Hot News
Dificultăți de traducere…
28/05
Putin: Cine este puterea legitimă în Ucraina
29/05

Putin: Atacurile asupra teritoriului Rusiei cu arme occidentale sunt pregătite de personalul NATO

Aeroportul din Tașkent. Președintele Vladimir Putin/ Foto: screenshot video/ kremlin.ru

Președintele rus, Vladimir Putin, a răspuns la întrebările reprezentanților presei ruse privind rezultatele vizitei de stat în Republica Uzbekistan. Întâlnirea cu jurnaliștii a avut loc pe aeroportul din Tașkent. Propunem atenției cititorilor un fragment din acestă conferință de presă:

P. Zarubin:Tot mai multe declarații belicoase se aud de la înaltele tribune occidentale. Acum au convenit chiar că trebuie să i se permită Kievului să lanseze atacuri în adâncul teritoriului Rusiei cu arme occidentale. Chiar astăzi, miniștrii Apărării al Uniunii Europene au dezbătut acest subiect, iar Secretarul general al NATO a afirmat chiar: cum că noi dăm Kievului armament și de atunci considerăm că este ucrainean, iar Ucraina poate face ce vrea, poate ataca teritoriul rus acolo unde crede necesar. Mulţumesc mult.

Vladimir Putin: – Sincer să fiu, nu știu ce spune Secretarul general al NATO. Când era premier al Norvegiei, noi doi am comunicat și am rezolvat probleme dificile legate de Marea Barents și altele și, în general, ne puteam înțelege, iar eu sunt convins că, la acel moment, nu suferea de nici o demență. Dacă el vorbește despre posibilitatea de a lansa atacuri asupra teritoriului rus cu arme de mare precizie și rază lungă de acțiune – ca om care conduce o organizație militar-politică, chiar dacă este civil, ca și mine, el ar trebui, totuși, să știe că o armă de mare precizie și rază lungă de acțiune nu poate fi folosită fără echipamente cosmice de recunoaștere. Asta în primul rând.

În al doilea rând. Alegerea finală a țintei și așa-numita misiune de zbor pot fi efectuate doar de specialiști cu înaltă calificare, pe baza acestor informații primite, pe baza datelor tehnice. În cazul anumitor sisteme de atac, precum Storm Shadow, aceste misiuni pot fi introduse automat (misiuni de zbor), fără vreo prezență a militarilor ucraineni. Cine face acest lucru? Îl fac cei care produc și cei care, chipurile, livrează Ucrainei aceste sisteme de atac. În general, se poate întâmpla fără participarea omului și se întâmplă fără participarea militarilor ucraineni. În cazul altor sisteme, cum ar fi ATACMS, țintele sunt pregătite, formulate tot pe baza datelor venite de la echipamentele cosmice de recunoaștere, introduse automat până la servanții tunurilor sau sistemelor corespunzătoare – este posibil ca ei nici să nu înțeleagă ce introduc – iar servanții tunurilor, care pot fi și ucraineni, introduc misiunea de zbor corespunzătoare. Dar această misiune este pregătită nu de militarii ucraineni, ci de reprezentanții țărilor NATO.

Așadar, acești reprezentanți ai țărilor NATO, în special în Europa, mai ales în țările mici, trebuie să fie conștienți cu ce se joacă. Ele nu trebuie să uite că, de regulă, este vorba despre state cu teritorii relativ mici și cu populație foarte densă. Iar acesta este un factor de care ele trebuie să ține cont înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în adâncimea teritoriului rus. Este un lucru serios, iar noi, desigur, urmărim cu mare atenție totul, monitorizăm.

Acum totul se învârte în jurul evenimentelor legate de apropierea de Harkov. Dar ei sunt cei care au provocat aceste evenimente pe această direcție. În urmă cu jumătate de an, dacă nu mă înșel, eu am spus public: dacă ei vor lansa în continuare atacuri asupra cartierelor de locuințe, vom fi obligați, în aceste condiții, să creăm o zonă de securitate. Și chiar foarte recent, așa am și spus, că într-acolo ne îndreptăm.

La început, ne-au provocat în Donbass, opt ani ne-au dus de nas, mințindu-ne că ar intenționa, chipurile, să rezolve problema pe cale pașnică și ne-au constrâns să încercăm să aducem situația la pace prin metoda militară. După care ne-au înșelat pe parcursul procesului de negocieri (negocierile din Belarus și Istanbul din februarie-martie 2022 – n.r.), au decis că vor învinge Rusia pe câmpul de luptă, ne vor provoca o înfrângere strategică. După care i-am avertizat: nu intrați pe teritoriul nostru, nu atacați Belgorod și alte teritorii învecinate, în caz contrar vom fi obligați să creăm o zonă de securitate.

Uitați-vă la toate raportajele colegilor voștri occidentali. Nimeni nu vorbește, în ultimă instanță, despre atacurile asupra Belgorodului și a altor teritorii învecinate, toți vorbesc doar despre Rusia care a deschis un front nou, care atacă orașul Harkov. Nici o vorbă. Care este motivul? Au făcut-o cu propriile lor mâini. Atunci, culegeți roadele creației voastre. Același lucru se poate întâmpla și în cazul utilizării armelor de mare precizie și cu rază lungă, despre care ați întrebat.

Și, în general, această permanentă escaladare poate duce la consecințe grave. Iar dacă aceste grave consecințe vor apărea în Europa, cum se vor comporta Statele Unite, având în vedere paritatea noastră din domeniul armelor strategice? Greu de spus. Ei vor un conflict global? Am impresia că vor o înțelegere în domeniul armelor strategice, dar nu vedem, totuși, o mare dorință de a face acest lucru. Discuții în acest sens se duc, dar o mare dorință tot nu vedem. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    ,,Va veni o vreme când oamenii vor sta cu o carte de istorie sau cu un ziar vechi în fața lor și se vor întreba neîncrezători: A existat oare vreodată o astfel de lume?” (H.G. Wells)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931373