Hot News
Peskov, despre decizia UE de a folosi veniturile obținute din activele rusești
23/05
Putin i-a dăruit regelui Bahrainului o „versiune alungită” a automobilului Aurus
24/05

Putin a permis folosirea patrimoniului american din Rusia pentru a compensa daunele

Foto: gazeta.ru

Președintele Vladimir Putin a semnat decretul privind procedura de compensare a prejudiciului cauzat Rusiei și Băncii Centrale prin acțiunile neprietenoase ale Statelor Unite. Conform documentului, patrimoniul deținut de SUA în Federația Rusă poate fi folosit pentru a compensa daunele cauzate de confiscarea activelor rusești în Statele Unite, scrie cotidianul economic Kommersant.

Decretul se bazează pe legile federale nr. 281-FZ cu privire la „Măsuri economice speciale și măsurile coercitive” și nr. 127-FZ privind „Măsuri de influențare (contracarare) a acțiunilor neprietenoase ale Statelor Unite ale Americii și ale altor state străine”. Conform acestora, președintele a cerut guvernului să pună la punct o procedură specială pentru compensarea prejudiciului.

Decretul stabilește că deținătorii de drept din Rusia pot intenta acțiune în instanță pe baza legislației ruse pentru stabilirea actului ilegal de confiscare comis de SUA. În cazul în care tribunalul rus stabilește că bunul a fost confiscat ilegal de către organele de stat și judiciare ale SUA, el trebuie să trimită dovezile strânse Comisiei guvernamentale pentru controlul investițiilor străine în Federația Rusă. Comisia va stabili apoi bunul ce poate fi folosit pentru plata prejudiciului cauzat.

În decret se subliniază că pentru compensarea prejudiciului pot fi folosite:

  • bunuri mobile și imobile aparținând Statelor Unite sau unor persoane din SUA;
  • titluri de valoare, participații la capitalul social deținute de SUA sau de cetețenii lor;
  • drepturi de proprietate deținute de Statele Unite sau de cetățenii lor.

Potrivit documentului, în termen de patru luni, guvernul trebuie să aducă modificări legislației în vederea aplicării decretului, care a intrat în vigoare începând cu 23 mai.

Pe 24 aprilie, Senatul SUA a aprobat un proiect de lege care prevede ca activele înghețate ale Rusie să fie transferate Ucrainei. Președintele american Joe Biden nu a semnat încă legea. Potrivit agenției Reuters, care citează experți în economie și drept, ca răspuns la confiscarea activelor înghețate ale Rusiei, Moscova poate confisca de la investitorii străini active financiare și titluri care sunt păstrate în conturile speciale de tip ”C”.

În ianuarie 2022, RIA Novosti a scris că în Rusia sunt 288 de miliarde de dolari în active ale companiilor occidentale. La sfârșitul anului 2023, această sumă s-a redus la 215 miliarde de dolari, dintre care 98,3 miliarde de dolari revin Ciprului și 50,1 miliarde de dolari Țărilor de Jos.

Singurul caz de confiscare de bunuri deținute de ruși a fost confiscarea a 5,4 milioane de dolari aparținând omului de afaceri Konstantin Malofeev. În februarie 2023, un tribunal american a dispus ca fondurile confiscate să fie transferate pentru reconstrucția Ucrainei. În hotărârea judecătorească se arată că domnul Malofeev a participat la finanțarea cetățenilor ruși care au activat pentru desprinderea Crimeii de Ucraina. Omul de afaceri neagă acuzațiile.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Vladimir Putin a luat o decizie corectă și înțeleaptă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939150