Hot News
Putin: Atacurile asupra teritoriului Rusiei cu arme occidentale sunt pregătite de personalul NATO
29/05
Putin: Soldații polonezi nu vor pleca din Ucraina dacă vor intra pe teritoriul ei
29/05

Putin: Cine este puterea legitimă în Ucraina

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk/ Foto: Keystone Press Agency/ RBC

Putin a făcut referire la Constituția Ucrainei în chestiunea privind legitimitatea lui Zelenski: în condițiile legii marțiale se prelungesc prerogativele Radei Supreme, nu ale președintelui. În același timp, potrivit sondajelor, majoritatea ucrainenilor nu văd, deocamdată, necesitatea de noi alegeri, relatează RBC.

În condițiile actuale și conform unei „evaluări preliminare”, singura putere legitimă din Ucraina este Rada Supremă și speakerul (președintele – n.r.) acesteia, funcție exercitată, în prezent, de Ruslan Stefanciuk (în imagine), a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la conferința de presă de la încheierea vizitei sale în Uzbekistan.

Potrivit spuselor sale, Constituția Ucrainei prevede prelungirea prerogativelor Radei Supreme. În document nu se spune nimic despre prelungirea prerogativelor președintelui țării în condițiile legii marțiale, a adăugat Putin.

Putin a mai spus că, potrivit art. 111 din Constituția Ucrainei, „în acest caz, prerogativele puterii supreme, ale președintelui, de fapt, sunt transferate speakerului parlamentului, mai ales că, în condițiile în care este în vigoare legea marțială, se prelungesc prerogativele parlamentului”.

În opinia lui Putin, se impune o ”analiză serioasă, aprofundată”. „Constituția Ucrainei prevede prelungirea prerogativelor, dar numai ale Radei, despre prelungirea prerogativelor prezidențiale nu se spune nimic în Constituția Ucrainei”, a spus Putin.

Zelenski a declarat că ucrainenii cunosc propria Constituție și înțeleg că declarațiile despre legitimitatea președintelui sunt, ”sincer vorbind, plictisitoare”. „Toți oamenii normali care știu să citească legile vor citi și vor ajunge la o concluzie. De aceea, pe mine, sincer vorbind, acest lucru nu mă prea îngrijorează”, a explicat președintele Ucrainei.

Uniunea Europeană și ONU l-au calificat pe Zelenski ca fiind președinte legitim, cu toate că mandatul acestuia a expirat.


Alegerile prezidențiale din Ucraina urmau să se desfășoară în data de 31 martie, iar pe 20 mai trebuia să se încheie oficial mandatul de cinci ani al lui Zelenski, a cărui victorie în alegerile din 2019 Kremlinul a considerat-o evidentă.

De la începutul acțiunilor militare, în Ucraina a fost instituită legea marțială. Conform actului legislativ privind regimul juridic (articolul 19), în aceste condiții se interzice direct modificarea Constituției ucrainene, organizarea de alegeri prezidențiale, legislative și pentru înlocuirea organelor de autoconducere locală. Alegerile pentru deputații parlamentului ar fi trebuit să aibă loc în toamna anului 2023.

Majoritatea ucrainenilor (84%) consideră că nu trebuie organizate alegeri prezidențiale până la ridicarea legii marțiale, reiese din rezultatele unui sondaj de opinie realizat în decembrie de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS).

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dacă puterii din umbră, care conduce această lume, îi este de folos ca Zelenski să fie încă pseudo-președinte, atunci nu se va împiedica în ,,amănunte” privind legitimitatea lui. Ei sunt Constituția și ei sunt Legea. Această clică de elitiști nu se mai teme de o dezaprobare publică, întrucât campania lor psihologică de spălare pe creier și de tâmpire a cetățenilor a fost foarte eficientă. Fiecare popor are politicienii pe care îi merită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931378