Zaharova, despre rostul perchezițiilor din Parlamentul European
30/05Aleksei Pușkov, despre declarația lui Sarkozy, care nu-și poate „imagina un război al țării lui Balzac împotriva țării lui Tolstoi”
31/05WP: SUA, îngrijorare din cauza atacurilor armatei Ucrainei asupra sistemelor rusești de avertizare
Statele Unite nu intenționează să atace Rusia cu arme nucleare, dar atacurile ucrainene asupra radarelor care urmăresc rachetele balistice ar putea fi interpretate de Moscova ca vizând sistemul de descurajare nucleară. Este vorba despre atacurile de la Armavir și de lângă Orsk, relatează RBC.
Statele Unite sunt îngrijorate de atacurile forțelor ucrainene asupra instalațiior de radiolocație rusești, informează The Washington Post, citând o sursă.
„Statele Unite sunt îngrijorate de recentele atacuri ucrainene împotriva obiectivelor rusești de avertizare timpurie a rachetelor balistice”, a spus un oficial american, care a dorit să rămână anonim.
Potrivit WP, este vorba despre atacurile de la Armavir, în Ținutul Krasnodar (sudul Rusiei – n.r.), și de la Orsk, din regiunea Orenburg (Uralii de Sud – n.r.). Senatorul din partea regiunii Zaporojie, Dmitri Rogozin, a declarat pe 25 mai că a fost lansat un atac asupra sistemului rusesc de avertizare a atacurilor cu rachete din Ținutul Krasnodar. El a prezentat, de asemenea, o postare de pe canalul ”Voennîi osvedomiteli”, de pe rețeaua Telegram, în care se afirma că ținta a fost radarul ”Voronej” din Armavir.
O instalație similară este situată lângă Orsk. Pe 27 mai, guvernul de la Orenburg a anunțat că o dronă a căzut nu deprte de oraș (de aici până la granița cu Ucraina sunt în jur de 1500 de kilometri). Pe 29 mai, altă dronă a fost doborâtă deasupra Armavirului.
Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile asupra radarelor. Potrivit WP, îngrijorările Washingtonului au fost comunicate Kievului, în timp ce interlocutorul din SUA al ziarului a precizat că Rusia nu folosește obiectivele vizate în timpul conflictului cu Ucraina.
„Pentru toți ar trebui să fie evident faptul că Statele Unite nu au nici o intenție de a folosi arma nucleară împotriva Rusiei. Dar, fără îndoilă, există temeri că Rusia s-ar putea gândi că devin ținte capacitățile ei de descurajare, iar sistemele de avertizare timpurie sunt supuse atacului”, a spus oficialul american.
Potrivit doctrinei nucleare ruse, acțiunile inamicului asupra unor obiective de stat sau militare de importanță critică ale Rusiei, a căror scoatere din funcțiune poate împiedica un răspuns al forțelor nucleare, ar putea deveni condiție pentru utilizarea armelor nucleare de către Rusia.
Radarul ”Voronej” este folosit pentru detectarea rachetelor balistice, pentru calcularea parametrilor de deplasare a acestora, a coordonatelor, pentru determinarea tipului de ținte etc. Pe întreg teritoriul Rusiei sunt amplasate aproximativ 10 asemenea radare – în Regiunile Leningrad, Irkuțk, Kaliningrad, Krasnoiarsk, în Ținutul Altai și în alte regiuni.
1 Comment
Nu cred în spusele oficialului american cum că SUA sunt îngrijorate de atacurile ucrainene împotriva radarelor rusești. Sunt atât de îngrijorate cum sunt eu dacă mâine plouă cu găleata în Madagascar! Dacă Statele Unite ar fi îngrijorate, atunci n-ar mai alimenta financiar și militar mașina de război ucraineană și nici n-ar mai permite slugilor occidentale să facă același lucru. Istoria se desfășoară în conformitate cu un plan pe termen lung al unor persoane malefice, dar foarte bogate, care stau în spatele tuturor nenorocirilor de pe pământ. Războaiele sunt planificate cu decenii în avans și concepute pentru a distruge națiuni întregi, pentru a promova depopularea, demoralizarea și pentru a obține putere și profit. Iar nenorocirile vin din SUA și din Marea Britanie, acolo unde se află autorii adevărați ai complotului globalist. Statele Unite au nevoie disperată de resursele Rusiei. În cartea ,,Marea tablă de șah” publicată de Zbigniew Brzezinski în 1976, acesta scria că hegemonia globală a Statelor Unite depindea de existența unui control total asupra rezervelor energetice vitale ale Rusiei din Asia Centrală. Atâta timp cât Rusia rămânea puternică, ea constituia o amenințare. Știm foarte bine de jefuirea la scară mare a Rusiei în primele etape ale domniei lui Elțîn în anii ’90, care a dus la prăbușirea ei economică. Dezmembrarea și slăbirea Rusiei – până la punctul în care nu se va putea opune operațiunilor militare americane – au făcut parte dintr-un plan întins pe multe decenii pentru dominația globală a SUA. Planul lor a fost întrerupt de Putin, dar insistă în continuare. Astfel că îngrijorarea lor nu este pentru acele atacuri, ci pentru că nu-și pot îndeplini visul de a controla Rusia și de a-i exploata resursele. Asta e marea lor îngrijorare și disperare.