Hot News
Antonov a îndemnat Statele Unite să nu mai încerce să prelungească agonia regimului de la Kiev
25/05
Zaharova: Summit-ul din Elveția, altă înșelătorie
26/05

Pentru prima dată, Rusia va asigura peste un sfert din exporturile mondiale de grâu

Foto: RIA Novosti

Consiliul Internațional al Cerealelor a revizuit în sus prognoza sa pentru exporturile rusești de grâu la finalul acestui sezon agricol, în urma căruia Rusia va ocupa, pentru prima dată, aproape 26% din piața mondială, reiese din datele analizate de RIA Novosti.

Potrivit estimărilor organizației, pe parcursul actualului an agricol Rusia ar urma să exporte 53,1 milioane de tone de grâu, față de 52,1 milioane de tone prognozate în aprilie. Va fi volumul maxim de export din întreaga istorie modernă și va fi cu aproape 10% mai mult decât anul trecut.

Ponderea Rusiei în exporturile mondiale de grâu ar putea crește la un record de 25,8%. Maximul anterior a fost în anul agricol 2017-2018 cu o pondere de 23,4%, iar anul trecut a fost de circa 23,2%.

Exporturile mondiale de grâu vor ajunge la 205,7 milioane de tone, comparativ cu cele 207,4 milioane din 2023.

Consiliul Internațional al Cerealelor este o organizație interguvernamentală al cărei scop este adâncirea cooperării internaționale în domeniul comerțului cu cereale, precum și stabilitatea pieței și securitatea alimentară globală. Rusia este membră a organizației.

Creșterile semnificative ale exporturilor din Rusia și Argentina (cu 5,9 milioane de tone) sunt compensate de scăderile din Australia (cu 11,2 milioane de tone), Canada (2,4 milioane) și SUA (1,3 milioane).

Pe 20 martie, Vladimir Putin a anunțat, la o întrevederee cu oficiali de resort, că Rusia este lider mondial la exporturile de grâu. El a menționat că agricultura devine tot mai tehnologizată, deși ”nimănui nu i-ar fi trecut înainte prin cap că exportul de produse agricole îl poate depăși de câteva ori pe cel al armamentului”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Vreme prielnică pentru culturile de cereale, o producție record în continuare și creșterea exportului! ,,Când însă vei mânca și te vei sătura, să binecuvintezi pe Domnul Dumnezeul tău pentru țara cea bună pe care ți-a dat-o.” (Deut. 8, 10)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937264