendarea Tratatului. În august aceluiași an, Tratatul INF și-a încetat valabilitatea.
După aceasta, liderul rus a propus introducerea unui moratoriu privind desfășurarea de rachete cu rază medie și mai mică de acțiune în Europa și în alte regiuni. Putin a trimis inițiativa sa într-o serie de țări din Europa și Asia, precum și la diferite organizații internaționale.
După cum a remarcat ulterior Ministerul Apărării, NATO a ignorat, practic, propunerea lui Putin de a introduce un moratoriu privind desfășurarea de noi rachete cu rază medie și mai mică de acțiune și posibilitatea de a dezvolta măsuri reciproce pentru a atenua ăngrijorările existente.
1 Comment
Revoltele, conflictele și războaiele, toate puse la cale de elitele anglo-americane, au fost și sunt în continuare bune pentru afacerile lor. Comerțul cu arme, spălarea de bani, afaceri murdare, toate aduc profituri. Fără suferință, n-ar exista asistență umanitară. Iar fără asistență umanitară, asigurată prin tot felul de ONG-uri paravan, n-ar exista spațiu de manevră pentru operațiunile rețelelor de agenți sub acoperire, ca parte din imperativele occidentale pentru controlul geopolitic. Cu cât mai mult rău, cu atât se vinde mai bine. Guvernele occidentale, cel american și ucrainean cheltuiesc miliarde de dolari fără nici un rezultat. Vor mai cheltui tot atâtea pentru ,,reconstrucția și dezvoltarea Ucrainei” fără să poată arăta aproape nimic concret. Pe suferința oamenilor, SUA, aliații, alături de Zelenski, se îmbogățesc. SUA și Occidentul vorbesc mereu de pace și acuză Rusia de agresiune, dar ele vor să desfășoare rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa. Provoacă Rusia, fără să se gândească la consecințe și la faptul că și ele vor avea de suferit. Dar, dacă e bal, bal să fie!