Ce au spus Putin și Lukașenko la finalul întâlnirii de la Minsk

A doua vizită pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a efectuat-o în străinătate după învestire, a fost la Minsk, în zilele de 23 și 24 mai, unde s-a întâlnit cu liderul belorus Aleksandr Lukașenko, scrie Vedomosti.

Putin a amintit că deplasarea în Belarus, tară care de 25 de ani face parte din Statul Unional împreună cu Moscova, evidențiază importanța pe care Rusia o acordă legăturilor cu „cel mai apropiat vecin al său, un aliat de încredere și un partener cu adevărat strategic”. În plus, el a menționat că Rusia și Republica Belarus se pronunță de pe poziții comune „în majoritatea problemelor globale și regionale, își acordă una alteia ajutor camaraderesc reciproc pe diferite platforme multilaterale”.

Vedomosti a selectat principalele declarații pe temele cheie ale întâlnirii celor doi șefi de stat, făcute de aceștia la conferința de presă de la încheierea vizitei.

Posibilitatea negocierilor cu Ucraina și legitimitatea lui Zelenski

Putin a spus că, dacă regimul de la Kievul vrea să revină la negocierile de pace întrerupte din aprilie 2022, atunci „să se întoarcă”. Potrivit spuselor sale, negocierile pot fi continuate „pornind de la înțelegerile de natură principială obținute în cadrul dificilelor negocieri din Belarus și din Turcia”, precum și pe baza actualelor ”realități teritoriale de pe teren”. ”Suntem pregătiți pentru asta”, a asigurat Putin.

„Pornesc de la faptul că negocierile de pace trebuie reluate – și nu cu ajutorul ultimatumurilor, ci cu ajutorul rațiunii și bazate pe rațiune”, a spus el.

În același timp, Putin a declarat că „nu este îmbucurătoarea întrebarea cu cine trebuie negociat”. Potrivit acestuia, din punctul de vedere al conducerii ruse, legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski „s-a încheiat” după 20 mai, iar conferința de pace privind conflictul ucrainean organizată în Elveția în perioada 15-16 iunie este necesară tocmai pentru a confirma legitimitatea lui în ochii comunității mondiale.

Putin a adăugat că răspunsul la întrebarea privind legitimitatea lui Zelenski trebuie dat în Ucraina, conform Constituției țării. La rândul său, Lukașenko a declarat că „nu există și nu poate exista nicio” „acuratețe juridică” în chestiunea expirării prerogativelor și a legitimității lui Zelenski.

Potrivit lui Putin, dacă se va ajunge la negocieri cu Ucraina, conducerea rusă „trebuie să înțeleagă cu cine este necesar și se poate discuta pentru a se ajunge la semnarea unor documente constrângătoare juridic”. „Și atunci trebuie să fim complet convinși că avem de-a face cu autorități legitime”, a spus președintele rus.

Despre amenințări comune și exerciții nucleare tactice

La întâlnirea din Belarus, cei doi lideri au dezbătut chestiunile legate de formarea unui spațiu unic de apărare” „ținând cont de situația tensionată de la frontierele externe ale Statului Unional”.

Președintele Rusiei a reamintit că, începând din 2022, pe teritoriul Republicii Belarus au fost dislocate o grupare regională comună de trupe, precum și sisteme moderne de apărare ruse și arme nucleare tactice rusești. „Toate acoperă cu nădejde granițele de vest ale țărilor noastre și ale ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectiva – n.r.)”, a adăugat el.

Pe 21 mai, Rusia a început în Districtul Militar de Sud exerciții menite să ridice nivelul de pregătire a forțelor nucleare nestrategice. Pe 9 mai, Lukașenko a anunțat antrenamente comune cu Rusia cu armele tactice nucleare pe care Moscova le-a desfășurat pe teritoriul Republicii Belarus din iunie 2023. „Am analizat modul de îndeplinire a instrucțiunilor pe care eu și Aleksandr Grigorievici le-am dat în privința desfășurării sincronizate în Rusia și Belarus a unor manevre pentru îmbunătățirea abilităților în privința utilizării armelor nucleare nestrategice, despre care opinia publică a fost informată”, a spus Putin.

