Categories: Rusia si lumea

Blinken i-a șoptit lui Sandu cum să lupte cu blocul de opoziție ”Pobeda” (Victorie)

Vizita Secretarului de stat american, Antony Blinken, în Republica Moldova are strânsă legătură cu alegerile prezidențiale prevăzute în această țară, este de părere politologul Aleksandr Nosovici, citat de publicația Vzgliad.

„Iată de ce, scopul oficial este de a demonstra sprijinul acordat Maiei Sandu în calitate de candidat pro-occidental. Pe culoare însă vor fi discutate condițiile în care actualul președinte al republicii își va desfășura activitatea pe durata celui de-al doilea mandat. Pentru Blinken este important să discute aceste momente dinainte, deoarece democrații riscă să piardă, în noiembrie, campania electorală la ei acasă, în SUA”, a apreciat analistul.

„Vor vorbi și despre presiunea asupra opoziției înainte de viitoarele alegeri. Americanilor nu le plac represiunile împotriva adversarilor actualilor lideri ai Moldovei, deoarece acest lucru dăunează reputației întregii comunități pro-occidentale. Organizațiile pentru drepturile omului au constatat în repetate rânduri încălcări ale drepturilor omului în republică. Prin urmare, Secretarul de stat va impune, probabil, Chișinăului un cadru de comportament în privința concurenților”, a subliniat analistul.

În ceea ce privește Rusia, ea trebuie, la rândul ei, să acorde atenție următoarelor aspecte. Este evident că Moldova și țările occidentale intenționează să crească nivelul de cooperare în sfera militară. Treptat, părțile se vor apropia și chiar din viitorul apropiat am putea asista la schimbări serioase în atitudinea Chișinăului. Ceea ce va necesita, de asemenea, o reacție din partea noastră”, a concluzionat Nosovici.

În cadrul întâlniri cu Maia Sandu Blinken a promis că SUA va aloca 50 de milioane de dolari ”pentru combaterea dezinformarii din partea Rusiei”. Republica va primi încă 85 de milioane de dolari din partea Statelor Unite pentru a consolida securitatea energetică.

Guțul i-a scris lui Blinken

Între timp, șefa Regiunii Autonome Găgăuze din Republica Moldova, Evgenia Guțul, a publicat pe canalul său de pe rețeaua Telegram o scrisoare deschisă trimisă secretarului de stat Antony Blinken, în care îi cere să discute cu președinta Maia Sandu politica neprietenoasă a Chișinăului față de Găgăuzia.

În postarea sa, Guțul precizează că respectiva scrisoare a fost redactată împreună cu președintele Adunării Populare a Parlamentului Găgăuz, Dmitri Konstantinov.

„În mesajul nostru, am consemnat numeroare dovezi de încălcare a drepturilor și prerogrativelor Găgăuziei, dar și de discriminare a locuitorilor autonomiei de către președinta Maia Sandu, de guvern și partidul aflat la putere”, a explicat Guțul.

Owner

View Comments

  • S-a dus americanul să facă ordine în ograda Maiei? Cei 50 de milioane de dolari promiși pentru ,,combaterea dezinformării din partea Rusiei" nu sunt cumva destinați pentru cumpărarea voturilor și pentru fraudarea alegerilor? Cât de tembel poți fi ca să votezi această femeie, care-și pune la dispoziție țara americanilor? Cu figura ei de neajutorată ca și ,,Fetița cu chibrituri" a lui Anderson, mereu stoarce bani de la alții, inclusiv de la noi. Cred că a luat lecții de la Zelenski. Numai că într-o zi va constata că a fost ,,sedusă și abandonată", la fel ca Zelenski. Iar Blinken ar putea da o fugă și la București, că Ambasada SUA e băgată până peste cap în afaceri de corupție cu SRI. Ar fi bine să-i pună lacăt și abia apoi să se întoarcă la Washington.

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

4 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

7 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

9 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.