Europa intenționează să cumpere mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia. În același timp, însă, vrea să impună sancțiuni împotriva acestui carburant. Problema este că Federația Rusă a început să crească exporturile de resurse energetice spre est, iar Europa nu poate trăi fără gazul rusesc, relatează URA.ru, referindu-se la agenția de presă ”Prime”.
„Renunțarea la GNL-ului rusesc va însemna o dependență și mai mare de livrările din Statele Unite, care nu sunt atât de stabile. Au existat deja precedente când, într-un context favorabil în Asia, gazul american s-a întors din drum și a pornit în direcția bazinului Pacific, antrenând o creștere bruscă a prețului la gaze pe Bătrânul Continent.
Livrările din Rusia reprezintă o sursă mai de încredere”, se arată în material. Se precizează că prețurile la gazul din Rusia sunt mai stabile decât la cel din Statele Unite.
În același timp, Europa dorește să introducă GNL pe lista de sancțiuni, pentru a închide ruta spre est. Anterior, Federația Rusă a început să exporte mai mult în regiunea Asia-Pacific. De aceea, UE studiază extrem de atent introducerea de noi restricții. Agenția de presă notează că sancțiunile împotriva Rusiei au devenit ca o sabie cu două tăișuri.
Prim-vicepreședintele Uniunii Inginerilor din Rusia, Ivan Andrievski, a declarat că UE a suferit mai mult decât Federația Rusă din cauza sancțiunilor. De aceea, introducerea de noi restricții poate agrava situația. Cea mai plauzibilă variantă este interzicerea reexportului. Acest lucru nu va lovi prea puternic Rusia, deoarece cumpărătorii finali oricum se află în componența Uniunii Europene, a comentat profesorul Valeri Andrianov, docent la Universitatea Financiară de pe lângă Guvernul Rusiei. Economistul Evgheni Smirnov a precizat că, dacă va fi interzis reexportul, achizițiile în Europa vor crește.
Pavel Marîșev, membru al consiliului de experți al Societății ruse de gaz, a declarat că exporturile din Asia-Pacific sunt cele mai promițătoare pentru Rusia. Potrivit acestuia, GNL-ul din Federația Rusă este mult mai ieftin decât cel din SUA, Australia sau Qatar. Acest lucru imprimă flexibilitate sporită în politica de prețuri și, ca urmare, o competitivitate excelentă.
Anterior, UE a aprobat o reformă specială. Scopul ei este de a interzice exportul de gaze naturale, inclusiv GNL, din Rusia și Belarus din 2026. Europa intenționează, de asemenea, să impună sancțiuni împotriva proiectului companiei Novatek de transbordare a gazelor lichefiate și de construcție a 11 nave. În același timp, Europa însăși nu se opune achiziționării de resurse rusești. VSE42.Ru scrie că în această iarnă Franța a devenit lider în achizițiile de gaze din Rusia.
Fiodor Beizel
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
De aceea au fost fraieriți europenii, de americani, să aplice sancțiuni Rusiei: ca să depindă de gazele din Statele Unite, mult mai scumpe. Așa se îmbogățesc americanii, prin viclenie. Așa sărăcesc europenii, prin prostie. Suntem conduși de oameni incompetenți, pe post de majordomi la curțile marelui stăpân.