Președintele belorus a menționat că la vest de granița Statului Unional, în NATO, „sunt antrenați piloți străini, americanii îi antrenează pe purtătoare de arme nucleare, în special bombe, dacă vorbim de avioane și rachete”. „La rândul nostru, noi nu facem nimic ieșit din comun, ne pregătim, ne antrenăm, trebuie să fim pregătiți. Lumea este instabilă, periculoasă, nu trebuie să ratăm acest atac, așa cum s-a întâmplat la mijlocul secolului trecut. Nu noi am fost cei care am încins situația, noi nu avem nevoie de război”, a spus Lukașenko.

Putin a precizat, de asemenea, că Rusia își respectă în totalitate obligațiunile în domeniul armelor nucleare, iar NATO desfășoară aceleași exerciții ca și cele angajate de Minskul și Moscova.

Despre integrarea reciprocă

La conferința de presă, Lukașenko a definit ca fiind ”fără precedent” nivelul de conlucrare și de încredere atins ”în ultimul timp” între Belarus și Rusia în toate domeniile. Potrivit liderului belorus, țara lui și regiunile ei componente colaborează, „fără exagerare”, cu aproape toate entitățile constitutive ale Federației Ruse, exportul de produse crește”.

„Nu există probleme de nerezolvat în relațiile dintre țările noastre – sunt unele chestiuni amânate, care necesită o atenție mai sporită și o definitivare mai profundă. În prezent însă am rezolvat toate problemele”, a asigurat Lukașenko.

El și-a exprimat convingerea că ambele părți „trebuie să elimine odată pentru totdeauna măsurile de protecție și restricțiile încă existente [una în privința celeilalte]”. „În caz contrar, nu numai popoarele noastre, dar nici noi înșine nu ne vom înțelege”, a concluzionat Lukașenko.

Potrivit lui Putin, într-un sfert de secol de existență a Statului Unional, „am reușit cu adevărat să realizăm multe pe drumul integrării”. În special au fost puse cu succes în practică 28 de programe sectoriale, legislațiile rusă și belorusă au fost unificate, într-o serie de domenii s-au format bazele juridice și organizatorice ale unui spațiu economic comun, au fost asigurate condițiile necesare pentru implementarea unei politici macroeconomice şi monetare unificate etc., a enumerat Putin.

„Sectorul prioritar al cooperării bilaterale este energia. Prin tradiție, țara noastră livrează în Belarus petrol și gaze în condiții foarte avantajoase, preferențiale”, a spus Putin. El a amintit și de darea în funcțiune a centralei nucleare din Belarus, construită cu ajutorul lui Rosatom.

Liderul belorus a anunțat că pe 24 mai a analizat, împreună cu Putin, problemele privind formarea unei politici industriale unificate în cadrul Statului Unional. La rândul său, liderul rus a spus că lucrările pentru crearea unei piețe comune de energie între Rusia și Belarus progresează.

„În ceea ce privește crearea unei piețe comune, se fac progrese și aici. Totul decurge conform planului, nu avem contradicții pe acest palier”, a adăugat Putin. Potrivit spuselor sale, în momentul actual, ”între specialiști există abordări ușor diferite”, dar până când piața comună va ajunge să funcționeze, ”vom conveni toate componentele soluțiilor propuse”.

În plus, Putin a promis că „în curând” se intenționează anularea roaming-ului pe teritoriul Statului Unional. Negocierile în acest sens au început în 2017, iar în 2021 s-a ajuns la un acord de principiu. „Altfel spus, comunicațiile mobile pentru toți abonații din cele două țări vor fi asigurate integral în modul de rețea la domiciliu”, a spus președintele rus, fără a preciza, totuși, când va fi anulat roaming-ul.

Owner

View Comments

  • Momentan o negociere cu Ucraina este imposibilă. În primul rând, mandatul lui Zelenski s-a încheiat la 20 mai. Chiar dacă Constituția i-ar permite să fie în continuare președinte invocând Legea Marțială, Zelenski a dat un decret prin care interzice negocieri cu Rusia. Până când poporul ucrainean nu își va alege un nou președinte, unul lucid, rezonabil și neimpus de americani, până atunci nu se poate vorbi de nici o negociere. Rusia trebuie să-și vadă în continuare de drumul său, de interesele sale și să fie atentă ca nu cumva aceste trageri de timp din partea SUA și a Occidentului să le permită acestora o repliere a trupelor și o reînarmare.

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

4 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

7 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

9 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.