Categories: Context

Corneliu Vlad: „Conferința de pace în Ucraina”, un forum inutil

Corneliu VLAD

Președintele Putin a declarat că „Rusia este tot mai încrezătoare în șansele sale din Ucraina, trupele ruse își îmbunătățesc pozițiile în fiecare zi în toate direcțiile și progresul merge conform planurilor”, scrie Reuters. Iar summitul „de pace” din Elveția, plănuit de Zelenski și sprijinitorii săi occidentali ca un culoar de fugă onorabil pentru ei, „ va fi inutil fără participarea Rusiei”.

Elveția a anunțat că peste 50 de țări s-au înscris la summitul fixat pentru 15-16 iunie și Berna apreciază că la discuții pot participa delegați din 80-100 de țări.

Dar “o Conferință fără participarea Rusiei nu va avea rezultate concrete și reale în sensul obținerii păcii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oficialii ruși caracterizează conferința drept „un spectacol pentru public”. Vicepreședintele Consiliului Federal, Konstantin Kosaciov relatează că „au tot amânat data”, iar apoi au declasat statutul evenimentului: în loc de „Summit-ul păcii”, ei vorbesc acum numai despre conferință”.

Principala piatră de poticnire este agenda viitorului forum, scrie politologul Andrei Kadomțev. Zelenski nu dorește ca reprezentanții ruși să participe la discuția despre „formula păcii”. Kievul ar vrea să se prezinte un plan pe care Moscova să-l accepte în ansamblu. Și condiționează un acord de pace de „retragerea completă a trupelor ruse dincolo de granițele ucrainene din 1991”.

„Majoritatea „conferințelor despre Ucraina” de până acum, constată politologul rus, s-au transformat în întâlniri pentru a strânge fonduri pentru Kiev”. Forumul din Elveția poate deveni încă un loc unde vor îndemna participanții să sporească asistența financiară și militară pentru Kiev ”.

În februarie 2023 China a lansat un plan de pace în 12 puncte, care cere respectarea suveranității, încetarea operațiunilor militare și discuții de pace.

„O abordare echilibrată din partea chinezilor ar putea onora orice conferință, din punctul nostru de vedere”, a declarat Peskov.

Dar criticii occidentali susțin că propunerile Chinei sunt lipsite de „specific”, iar Statele Unite le-au descris drept o inițiativă care prevede avantaje unilaterale pentru Rusia. Kievul a respins-o, invocând absența unei cereri directe de retragere a trupelor ruse.

Absența Rusiei la conferința planificată din Elveția promite să devină problema centrală. Președintele elvețian Amherd a declarat că Berna nu intenționează să invite Moscova să participe la forum.

Vladimir Putin a arătat că inamicii Rusiei s-au împins pe o alee moartă când au renunțat la discuții în speranța de a câștiga pe câmpul de luptă. După ce au spus „nu” unui dialog, oponenții Rusiei „s-au trezit într-o situație destul de proastă”. Despre ideea unei conferințe despre Ucraina în Elveția, președintele Putin a spus: „Nu am fost invitați, dar se spune că refuzăm să venim.» „Suntem în favoarea discuțiilor. Dar nu vom accepta să fim de acord cu scheme care nu au nimic de-a face cu realitatea ”.

Secretarul de presă Dmitri Peskov a subliniat că o revenire la discuțiile directe dintre Moscova și Kiev este posibila dacă Kievul e pregătit pentru un dialog. El s-ar putea baza pe acordurile semnate la Istanbul în 2022, ținând cont de schimbările dramatice din ultimii doi ani, precum apariția de noi entități în cadrul Federației Ruse, a spus Peskov.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a subliniat că „Rusia nu a avut nicio intenție și nu are nicio intenție să participe la „adunarea” organizată de Elveția pe așa-numita formulă a păcii de la președintele Ucrainei”. În opinia Rusiei, un exemplu de abordare echilibrată și constructivă a soluționării crizei ucrainene este poziția Chinei, a adăugat Peskov. Președintele Xi Jinping a subliniat că „pentru a asigura pacea în Ucraina, părțile în cauză ar trebui să lupte pentru stabilitate, mai degrabă decât să-și urmărească propriile interese”.

Xi Jinping a cerut organizarea unei conferințe de pace care să fie acceptată atât de Moscova, cât și de Kiev.
Între timp, condițiile pentru discuțiile propuse de Moscova sunt prezentate în mod repetat atenției internaționale la nivel de vârf, relevă politologul Andrei Kadomțev. Iar tactica acțiunilor unilaterale alese de oponenții Rusiei nu va face decât să prelungească criza și nu va face nimic pentru a-și asigura soluționarea, comentează analistul rus.

Owner

View Comments

  • Summitul de pace din Elveția, inițiat de Zelenski, se reduce la nivel de chermeză sau bairam. Din cele peste 160 de țări invitate de Elveția, vor fi prezente în jur de 50, cele din sfera de influență a Statelor Unite. Iar marea surpriză este că nici Biden și nici Kamala Harris nu vor participa. Ambii sunt ocupați cu strângerea de fonduri în California, alături de câteva vedete de la Hollywood. Acesta nu este, oare, un semnal că Zelenski este abandonat de Statele Unite și că lui Biden i se rupe de o pace între Rusia și Ucraina? Oricum, Washingtonul nu dorește încheierea conflictului în viitorul apropiat. Nu are interesul. Zelenski va trebui să se mulțumească cu prezența unor figuranți ,,celebri" de tipul lui Scholz, Trudeau și poate Macron. Brazilia și China au refuzat invitația Elveției și depun eforturi diplomatice pentru organizarea unei conferințe de pace alternative, la care să participe atât Kievul cât și Moscova. Solidaritatea internațională față de regimul său, la care visa Zelenski, nu se va înfăptui la acest simulacru de pace, din moment ce doar o treime din țările invitate vor participa, marile puteri SUA și China au refuzat invitația, iar Rusia ca personaj principal în această ,,piesă" nu a fost invitată. La Berna va fi un fel de șezătoare. Zelenski va avea ocazia să cânte din nou la pian.

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

16 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

17 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

18 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

19 ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.